Otvorena škola za pačiće male

1
142

Jeste l čuli deco,

verujte, bez šale,

otvarena škola

za pačiće male.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Deco, u ulozi Čika Jove Zmaja ovog puta će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže učiteljica. Završite svoje obaveze, ko nije piškio neka piški, jer čika Aleksandar će vam govoriti o svim najvažnijim događajima u našoj zemlji, uključujući i ono što vas posebno interesuje – Istina o Jad®u – tri spojena časa, bez odmora.

Misterija Rio Tinto – Sada dolazimo do priče o Rio Tintu, saopštio je Predsednik:

„Važno je da vam pročitam apsolutno sve i svaki dokument. Prvi dokument koji se tiče Rio Tinta se tiče svih građana. 2004. godine Ministarstvo rudarstva donosi rešenje, kojim se preduzeću ‘Rio Sava eksplorejšn’ (Rio Sava Exploration) iz Beograda dozvoljava istraživanje u Loznici. Dokument broj dva, iz 2005. kada su proširene granice istražnog prostora. Svi znate ko je tada bio na vlasti.

Drugi dokument 17.1. 2005. odobrava se istraživanje u okviru proširenih granica.

Treći dokument 26.9.2005. odobrava se izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica.

Četvrti dokiment 15.1.2007. odobravaju se nova istražna polja.

Peti dokument 4.1.2008. nastavak geoloških istraživanja na još devet polja.

Šesti dokument 28.8.2008. odobrava se dodatna istraživanja.

Sedmi 15.9.2009. Novih osam istražnih tačaka.

Osmi 14.4.2011. nove istražne tačke.

Dolazimo sada do ključnog dokumenta, dokumenta broj 9, on je donet 1. februara 2012. godine i njime se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima velikih obima. Tada su na vlasti bili i Đilas, i Tadić, i Jeremić, i Zelenović i svi koji nam drže pridike. Ovo je jedini dokument koji dozvoljava bušotine i kopanja na teritoriji Srbije”.

Dokumenti su dokumenti, u njih ne treba sumnjati, jer postoji državna arhiva i lako se može proveriti njihova sadržina. Mogu se proveriti i na drugoj strani – kod onog u čiju su korist izdata, i niko nije lud da laže, pogotovu što stvar može da dođe i do međunarodne spoljnotrgovinske arbitraže koja je pretpostavljam za rešavanje eventualnih sporova u ovom slučaaju ugovotrena, a to bi moglo imati teške posledice po ishod spora – i troškova dakako, koji su u ovakvim sporovima pogolemi, pa ću ovde prokomentarisati ne ono što se tiče sadržine dokumenata, već samo ono što se tiče njihove interpretacije. Dakle, samo navod: “Tada su na vlasti bili i Đilas, i Tadić, i Jeremić, i Zelenović i svi koji nam drže pridike”.

Da Vas podsetimo:  Nikezić: Za 10 godina manjak u budžetu 12 milijardi evra, javni dug povećan na 33 milijardi

Predsednik je propustio da pomene i Koštunicu (DSS – ne DS, odnosno “žuti” u koje se kod nas generalno, po difoltu, svi oni iz prethodnog perioda svrstavaju, jer “žuti”, odnosno DS, čiji je lider u to vreme bio Tadić, su došli na vlast, tek 2008 godine). A ako se Koštunica, čija je glavni osobina i dok je bio na vlasti bila – nisam obavešten ili ne sećam se, toga ni danas ne seća, treba pitati Bakareca, sadašnjeg udarnog jastreba SNS-a, koji je bio jedan od osnivača i u to vreme visoki funkcioner DSS-a (ima još bivših članova DSS-a, danas uglednih članova SNS-a), a ako se ni oni ne sećaju, treba pitati Slobodana Samardžića, u to vreme jednog od glavnih ideologa DSS-a, pa na kraju, ako zatreba i danas pravodobne (ne u pežorativnom smislu reči) Sandru Rašković Ivić i Vladetu Jankovića, na primer, takođe visoke funkcionere DSS-a u to vreme.

Ne bi bilo zgoreg pitati ni Mlađana Dinkića – jednog od Vučićevih savetnika, bez kojeg u to vreme nije mogao da se zamisli ni jedan ozbiljan posao iz oblasti ekonomije, bankarstva, finansija (Siniša Mali i Jorgovanka Tabaković – dva u jednom), a ako se ni on ne seća, pitati Zoranu Mihajlović, u to vreme jednu od glavnih saradnika Labusa i Dinkića, najpre u nezaobilaznom pokretu G17+, kasnije u URS – Ujedinjeni Regioni Srbije.

Tadića (“žute”, ako se ovima iz vlasti više sviđa), naravno treba pitati za sve ono što se odnosi na period 2008. – 2012. (Ivicu Dačića, koji je za vreme Tadića bio potpredsednik Vlade, takođe). I jedan i drugi su danas veoma dostupni ovoj vlasti – Tadić bi morao i da prokomentariše gore navedene dokumente koji se odnose na taj period – kako sa aspekta njihove verodostojnosti, tako I sa aspekta njihove sadržine. Jeremić je u to vreme bio ministar inostranih poslova, pa ako vlast smatra da i njega treba saslušati, onda obavezno saslušati i ministra inostranih poslova Nikolu Selakovića. Isto se odnosi i na Đilasa, koji je u to vreme bio gradonačelnik Beograda (pre toga Zaštitnik građana) i to su jedine njegove političko-državne funkcije u ono vreme, no ako vlast smatra da je i to značajno, onda saslušati i Gorana Vesića, odnosno Zorana Pašalića. Što se tiče Zelenovića – neka se javi onaj ko zna na kojoj je on vlasti u to vreme bio.

Da Vas podsetimo:  IN4S: ANB je saradnička mreža američke obaveštajne zajednice i drugih zemalja Zapada
Ana Brnabić / Foto: kolumnista/
© Tanjug / RADE PRELIC /

Sve ovo pod uslovom da me Ana Brnabić, koja je najveći poznavalac onog vremena – jedino nije poznato gde je ona u to vreme bila, ne demantuje i objasni kako je to zapravo bilo.

Autoru ovog teksta, mnoge stvari iz ove misterije postaju nepoznate, a naročito:

– Svedoci smo da je projekat Rio Tinto izazvao veliko uznemiravanje javnog mnjenja i bio inicijalni povod za masovne demonstracije u zemlji uz najavu njihove dalje radikalizacije, a vlast za sve to vreme – koje dugo traje, ne izlazi sa dokumentima koje poseduje, a koji bi ta ozbiljna dešavanja mogli sorečiti. Nije valjda sve to čuvano da bi ga Predsednik, koji bi po Ustavu prvi trebao da reaguje na sprečavanje uznemiravanja javnog mnjenja, saopštio u predizbornoj kampanji u izborne svrhe.

– Kako je bilo moguće da stanovnici Jadra, danas tako uplašeni za svoju egzistenciju – kuće, njve, oranice … koje su većini njih glavni i jedini izvor egzistencije, tek danas saznaju za to što im pretii i zbog čega demonstriraju traje već toliko godina, a da oni o tome pojma nemaju – a ova vlast traje već punih devet godina.

– Kako je bilo moguće da o tome nisu imali pojma ni mnogi naučni i javni radnici koji se danas javljaju da osporavaju taj projekat, koji je po mnogim elementima već ušao i u njegovu poslednju fazu – fazu izvršenja, gde spadajui i poslovi raseljavanja stanovništva, do danas već većeg dela njih sa lokacije potrebne za izgradnju budućeg rudnika.

– Nije valjda da se i ovde ponavlja slučaj Kosova – otkupljivanje nekretnina po očigledno prihvatljivoj ceni, do određene kritične granice (kasnije će preostali i sami da odu), a onda ono već viđeno – sevdah u kafani uz pesmu Ko da mi otme iz moje duše Kosovo (naći će se već neka prigodna i za dolinu Jadra).

Da Vas podsetimo:  Istinska apstrakcija

– I na kraju pitanje za članove SNS-a iz doline Jadra – evo Kurir već najavljuje spisak onih koji su svoja imanja prodali Rio Tintu. Potražite svoje ime na tom spisku.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

 

 

 

autor:Dragiša Čolić

 

1 KOMENTAR

  1. Čak nam je i sam Aleksandar Vučić pomogao da bolje , realnije, preciznije ,shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo. Iz kojih namjera je to učinio ?? Sasvim izvjesno, da opravda svoju ulogu u ovoj nečasnoj radnji i da prebaci krivicu na drugog. Bitno , iz svega toga je , na osnovu stvarnih podataka izvesti korisne zaključke i na osnovu istih reagovati. Sada znamo tko je sve učestvovao i od kada , u rasprodaji rudnog bogatstva u Srbiji. Dakle, i oni „veliki borci za čistu sredinu danas“ , kada su bili na vlasti, ponašali su se jednako poput ovih sada na vlasti. To , uslovljeno ponašanje, nepobitno nam pokazuje da “ netko „, cijelokupnu našu politiku vodi putem “ TV komande “ iz vana. To obijašnjava fenomen vodjenja politike “ u korist vlastite štete „u svim oblastima, a naj očigledniji je odnosu prema KiMu . Ne ostaje nam veliki izbor riješenja, ili će mo polupati “ TV komandu“ ( za to smo isuviše slabi ) , ili će mo „televizore“ , koji su podešeni da reagiraju samo na signal i frekvenciju “ Tv komande“ drzati ugašene, spremiti ih u neko sigurno sklonište ( zatvor ) , i paziti na njih da ih netko ne upali ili da se sami ne upale !! I dok Vlasnik „Tv komande“ ima na raspolaganju značajan broj rezervnih „televizora“ kojima on odredjuje sve i sva, mi nismo u stanju niti da sa lakoćom prepoznamo one tv , koji ne reagiraju na „famoznu tv komandu“ ! Svjestan sam da je sve ovo puno lakše reći nego ostvariti, ali od nekud se mora početi !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime