Nišlije tek od 60. mesta na Vučićevoj poslaničkoj listi

1
1412
Foto: B. S.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić često kaže da mu je Niš među prioritetima, ali to ne pokazuje izborna lista koja nosi njegovo ime gde je prvi naprednjak tek na 65. mestu – aktuelni predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. Broj južnjaka na izbornoj listi vladajuće Srpske napredne stranke je 30 od ukupno 250. Najbolje rangirani su pirotska pravnica Olja Petrović na 12. mestu i vranjski student ekonomije Milan Ilić na 18. mestu, oboje tridesetogodišnjaci.

Najbolje rangirani naprednjaci Petrovićeva i Ilić polaznici su naprednjačke Akademije mladih lidera.

Da, jesam – potvrdila je za sebe Olja Petrović.

Posle njih, prvi sledeći naprednjak je aktuelni poslanik Ljubiša Stojmirović iz Crne Trave na 56. mestu.

Prva Nišlijka koja se pojavljuje na listi nije iz SNS, već iz Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, a reč je o Sanji Jefić Branković na 60. mestu, nekadašnjoj poslanici Liberalno-demokratske partije u sazivu 2012-2014.

Sledi Prokupčanin Darko Laketić na 64. mestu, poslanik u poslednjem sazivu i predsednik Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja. Za neke je iznenađenje visoka pozicija predsednika niške Opštine Pantelej Bratimira Vasiljevića koji je 65, a ne nosi listu na svojoj opštini. Mesto posle Vasiljevića je poslanica iz Leskovca Olivera Pešić.

Sledeći južnjaci na naprednjačkoj listi nisu iz SNS, Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke je 84, a Nišlija Hadži Milorad Stošić iz PUPS-a je 87.

Na izborima 2016. godine lista oko SNS osvojila je 131 poslaničko mesto. Do te brojke sada su na listi aktuelni poslanici Slaviša Bulatović iz Vranja i Žarko Bogatinović iz Leskovca, obojica naprednjaci.

Kao 120. je kandidovan Momir Stoilković, nekadašnji direktor vranjskog komunalnog preduzeća Komradsmenjen maja 2019, za kojeg je tada Slaviša Bulatović rekao da je izvršio političko samoubistvo. Stoilković je „vaskrsao“ kao kadar Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića koji su na Vučićevoj listi.

Da Vas podsetimo:  Japanci napravili igricu o beogradskom metrou

Nevenka Kostadinova iz Bosilegrada je 131. na listi, a bila je poslanik i u ovom mandatu parlamenta.


„Gde je ovde Niš“?

U prvih 50 na listi SNS za narodne poslanike nema predstavnika iz Niša, konstatuju iz Građanskog pokreta “Ne damo Niš”, a ne očekuju ni da bolje bude na listama ostalih stranaka, pa pitaju – “gde je ovde Niš”.

Univerzitetski i kulturni centar južne Srbije, bio je nekada drugi a sada treći, peti ili možda pedeseti grad u Srbiji. Sve ovo je moguće samo u ovakvom izbornom sistemu i to je uzrok, a posledice svakodnevno živimo. Stranke su duboko centralizovane, izborni sistem je u potpunosti depersonalizovan i kao rezultat imamo potpunu beogradizaciju Srbije u svim segmentima života – navode iz ovog pokreta.

Prema njihovim rečima, nijedna beogradska stranka nema nameru da na republičkom nivou Srbiju podeli na izborne jedinice koje garantuju ravnomernu zastupljenost svih opština, gradova i regiona u Narodnoj Skupštini.


Ko je ispod kvote 131?

Možda najveće iznenađenje na naprednjačkoj listi jeste pozicija Jelene Žarić Kovačević koja je bila najaktivnija poslanica sa juga, ali je u drugoj polovini liste, na 144. mestu. Ona inače nosi opštinsku listu naprednjaka u niškom Crvenom Krstu.

To nije pitanje za mene, već za onog ko je sastavljao listu. Što je do mene, ja sam bila aktivna i dala sam sve od sebe u Skupštini i uradila bih to ponovo. I na poslaničkom i na bilo kom drugom mestu, ja tako shvatam svoje poslove, svoje obaveze i svoje funkcije – objašnjava Žarić Kovačević.

Da li očekuje da bude poslanica ili možda predsednica Opštine Crveni Krst kaže da o tome nije razgovarala.

Ne znam, nisam o tome još razgovarala, mislim da je za to rano, ima još vremena do tada – kaže Žarić Kovačević.

Da Vas podsetimo:  OBNAVLJA SE RODNA KUĆA VOJVODE VUKA: Srpskog ratnika koji je poginuo na Kajmakčalanu meštani zavičaja ne zaboravljaju!

Boljem rezultatu SNS nego li 2016. nada se i Nišlija Vladica Maričić koji je 147. na listi.

Ostali kandidati redom su:

149. – Slađana Nikolić, predsednica Opštine Babušnica;

163. Nenad Mitrović, lider bujanovačkih naprednjaka i poslanik;

173. Nenad Ilić, predsednik Opštine Trgovište kojem su i otac i deda bili predsednici Opštine;

174. Ana Čarapić, poslanica iz Kuršumlije;

177. Branimir Spasić, advokat iz Lebana;

178. Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša;

181. Dalibor Radičević, poslanik iz Aleksinca i bivši direktor TV ALT;

190. Petar Vesović, prokupački lekar Hitne pomoći;

198. Jelena Kocić, potpredsednica leskovačkog odbora SNS;

202. Jelena Jović, nastavnica matematike iz Vlasotinca;

212. Andrijana Vasić, sociološkinja iz Leskovca;

218. Vanja Stojković, diplomirani žurnalista i portparolka Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu;

224. Jasmina Ilić Ljubić, konstruktor tehničar iz Niša;

246. Danijela Đorđević, inženjer tehnologije iz Leskovca;

Izbori su raspisani za 26. april, a naprednjaci su prvi podneli listu. S obzirom da veći deo opozicije bojkotuje izbore i nižerangirani na listi SNS očekuju mandate.

Milan Zirojević
Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

  1. I ne treba da budu na listi, iz svima poznatih razloga. Upropastili su jug ove zemlje pa bi i ostatak, nisu nista uradili do sada pa nece ni ubuduce

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime