Pad Palme

2
752

Vikend analiza Jasmina Lukač

Dragan Marković Palma, višegodišnji vladar Jagodine i vođa Jedinstvene Srbije, nalazi se pred završetkom političke karijere i jedino što još može jeste da odabere način povlačenja i silaska sa javne scene. 

Foto: Printscreen Youtube

Više činilaca upućuje na to, a u ovom tekstu se razmatraju isključivo sa stanovišta političkog toka, a iz ne pravnog, moralnog ili nekog drugog ugla. Navodi protiv Markovića u kojima mu se pripisuje podvođenje devojčica i žena, srušili su sliku jakog muškarca čuvara porodičnih vrednosti, ma koliko se dovodili u vezu sa predsedničkim izborima.

Izrečeni su na konferenciji za novinare Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde, koja važi za favoritkinju za kandidata opozicije. Tepić je, ovim nastupom, u kome joj je pomogao „skriveni svedok“, koji se predstavio kao nekadašnji radnik u hotelu „Alfa“ u Markovićevom selu Končarevu, uspela da kruniše sve ono na čemu uporno i vredno radi najmanje godinu i po dana. A to je da brendira sebe kao opozicionu ličnost koja uživa ubedljivo najveću naklonost liberalne javnosti. I koja neuporedivo hrabrije i snažnije nastupa u tom svojstvu nego opozicioni kandidat te iste javnosti Saša Janković, na prošlim izborima 2017. Za Mariniku Tepić, kao predsedničku kandidatkinju, najvažnije bi bilo da 2022. bude drugoplasirana iza Vučića, nebitno da li osvojila više od Jankovićevih 640.000 glasova ili manje. Sa drugim rezultatom Mariniki Tepić i onima koji je budu podržavali, otvara se prostor za obojenu revolucionarnu akciju kojom sadašnji predsednik Aleksandar Vučić može da bude nateran na razvlašćivanje ili potpuno svrgnut. To ne znači međutim, da će takva akcija zaista i da se odigra, jer za to nema nikakve spoljne podrške.

To jest, nema je u ovom trenutku što pak podstiče procene da će Vučić lako preduprediti „obojene akcije“ i da će, u slučaju da se kandiduje, Tepićevu pobediti još lakše nego Jankovića. I da je liberalna javnost upravo ideološki neprijatelj po njegovom izboru, „pobedljiv“ što bi se reklo.

Da Vas podsetimo:  RUSKI „SNEG“

Slučaj „Palma“ međutim, ukazuje na sve suprotno od takvog razmišljanja. Prvo, nije izolovan nego nastavlja niz ranije otvorenih teških afera, u kojima su devojčice i žene, dakle nezaštićeni i slabiji, bile meta „bolesnog ponašanja“ upravo jakih i gospodarećih muških likova (učitelj glume Miroslav Aleksić, glumac i političar Branislav Lečić, ali i pre toga Milutin Jeličić Jutka, političar iz Brusa). To je već stvorilo visoko neraspoloženje prema slici jakog i gospodarećeg muškarca kao takvoj i želju da se pravda izvrši i da pokvarenoj muškoj vladavini dođe kraj.

Foto: Printscreen Youtube (Nova.rs)

Dalje, previše su nategnuta objašnjenja da se slučaj „Palma“ odvija po prećutnom Vučićevom planu „prekomponovanja“ scene. I da je to način tihe „čistke“ u vladajućoj koaliciji kako bi se vrh njegove Srpske napredne stranke oslobodio tereta onih koji naprednjacima više ne trebaju, a mnogo „koštaju“. Jedino što je tu možda dobro za Vučića je što je ta priča otvorena sada, a ne recimo kroz pola godine, u jeku kampanje, ali i to je upitno. Jer, sve to vreme, glavne ličnosti u parlamentu Srbije su upravo Palma i šef socijalista Ivica Dačić, kao najbliži Vučićevi koalicioni partneri, i njihove doskočice i mudrolije. A sada su to dva ovejana političara dovedena u vezu sa „after žurkama“ posle zvaničnih događaja, na kojima su mlade devojke bile u obavezi da „zabavljaju“ goste. Uz to nedavno je na Radioteleviziji Srbije u domaćoj seriji „Kosti“ upravo prikazan živopisno jedan takav zvaničan događaj i jedna „after parti“ žurka, tek da građani imaju i filmske scene kako to može da izgleda.

Sa pomenutih pozicija, glavnih u parlamentu i drugih po snazi iza Vučićeve liste, koalicija Dačić-Palma je za sledeće izbore tražila da se JS-SPS nađe na parlamentarnoj listi SNS. To je bio uslov da nemaju svog predsedničkog kandidata, koji bi mogao Vučiću da „oduzme“ nekoliko procenata glasova dovoljnih za pobedu u prvom krugu. Prećutno se stavljalo do znanja da je po rejtingu Dačić daleko posle Vučića, ali ipak drugi, dok Palma tvrdi da je treći. I ako je bilo tačno, sada to više ne važi, niti ima više prostor za glamurozne javne događaje sa raskošnim poklonima i učesnicima. Takva je bila Palmina konferencija za novinare održana u febuaru u Beogradu, na kojoj se pojavio sa pevačicom Svetlanom Ražnatović, pevačem Radišom Trajkovićem Đanijem, ali i Ivicom Dačićem, i ruskim ambasadorom u Beogradu. Tom prilikom novinarima su deljeni paketi hrane, a čitav događaj je bio posvećen Palminom načinu „sušenju mesa“, odnosno čistom dizanju imidža, i ničem drugom.

Da Vas podsetimo:  Srbija na Zapadu i Istoku

Rečju, i Dačić i Palma su preblizu Vučiću da mu ne bi mogli naneti ozbiljnu štetu, u nastojanju da uzvrate Tepićevoj i zadrže se na sceni. Jasno je da za Palmu rade jake marketinške agencije, a uz to ga zastupa advokat koji je dugogodišnji član Demokratske stranke.

Srpski desničari u liku Dveri koji su pohitali da zaključe da Vučić želi da uništi jedinu stranku odnosno koaliciju Jedinstvene Srbije-SPS, koja još postoji u Srbiji i koja nije pod kontrolom SNS, pokazali su da ništa nisu naučili, ili neće da nauče iz prethodnih godina iskustva.

Zakačili su se za „pretpostavku nevinosti“ što je pojam koji u političkom toku, u ovom slučaju uopšte nije na strani Palme, niti se može vezati za nekog ko je 17-18 godina na vlasti na nekom području. „Pretpostavka nevinosti“ je u političkom smislu na strani onih koji nekog vlastodršca posle duge vladavine terete za zloupotrebe i nečasno ponašanje, te namirivanje sopstvenih potreba na račun drugih, podređenih ljudi. Time su uspešno isekli granu na kojoj sede, jer oni po definiciji desnice treba da budu čuvari časti i ako hoćete nevinosti. To što im se ta zaštita ukazuje kao „zapadni“ projekat u liku Marinike Tepić, ne znači da treba da podrže nepodrživo. Od svih dana i datuma, Boško Obradović, lider Dveri, baš je četiri dana posle nastupa Tepićeve i velikog odjeka u javnosti, našao da se sastane sa Ivicom Dačićem, i da objašnjava da u pregovorima o izbornim uslovima sa vladajućim strankama treba da učestvuju ne samo oni koji su bojkotovali junske izbore, nego oni koji su učestvovali u njihovom osporavanju. Zaista je teško razumeti kako je moguće ovako privezivati čamac za brod koji tone, ko god da vrši navigaciju i čamca i broda.

Da Vas podsetimo:  NIKOLA MILOŠEVIĆ U BORBI ZA SRBIJU

Izvor: Demostat

2 KOMENTARA

  1. Koliko je upotrebljiv Palma za gospodara Vučića? I u kojoj ulozi? Palma, kao sporedni politički saveznik, verni sledbenik iz interesa pomenutog gurua SNS sekte, ili kao ozloglašeni muški tiranin sa pratećom svitom svojevoljno odabranih veprova na položajima u svojoj nahiji, koji slobodno kidišu na žene raznih uzrasta, kao u doba Osmanlija. Da li će biti odbačen s odglumljenim gnušanjem od gospodara, koji bi time pobrao toliko željene poene kod pokrovitelja sa Zapadne strane, političara i NVO, a i njihovih NVO filijala u Srbiji. U kojoj varijanti Palma više koristi gospodaru na političkom tržištu, to je jedino važno u smrdljivoj baruštini zvanoj politička scena Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime