Radnici odmarališta „Divljana“ godinu dana ne primaju platu

0
1277

Nekada popularno dečje odmaralište „Divljana“ kod Bele Palanke, a do nedavno i Centar za prihvat migranata, sada je opet zapušteno i prazno. I dok radnici kažu da nisu primili platu godinu dana i da predugo čekaju na rešenje problema od kako je istekao ugovor sa Komesarijatom za izbeglice, iz Gradske uprave Niša najavljuju vraćanje starog sjaja nekada veoma posećenom odmaralištu.

Nema dece, a nema ni struje. Uskoro, kaže jedan od radnika, neće biti ni vode. Iako su 2016. godine paviljoni i glavna zgrada odmarališta renovirani, sada su opet havarisani, a kako radnici ne primaju platu, niko ovaj prostor više od godinu dana ni ne održava. Tek jedan radnik tokom dana dežura i čuva objekte.

Od kako su migranti otišli prošle godine, ništa se ne događa. Zgrade su prazne, ne radimo, račun je u blokadi, a mi nismo primili platu poslednjih 12 meseci – svedoči jedan od zaposlenih.

Oni su radili i primali platu dok je postojao ugovor između Grada Niša i Komesarijata za izbeglice, u periodu dok je „Divljana“ bila pretvorena u prihvatni centar za migrante.

Do 1. jula su nam overene knjižice. Među nama ima bolesnih, nemamo za lekove. Stanje je haotično, niko nam se ne obraća. Direktor je u kontaktu sa predstavnicima Grada, ali se stvari mesecima ne mrdaju sa mrtve tačke – kaže radnik.

On dodaje da je bilo informacija da je formirana radna grupa, koja je trebalo da Ustanovu prebaci na budžet Grada, međutim, to je, prema njegovim informacijama, stopirano.

Bilo je reči da se izmire sva dugovanja, da se Divljana vrati prvobitnoj nameni, a to je škola u prirodi. Opet se to odugovlači. Tražimo da nam izmire dugovanja i da nastavimo da radimo. Ako Grad Niš smatra da ustanova ne može da radi, neka izmire dugovanja, neka je likvidiraju i neka nas pošalju na Biro rada. Da znamo na čemu smo – ogorčen je jedan od zaposlenih.

Da Vas podsetimo:  Dr Milan Mićunović: Quo vadis, Serbia

Odgovor na pitanje šta menadžment Ustanove preduzima kako bi se problemi prevazišli, nismo uspeli da saznamo od direktora Nebojše Stojanovića koji, iako je prvobitno novinaru Južnih vesti rekao da pozove kasnije, nakon brojnih poziva – i dalje se ne javlja na telefon.


Većnica: Radimo na rešenju, Grad će preuzeti obaveze

Osnivač „Divljane“ je Skupština grada Niša, a većnica za socijalnu politiku Tijana Đorđević Ilić kaže da su upoznati sa problemom ustanove i radnika, te da se traži rešenje.

Ustanova ne funkcioniše godinu dana, jer je istekao ugovor sa Komesarijatom za izbeglice. Grad preduzima sve mere da vrati ustanovu deci. Biće rešenja za par meseci, preuzećemo dugove, a kasnije ćemo preuzeti radnike, kako bi se odmaralište opet aktiviralo – kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Dodaje da će se pokrenuti sve ono što je neizbežno i neophodno kako bi se odmaralištu vratio stari sjaj, a u tom pravcu se već preduzimaju određeni koraci.

Putem određenih procedura nameravamo da vratimo dugove i tražimo pravno rešenje za taj problem. Imali smo sastanke, radimo svakodnevno, a procedure su komplikovane i trebaće vremena. Ali idemo u smeru da rešimo problem, da se vrate deca i da bude jedno odmaralište za primer – kaže većnica.

Podsetimo, aprila 2016. godine osnovci su počeli opet da dolaze u renovirano odmaralište, ali je već naredne godine pretvoreno u prihvatni centar za migrante koji je privremeno zatvoren prošle godine.

Ovo dečije odmaralište i ranije je bilo u teškoj finansijskoj situaciji – nakon dolaska Stojanovića na čelo ustanove, Grad je dao Divljani 12 miliona dinara što je iskoršćeno za deblokadu računa, ali su ostali dugovi od preko 20 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  I na selu može lepo da se živi

Nije bilo struje i vode, radnici nisu primali plate niti su imali zdravstvene knjižice, a objekat je bio nebezbedan.

I Stojanovićevo imenovanje za direktora izazvalo je brojne kontroverze – bez dana radnog iskustva izabran je na to mesto sa tesnim kvorumom u Skupštini Grada, a i radnici same ustanove bili su nezadovoljni novim direktorom i tražili su njegovu smenu.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime