Pozivari iz NATO-a

0
966

2015-07-31_055546Početkom februara 2013. crnogorski premijer Milo Đukanović je na 49. Minhenskoj konferenciji punim glasom, da čuje ceo svet, izjavio da bez punopravnog članstva u NATO-u njegova zemlja jednostavno ne može da opstane.

Gospodin Đukanović je odavno sebi izabrao novog gazdu – SAD. Danas Bela kuća određuje pravila igre u savremenom svetu i ukoliko se ne ide „američkim putem“ može se vrlo brzo naći „na stranputici“.

A vlast je, kako svi znaju, volšebno čudo. Niko neće da je ispusti iz ruku, makar vodio državu dotle već četvrt veka. Zato crnogorskoj političkoj eliti ulazak u Severnoatlantsku alijansu predstavlja poslednji „kolut za spasavanje“. Naravno, podgorička elita se trudi da pokaže i svoju potpunu privrženost Briselu.

Političari koji pripadaju Evropskoj uniji i NATO-u, i to je prirodno, trude se da odgovore na isti način: prave različite pi-ar akcije u kojima se Crna Gora podržava na njenom „teškom putu ka Alijansi“. Skoro svakog meseca neko iz najvišeg rukovodstva NATO-a obavezno hvali Crnogorce za njihovu revnost. U tome se posebno ističe generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je početkom jula primio u svom briselskom štabu ministre Igora Lukšića i Zorana Pažina.

Jasno je da je „glavni pozivar“ ponovo govorio da je ostalo da se pritrpi još samo malo, da se ispuni još samo nekoliko uslova i da će tada sve biti o’kej! Naravno – ima nekih malih poteškoća – da se stanovništvo u zemlji brže ubedi da „zavoli Alijansu“, tako da se na referendumu za stupanje u NATO dobije njegovo maksimalno odobrenje.

Za sada to baš ne ide kako bi trebalo. Jens Stoltenberg je zato odlučio da u Crnu Goru pošalje „grupu za podršku“, sastavljenu od ministara za inostrane poslove Rumunije, Mađarske, Poljske i Hrvatske. Oni su dva dana diskutovali u Baru i rezultat je bio da sa crnogorskom javnošću treba „još da se poradi“. Treba da se uključe i novi resursi, mediji, TV-kanali, da se doda još malo para i stručnjaka. Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto, kome je dovoljno njegovih problema sa migrantima i izgradnjom „Orbanovog zida“, ipak je došao u Crnu Goru da podrži Mila. U intervjuu novinama „Pobjeda“ gospodin Sijarto je vrlo samouvereno izjavio da će Podgorica zvaničan poziv za ulazak u Alijansu dobiti već u decembru. Tako da je za Novu 2016.godinu Brisel već pripremio svoje poklone.

Da Vas podsetimo:  ŠTA SU NEMCI „NAUČILI“ OD VUČIĆA?

Boris Stepanov

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime