MALE STRANKE – VELIKI POBEDNICI

0
81

Mogli bi da budu tas na vagi, a evo ko im je bliži – VUČIĆ ILI ĐILAS

Foto: Wikimedia Commons

Srpska napredna stranka dobila je na parlamentarnim izborima manje procenata od predviđenog – prognozirali su joj više od 50 odsto podrške. Đilasova Ujedinjena opozicija najblaže rečeno stagnira sa oko 12-13 odsto, a pobednici ovih izbora definitvno su male stranke koje su prešle cenzus. To su koalicije Moramo, NADA, Dveri – POKS i stranka Zavetnici.

Tako izgleda politički skener izbora posle preliminarnih rezultata. A ti rezultati govore da je istih sedam stranaka ušlo i u klupe Skupštine Srbije i u Skupštinu grada Beograda: SNS, njihov dugogodišnji koalicioni partner SPS, Ujedinjena opozicija, koalicija Nada, koalicija Moramo, koalicija Dveri – POKS i stranka Zavetnici.

Primetno je da su SNS i Ujednjena opozicija prošli lošije od očekivanog, što je sinoć prokomentarisao i lider SNS Aleksandar Vučić. On je rekao da su lista SNS i Dragana Đilasa zbog svađa pretrpele najveći udar, a da su ostali su to iskoristili.

Naučio sam da su dela i rezultati važni, tamo gde nismo bili dobri, i gde su dve liste doživele velike udare, to su naša lista i lista Dragana Đilasa, zbog naših svađa ostali su to iskoristili i dobili lagodne poene – kazao je Vučić.

Sve to su preliminarne brojke i ocene, ali nesporno je da su manje stranke veliki pobednici ovih izbora.

To je, može se reći, jedan kurizitet izbora, a drugi je da su te male stranke prvi put prešle cenzus od kada je izborni prag snižen sa pet na tri odsto. Na prošlim parlamentarnim izborima, održanim 2020. godine, najveće iznenađenje bio je pokret POKS, ali nisu uspeli da uđu u Skupštinu.

Da Vas podsetimo:  Ne borite se vi danas na blokadama za političku opciju, ideologiju ili ekologiju, već za vaspostavljanje dobra i svrgavanje zla

“NADA” – Faktor u Beogradu, ali neće sa SNS

Najveću podršku od malih stranaka dobila je koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije i deo pokreta POKS. Oni su ujedno i prvi započeli kampanju izbore i saopštili da će lider DSS Miloš Jovanović biti njihov predsednički kandidat.

To im se očigledno i isplatilo, a posle zatvaranja izbornih mesta Jovanović je najavio da će biti faktor u prestonici, ali je isključio saradnju sa SNS.

To je dobra osnova za budućnost. Beogradski rezultat nas upućuje na to da ćemo biti odlučujući faktor za buduću vlast u Beogradu. Sačekaćemo konačne rezultate, ali za sada deluje da je to izvesna mogućnost – rekao je vidno raspoloženi Jovanović.

Na pitanje “Blica” da li postoji mogućnost da uđu u koaliciju sa SNS, Jovanović je odgovorio:

Šta kažu: Vučić ili Đilas?

– Nismo ni otvoreni ni zatvoreni. Ja bih voleo da mogu da sarađujem sa SNS, ali mislim da je to nemoguće. Ja ne mislim da ono što se događalo u Šapcu da je to nešto primereno, mene je to skandalizovalo. Ima mnogo stvari koje su iz naše perspektive koje su podložne kritici. Ima stvari za koje se slažemo, ali ono što nas odvaja mislim da je nemoguće da možemo da sarađujemo – naveo je Jovanović.

“Moramo”: U Skupštinu na talasu ekologije

U parlament je po prvi put ušla koalicija Moramo, koju čine Ne davimo Beograd, Akcija Nebojše Zelenovića i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute.

U Skupštinu Srbije su očigledno uplovili na talasu ekoloških tema i protesta koji su prošle godine organizovani zbog projekta Jadar i početka rada kompanije “Rio Tinto” u Srbiji.

Istina, zbog situacije u Ukrajini ekološke teme su poslednjih mesec dana pale u zapećak, ali to očigledno nije omelo njihov debi u parlamentu.

Da Vas podsetimo:  Mir Božiji, Hristos se rodi! Redakcija portala KORENI želi vam srećan Božić!

Šta kažu: Vučić ili Đilas?

Bliski su Ujedinjenoj opoziciji i njihov su prirodni partner u eventualnoj podeli vlasti u Beogradu.

Dveri i POKS: Pogurao ih Nestorović

Zapaženu podršku ostvarila je i koalicija Dveri – POKS, kojima je očigledno vetar u leđa dao Branimir Nestorović, zloglasni “Dr Haos”, koji je nedavno osnovao pokret “Vitezovi reda zmaja”.

U foto finišu kampanje, samo nedelju dana pred održavanje izbora, Nestorović je pružio podršku Patriotskom bloku koji je predvodio Obradović.

Pred izbore se dugo lomilo da li će Nestorović uopšte ući u političku igru, ali je ipak prelomio da stane na stranu opozicije. To se isplatilo Obradoviću, koji je sinoć nije krio zadovoljstvo.

Danas je veliki dan. Patriotski blok ulazi u Skupšitnu, naši poslanici su oni koji su vesnik političkih promena i neko ko je nedostajao srpskoj politčkoj sceni – rekao je Obradović novinarima u izbornom štabu.

Obradović jeste sarađivao sa Ujedinjenom opozicijom u prošlosti, ali im po stavovima nije prirodni partner, tako da je njegova orijantacija u koalicionim pregovorima pod znakom pitanja.

Šta kažu: Vučić ili Đilas?

– Ono što je još uvek potpuno neizvesno je rezultat gradskih izbora. Ja sam duboko uveren da vlast ne može da pobedi u Beogradu, da je pobeđuje opozicija i mi, naravno, želimo da budemo deo te nove vlasti, ali to će zavisti i od naših rezultata i od daljih pregovora – izjavio je sinoć Obradović.

Zavetnici: Novitet, ali ne i iznenađenje

Stranka “Zavetnici” jesu novitet, ali nisu iznenađenje izbora jer su se sve vreme u predizbornim istraživanjima dobro kotirali.

Važili su za “najpoželjniju udavaču” izbora, a poslednja predizborna istraživanja dala su im 3,7 odsto podrške. Na političkom spektru ostala je upražnjena desna nacionalna strana i očigledno su taj prostor su “Zavetnici” sa umećem popunili, baš kao i DSS i Dveri i POKS.

Da Vas podsetimo:  Tiha veleizdaja Kosova i Metohije

Zato je sinoć u izbornom štabu atmosfera bila vatrena, jer su pojedini Zavetnici palili baklje.

Šta kažu: Vučić ili Đilas?

– Ostajemo opozicija. Kod nas nema kolebanja – naglašava Milica Đurđević Stamenkovski.

Kako kaže, kada je reč o beoradskim izborima, još ne znaju rezultate.

– Moramo da vidimo kako će stajati nama srodne stranke sa kojima bismo mogli da napravimo koaliciju. Sve mogu da zamislim, samo ne da pravimo koaliciju sa Ujedinjenom Srbijom – kaže Đurđević Stamenkovski.

https://tsd-tv.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime