Dokle ovako: Manjina vlada i pljačka, dok većina ćuti i trpi

2
1827
Foto: pixabay

Poštovana redakcijo,
Dobila sav Vaš mejl i jako mi je drago što imam priliku da učestvujem u komentarima i napišem po koju reč. Živim u Čačku. Grad koji opstaje sa disanjem u prekidima. Svakog dana se pitam kako stigosmo do društva u kome manjina vlada, a tim vladanjem postižu sebi bogastvo i velike većine koji opstaja zaslugom izdržljivosti u bedi i sirotinji.

Vlast regulisana zakonom da funkcioneri imaju potpunu vlast, i to se svede pod takvim upravljanjem na pojedince, ne oni ne kradu, oni uzimaju kao svoje i ponašaju se kao da su firme njihove, zapošljavaju koga hoće. Tu mogu nabrojati škole, fakultete, univerzitete i sve druge državne ustanove.

Biro za zapošljavanje nema nikakav značaj. Narod se ne buni. Ja sam evo osamnaest godina bila šikanirana, trpela sam najveća poniženja i teror od dekana. Radim na Fakultetu u Čačku. Kako me je svakodnevno vređao i ponižavao milion suza sam prolila. Morala sam da trpim mojoj deci da priuštim bar kakve takve uslove za život, koji je bio težak i stresan.

Izbegli smo sa Kosova 1999. godine, i kada je bilo vedro nebo meni je bilo oblačno. I da vam braćo moja kažem, niko mi nije od institucija pomogao jednu sitnicu. Bilo je tu humanitarnih organizacija, komesarijat, opština, ja sa dvoje dece, srećom prihvati me brat – u dve sobe nas sedmoro.

Ne to nije bio život, jer svakog gosta dva dana dosta , a ja jednostavno nisam imala gde da odem, po da vam iskreno kažem namučili smo se. Danas smo podstanari, borimo se bez puške i mača. Sad je to hladni rat društva i situacije.

Moja ćerka je završila pravni fakultet, dobar student, vredna, radila je po 12/13 sati skoro godinu dana u jednoj agenciji za 22.000 dina. Svakog dana sam teško podnosila koliko se ona muči na poslu, a koliko nije plaćena. Koliko je samo sati prestojala. Nije bila ni prijavljena. Da bi polagala pravosudni ispit mora da ima dve godine iskustva, a da bi stekla iskustvo mora da radi kod advokata i to besplatno, kako naš narod kaže za džabe, tako da već godinu dana radi kao pripravnik kod advokata i radi osam sati posle godinu dan iskustva, to je već profesionalni posao i najlepše godine nema svoj dinar, nisam mogla da im priuštim letovanje, jednostavno mogu reći kakav je ovo bio život.

Da Vas podsetimo:  I krov doma mog i grob doma mog je na tri vode: Moraču, Drim i Drinu

Sin završio srednju školu, posla ima kad je sezona branja voća. Ja više ne mogu da ćutim. Pričam da iskalim i opravdam svoju sirotinju. Da kažem da nisam srela humane ljude. Da kažem da sam se mučila da pošteno zaradim dinar. Ja drugačije nisam znala. Sad znam da sam trebala da radim drugačije.

Poštovani članovi ovog dobrog časopisa, Bog neka Vam da zdravlja i uspeha.

Primite srdačan pozdrav,

Slavica

2 KOMENTARA

 1. Ne mogu a da ne čitam tekstove, a onda me sve to toliko uznemirim da ne znam šta ću!. Gospođo dragan nije nebo nad Vašom glavom oblačno…ono se CRNI iznad glava svih poštenih, istinski obrazovanih (ne onih sa kupljenim diplomama) Ali to će da traje! Glasaju oni koji gledaju samo RTS i čitaju Informer – a njih je nažalost mnogo. Je li Đilas „tajkun, lopov, prevarant…“ – PA H A P S I T E G A! Aji, „malo sutra“ – treba to dokazati!!!. To je početak i naš kraj! Žali mi se prodavac koliko plaća državi koješta, ne može da „nahrani“ državu – kaže…Pitam ga : ZA koga si glasao? On ćuti, a ja odgovaram:“Hoćeš da ti ja kažem za koga si…? Nasmena se čovek, a ja kažem:“Plači, nemoj da se smeješ“….

 2. @Slavica
  Наводите: „Ja više ne mogu da ćutim. Pričam da iskalim i opravdam svoju sirotinju. Da kažem da nisam srela humane ljude. Da kažem da sam se mučila da pošteno zaradim dinar. Ja drugačije nisam znala. Sad znam da sam trebala da radim drugačije.“.
  —————————————————————————————————————
  Последња реченица Вам је апсолутно погрешна.
  Политичари-криминалци и класични криминалци, управо имају за СУЛУДИ циљ, да нас убеде како је нормално и неизбежно бити криминалац ?!
  Кога бисмо пљачкали, када бисмо сви били криминалци ?
  Јасно је да се против криминала и криминалаца морамо борити СВИМ средствима, тим пре што исти заузимају бројна и НАЈЗНАЧАЈНИЈА (?!) места у државном репресивном апарату, који се наводно бори против криминала.
  На тежи начин сте на својој кожи, осетили ОГРОМНУ дубину поремећаја друштва у којем живите, а на то се надовезује и (болно) сазнање о мржњи локалних Срба према придошлим Србима, па макар исти пристигли и из непосредне околине.
  Ако је за утеху, то важи и за све остале српске локације, као и за све друге народе и нације, у мањем или већем обиму.
  Просечан човек данашњице, показује врло мало саосећања према било коме.
  Стога је одговор на Ваше питање из наслова текста:„Докле овако: … „, следећи:
  „Док већина, или бар значајан број људи не победи похлепу, корупцију и кукавичлук у себи и не схвати, да се и домаћи и страни криминалци плаше САМО СИЛЕ у разним облицима.
  Давањем права Центрима за социјални рад, да МИМО СУДА одлучују о одузимању деце (???!!!), односно полицији да избацује људе из сопствених станова на 48 часова (???!!!), аутори, налогодавци и извршиоци таквог НЕУСТАВНОГ безакоња су и себи самима УКИНУЛИ право на судску заштиту !!!
  Мало ко од њих је тога свестан, пошто НАИВНО рачунају, да ће УВЕК располагати силом репресивног апарата, који иначе, СВИ МИ ПЛАЋАМО !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime