Republika Srpska: farsa se bliži kraju

24
1577

Drama koja bi mogla staviti tačku ne samo na trenutnu vlast nego, što je neuporedivo važnije, na samo postojanje Republike Srpske filmskom brzinom se približava raspletu. Obrtna tačka tekućeg prevratničkog projekta, farsa pod nazivom Afera Dragičević, dokazala se delotvornijom od svih prethodno uloženih ozbiljnih napora, 2014. i 2016. godine, da se postigne „promena režima“ u Banjaluci. Kada sve bude završeno – a ne možemo tačno prognozirati kako će se to odigrati zato što svi faktori nisu još uvek u potpunosti uvedeni u igru – jedno je sigurno. Mnogi će se u čudu zapitati kako je iko mogao da nasedne na tako providnu i jeftinu polipsihološku operaciju, bukvalno prepisanu iz priručnika koji su na internetu stoje na raspolaganju svima. Ali, naravno, kada naknadna politička pamet bude proradila i počne da postavlja razna kritička pitanja, predstava će biti završena i zavesa će uveliko biti spuštena. A Republike Srpske, po svoj prilici, tada više neće biti.

Ukoliko u pogledu strateških razloga za predmetna dešavanja među inteligentnim ljudima uopšte može biti nedoumica, pre neki dan adekvatno ih je otklonila profesorka političkih nauka iz Moskve, dr. Jelena Ponomarjova. U opsežnom osvrtu na konačnu ofanzivu Zapada na Balkanu, uključujući i odavno naciljanu Republiku Srpsku, Ponomarjova je ocenila da je „ekspanzija“ evroatlantskih struktura na Balkanu „usmerena najpre protiv Rusije“, dodajući znakovito da će najveći gubitnici među balkanskim narodima biti Srbi, koji su se najduže protivili dolasku Zapada.

„Srbija i Republika Srpska su do nedavno bili partizani u pozadini NATO-a. [U ruskoj terminologiji, reč „partizan“ znači gerilski ratnik na teritoriji pod kontrolom neprijatelja – naša primedba.Upravo zbog toga je glavni zadatak NATO gutanje srpskih zemalja, koje je već počelo ulaskom Crne Gore u Alijansu“, produžuje Ponomarjova. Prema njenim rečima, za Rusiju je gubitak istorijskih saveznika na Balkanu „ozbiljna pretnja“.

To je nesumnjivo tačno. Ali za srpski narod u Bosni, uništenje sigurne kuće koju imaju u Republici Srpskoj još je ozbiljnija i zloslutnija pretnja. Oko 80 odsto hibridnih ratova koji se danas vode informativne su i psihološke prirode, a tek neznatan procenat – „kinetičke.“ Činjenica da inostrani specijalisti koji su isplanirali ovaj prevrat uspevaju da na Trgu Krajine svakodnevno okupe po nekoliko stotina, a povremeno i hiljada, upornih, istrajnih i posvećenih, programiranih i sluđenih, srpskih samoubica zaslužuje priznanje za profesionalno obavljen tehnički deo posla. Podlost njihovih sredstava i niskost ciljeva potpuno su zasebne teme.

Dok ovo pišem, naizmenično gledam izvanrednu analizu ruskog naučnika Andreja Fursova o smutnji koja je 1916./1917. bila nameštena Rusiji i svrgavanju Romanova koje je usledilo, pod naslovom „Rukama budala stvara se istorija.“ Svima koji govore ruski toplo je preporučujem. Ali onima koji ne znaju ruski dovoljan će biti i naslov da bi izveli sve potrebne analogije sa trenutnim dešavanjima u Republici Srpskoj.

Kada su u pitanju inertnost, nesnalažljivost i utisak slabosti koje projicira vlast (a to su sve teme kojima se Fursov u svom izlaganju prototipskih dešavanja od pre jednog stoleća bavi) dovoljno je navesti reči, ne odsečene od stvarnosti Marije Antoanete, nego premijerke Željke Cvijanović posle klasične provokacije poslanika Stanivukovića 9. septembra u Čelincu:

„Sve je bilo izrežirano unaprijed, što se vidi po brzini kojom su sazvali pres konferenciju. Jadno, jadno. Šta je sljedeće nakon kamenica, da pucaju?“

Neko bi trebalo da pošalje telegram premijerki, njenom šefu i ostalim autoritetima zaduženim za bezbednost Republike Srpske sa jednosložnim odgovorom na njeno genijalno retoričko pitanje, koji glasi: „Da.“ Ali o tom, potom.

Koordinisano zgušnjavanje poteza koji imaju za cilj podizanje napetosti do usijanja u periodu neposredno pred same izbore, na šta smo već blagovremeno ukazali, da bi se unapred stvorila atmosfera za osporavanje predvidljivih izbornih rezultata i pripremio teren za spoljašnju intervenciju, uveliko je u toku. Samo namerno slepi taj proces prenet iz već dugo godina raspoloživog i često primenjivanog džinšarpovskog priručnika – ne opažaju.

Svima koji nisu namerno slepi (ili glupi) biće dovoljno da im se ukaže na nekoliko od najvažnijih vektora završne operacije koja se sprovodi protiv Republike Srpske.

1.      Dolazak u Banjaluku „međunarodnog advokatskog tima“ da vaninstitucionalno „istražuje“ slučaj Davida Dragičevića. Ovde je važno istaći jedan veoma bitan momenat koji razotkriva teleologiju cele operacije, a to je ono što bi se na ruskom nazvalo „celjenapravljenost,“ ili ritam izrežiranih događaja koji ih usmerava ka kriznom vrhuncu. Posle žrtvenog ubistva Davida Dragičevića, izvršenog u martu ove godine, na pristojnom vremenskom rastojanju od kulminantne tačke oktobarskih izbora, usledio je višemesečni period psihološkog obrađivanja mase. Rezultat napora koji su u to uloženi je ne preterano brojna ali dovoljno zombifikovana horda pogodna za korišćenje, prema potrebi, kao ulična pešadija u daljnjim dejstvima.Tome je, u precizno određenom trenutku, da bi se održavao momentum, usledilo formiranje skupštinskog Anketnog odbora koji je objavio svoj diskreditujući izveštaj, dodatno degradirajući vlast i podižući napetost za još nekoliko stepeni. Pošto je uspešno obavio svoj segment podrivačkog posla, Anketni odbor je u najboljoj tag-team tradiciji štafetu predao sledećoj ekipi („Oslobođenje“, 27. avgust 2018). Pred same izbore, uz očigledan pristanak paralisane vlasti i kao ravnopravan partner legitimnim istražnim organima, u kontroverzu se volšebno uključio i pomenuti „međunarodni pravni tim,“ mada jedan njegov član, advokat Ante Nobilo, otvoreno priznaje da ta ekipa deluje bez ikakvih validnih ingerencija („Nezavisne novine,“ 30. avgust 2018). Koristeći zbunjenost legitimnih struktura, „pravni tim“ je već postigao zavidne rezultate u ispunjavanju zadatka daljnjeg srozavanja autoriteta vlasti, pred zadavanje završnih udaraca koji predstoje u periodu održavanja samih izbora. Da navedemo samo nekoliko: ova neformalna, privatna družina je od prestrašenih legitimnih struktura iznudila zvaničnu dokumentaciju predmeta („Oslobođenje,“ 15. septembar 2018), na šta nema apsolutno nikakvo pravo; omogućeno im je da se sastanu sa ministrom unutrašnjih poslova i glavnim tužiocem kao ravnopravni sagovornici („Nezavisne novine,“ 28. avgust 2018.); poslali su jasnu poruku lokalnoj prostoti čiji su štićenici tražeći sastanak u ambasadi SAD u Sarajevu („Oslobođenje,“ 31. avgust 2018.) da bi sa stranim zvaničnicima raspravljali o unutrašnjem pitanju zemlje u kojoj je ta strana diplomatska misija akreditovana; a kao kruna svega, pojavila se vest da je u istragu smrti Davida Dragičevića neobjašnjivo uključen i američki FBI („Oslobođenje,“ 13. septembar 2018.), očigledno usled nepostojanja kompetentnih istražnih organa sa ove strane Atlantika.Precizno tempirano, u periodu održavanja izbora ili neposredno posle toga, može se očekivati i izveštaj sa nalazima ove notorno politički neutralne agencije, koji će nesumnjivo zadovoljiti visoke istražne kriterijume koje je sebi postavio „međunarodni pravni tim“ na čelu sa svojim komesarom iz duboke države, advokatom Duškom Tomićem.

2.     Kao na nečiji pritisak dugmeta, mnoge nejasnoće u vezi sa načinom i okolnostima smrti Davida Dragičevića produbile su se u najoportunijem trenutku – dakle baš uoči izbora – vešću da je uhapšen izvesni A. K., kasnije identifikovan kao Alen Kukić, po imenu očigledno osoba muslimanske nacionalnosti, inženjer M-Tela, pod sumnjom da je „očito po nečijem nalogu, poskidao video zapise sa zgrada koje se nalaze prekoputa kuće u kojoj je, kako se pretpostalja, boravio pre smrti David Dragičević“, prema izjavi nama već dobro poznatog advokata Duška Tomića, koji je dodao da je reč „o značajnom pomaku u istrazi“. Koliko će ovaj obrt, koji se kao poručen pojavljuje u politički i psihološki najprobitačnijem trenutku, zaista doprineti rasvetljavanju ubistva, to će se tek videti. Ali nije jasno, niti deluje prirodno, da bi građanin muslimanske nacionalnosti saučestvovao sa vlastima Republike Srpske i pomagao im u prikrivanju tragova ubistva ovako visokog profila, od čijeg rasvetljavanja trenutno zavisi politička budućnost te iste vlasti. Nema odgovora na pitanja kako je Kukićeva navodna uloga razotkrivena, na osnovu kakvih dokaza se dovodi u vezu sa krivičnim delom uništavanja dokaza, niti za čiji račun je učinio to što mu se pripisuje. Uostalom, niko ta pitanja i ne postavlja. Međutim, ako pođemo od pretpostavke da je Kukićevo hapšenje nameštaljka u funkciji „upravljanja utiscima,“ u danom slučaju da vlast briše tragove svoje krivice, onda je sve jasno. U takvo tumačenje uklapa se i munjevita propagandna eksploatacija događaja od strane glavnog medijskog uporišta pete kolone u Republici Srpskoj: „Kukić i njegov advokat su u međuvremenu odbacili navode Tužilaštva i tvrde da su snimci otmice Davida Dragičevića brisani na zahtjev policijskih inspektora. Otac ubijenog Davida smatra da je u pitanju obmana javnosti i, kako je rekao, hapšenje pijuna.“ Da li je potrebno ovome još nešto dodati?

Oh da, samo još jedan detalj. Glavni tužilac Želimir Lepir je najavio hapšenje i procesuiranje dvojice policajaca MUP-a RS za „propuste u istrazi o smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića“. Kao da je neko visoko pozicioniran u vlasti Republike Srpske želeo da učvrsti porazan utisak o učešću te iste vlasti u prikrivanju zločina koji je već bio postignut privođenjem Alena Kukića. Kako bi se na ruskom reklo, lюbopыtnый fakt, zar ne?

3.     Misteriozni napad na novinara BN-a, Vladimira Kovačevića, tempiran po manje-više sličnom obrascu kao i privođenje Kukića, deo je iste velike predizborne inscenacije. Već uhodana propagandna mašina, ne čekajući istragu i njene rezultate, odgovornost za „napad batinaša na slobodu govora“ odmah je prebacila na vlasti Republike Srpske. „Ovaj napad izazvao je opravdanu i burnu reakciju brojnih udruženja novinara, koji su svi saglasni u jednom: napad na Kovačevića je napad na sve novinare, a od policije traže da što pre rasvetli napad i da napadači budu rigorozno kažnjeni,“ brujao je uobičajenim otrcanim frazama dnevnik u stranom vlasništvu „Blic“ od 28. avgusta 2018. Sarajevsko „Oslobođenje“ (28. avgust 2018.) izrazilo je snažnu moralnu podršku ugroženim kolegama u Banjaluci: „Vrh RS-a linčuje novinare. Napad na kolegu Vladimira Kovačevića oštro su osudila udruženja novinara, političari i Ambasada SAD-a“.

Malo je falilo pa da glavnim ulicama Banjaluke promaršira nova grupa protestanata sa plakatama „Je suis Vladimir Kovacevic“. Ali i ova providna ujdurma je ipak postigla izvesni polarizujući učinak, koji se mora razmatrati kumulativno, u odnosu na niz drugih podataka. Određeni broj novinara Republike Srpske odbio je učešće u emisiji nacionalne televizijske kuće RTRS, gde je trebalo da bude intervjuisan predsednik Dodik, ističući zahtev „da se najprije omoguće nesmetani uslovi za rad novinara, zaustave napadi i procesuiraju oni koji su pretukli Vladu Kovačevića.“ („Oslobođenje,“ 1. septembar 2018.) Direktan eho – ako je to potrebno posebno naglašavati – frazeologije koja svakodnevno odzvanja Trgom Krajine.

4.    Nimalo iznenađujuće, podneta je i krivična prijava protiv patologa dr Željka Karana, direktora Zavoda za sudsku medicinu RS u Banjaluci, prezumptivno kao odmazda za pružanje otpora sugestijama islednika gorepomenutog Anketnog odbora u slučaju Dragičević. Osnov koji se navodi za podnošenje prijave je „sumnja u zloupotrebu“ u tom predmetu. Zloupotreba o kojoj je reč nesumnjivo se sastoji iz upornog odbijanja osumnjičenog da svoje patološke nalaze prilagodi političkim zahtevima i potrebama aktivista pokreta „Pravda za Davida.“

„Podsjećamo,“ navodi se u medijskom izveštaju, „prije nekoliko dana Alenu Kukiću iz Banjaluke određen je pritvor zbog sumnje da je manipulisao dokazima u slučaju ubistva Davida Dragičevića, a Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dva policajaca, zbog sumnje da su izgubili donji veš pokojnog Davida, koji bi mogao da posluži kao dokaz u ovom slučaju“. Ovo podsećanje je potpuno umesno.

5.     I, last but not least, dogodilo se i ono što se osloncem na elementarnu političku logiku, bez naročite vidovitosti ili specijalnih instrumenata za predskazivanje budućnosti, lako moglo predvideti. Pre neki dan, u Sarajevu su privedena dva migranta pod sumnjom da su pripremali ubistvo predsednika Republike Srpske. („Alo,“ 25. septembar 2018.) O osumnjičenima nema bližih  pojedinosti, ali činjenica da su glavni kuratori bliskoistočnih ekstremista, koji su ih posle poraza kod kuće prebacili u BiH gde su bili uhvaćeni u pripremi ovog atentata, isti faktor koji istovremeno, dirigovanom delatnošću svoje pete kolone, politički ruši Republiku Srpsku – dovoljno govori.

Kakvi su izgledi za neposrednu budućnost? (Pošto su izbori 7. oktobra, budućnost koja je u pitanju neposredna je u najbukvalnijem smislu reči.) Zahvaljujući bahatim, sistematskim i dugogodišnjim propustima u organizovanju društvene samoodbrane, za Republiku Srpsku najsrećnija varijanta bila bi primena samo „standardnog scenarija“ obojene revolucije, bez unošenja posebnih dodataka. Antipatičnost petokolonaške opcije i nesposobnost koju od izbora do izbora dosledno pokazuju da za račun svojih sponzora ugrabe vlast koja se više puta gotovo „valjala po ulicama,“ ne samo da sigurno izluđuje njihove strane naredbodavce koji su u njih uložili ne mali kapital, već ujedno ima i tu lošu stranu što povećava verovatnoću da će prevagnuti odluka za uvođenje gorepomenutih „dodataka.“ Iz čega bi se ti dodaci mogli sastojati?

Odgovor na to pitanje mogao bi se potražiti u šifrovanim porukama koje, očigledno nesvesni značaja reči koje izgovaraju, sve učestalije emituju programirani agenti prevrata, od Dragana Čavića pre dve godine do Davora Dragičevića danas (ovde). Ne umanjujući uticaj urođene balkanske teatralnosti, poznata tradicija stranih sponzora da pione i korisne budale bezobzirno pod lažnom zastavom likvidiraju kada njihova smrt postane politički vrednija od života upućuje na hipotezu da im je zauzimanje mučeničke poze ciljano suflirano, kao samoispunjavajuće proročanstvo. Presedan kijevskog Majdana 2014. pokazuje spremnost istih organizatora da pribegnu analognom scenariju u Banjaluci, ukoliko prosude da bi korišćenjem takvog sredstva mogli postići svoj cilj.

U praksi, primena majdanskog „dodatka“ u izbornom scenariju za Republiku Srpsku znači da zombifikovana gomila na Trgu Krajine može postati meta snajperista razmeštenih po okolnim zgradama, tačno onako kao što se dogodilo u Kijevu, uz izazivanje haosa i pokretanje sličnog lanca posledica. Da li građani Republike Srpske i organi zaduženi za javnu bezbednost o tome razmišljaju?

Verovatno ne, zato što se o očiglednim stvarima najmanje razmišlja. 

Stefan Karganović
Intermagazin.rs (Analitički forum)

24 KOMENTARA

 1. Да, биће срамотно ако помоћу овакве јефтине пропаганде успеју да уруше Српску, за коју је животе дало 30.000 најбољих младих људи. Ко су „опозиционари“ који су укључени у ову издају?

  Драган Мектић, човек који је на свом положају нелегално, јер нема високу стручну спрему (али за Сарајево је довољно стручна спрема да ровари против власти Српске), и који изјављује да се у Српској организују илегалне војне формације. Та тврдња се онда уз велико „згражање“ преноси у медијима у Сарајеву и Загребу. Малтене као да се Српска спрема да нападне Бих и Хрватску, па зато треба ангажовати НАТО (и хрватску војску) да их у томе спречи.

  Иванић, човек којег је још пре 20 година Милошевић подметнуо (по наредби Американаца) као противкандидата Крајишнику, тако да се не би случајно десило да неко од ратних вођа РС дође на високу функцију у БиХ. Има сина који ради у „Великој“ Британији, и који напредује на послу захваљујући татиној блиској сарадњи са енглеским мутикашама. У исто време, он оптужује Србију да се меша у изборе у РС? Ваљда мисли да су грађанима РС енглези ближи него Србија.

  Говедарица, човек који не само да није учествовао у рату, него је за време рата побегао из РС? Како неко такав може да има амбиције да буде председник РС?

  Протестант Драгичевић, који оптужује малтене цело руководство РС да се потајно договорило да убије једног ситног криминалца, његовог сина? Тај није „корисна будала“, него нешто горе од тога.
  И њима слични.
  Иначе ја немам неко високо мишљење о Додику, али срамота је да се власт у РС мења на овакав начин, а не кроз нормалан изборни процес.

  • Не знам шта „високо мишљење“ треба да значи, али сигурно је за свако поштовање што се Додик бори да се Српска одржи. Било би неупоредиво лакше, безбрижније и уносније за њега да игра како Амери свирају.

  • Za tkz.“opoziciju“ u Republici Srskoj bih iznela reci predsednika Putina koje je on danas rekao za Skripalja (bivseg ruskog spijuna koji je radio/radi za V.Britaniju), da je on „olos i izdajnik otadzbine.“ Rekao je :“On je jednostavno OLOS!“. Svi ti Meketici, Ivanici…koji sebe nazivaju „opozicija“ su prljavi izdajnici svoje zemlje za malu sumu novca (zapadnjaci im ne daju milione!!), politicke prostitutke koji rade za interese stranca. Najveci greh je: izdaja Otadzbine i svog naroda. To je prokletstvo! Za izdaju zemlje treba ih streljati! „Opozicija“, stvarno? Bedni vazali!

  • Nazalost, otac ubijenog mladica,zaslepljen bolom je dobara oslonac i izvor sadasnjih i buducih nevolja za predizvornu kampanju, a poznate mutikase (izdajicama) ga koriste , kao korisnu budalu, a istovremeno zlupotrebljavaju roditeljsku bol za sinom. To mutikasama nije sporno i nemaju problem sa svojom savescu.

 2. Ovaj tekst je totalni promašaj.
  Zapad je doveo SNDS i Dodika a vlast u Srpskoj, da bi sklonio sa vlasti SDS, koji nije „igrao“ po njegovim pravilima.
  Dodik je korupciju i nepotizam podigao na najviši pijedastal besmisla u Srpskoj u poslednjih 10 godina.
  Sada mu gori pod nogama, pa opiziciju (Savez za promene) u kome glavnu reč vodi SDS proglašava za izdajnike i zapadne plaćenike, samo da bi još 4 godine mogao da lagodno vlada Srpskom.
  Vreme je da ode. SDS nije stranka stranih agenata i plaćenika!

   • @srbo:gospodine, ta politika (ko nije sa nama, taj je protiv nas) je imperijalna politika koja odaaaavno postoji u istoriji svih svetskih imperija. Najnoviji primer americke imperije i Trampa kao sadasnjeg predsednika, svaki dan napada neku drzavu i udara sankcije, pa kaze: ako trgujete sa Iranom (na primer) ne mozete sa nama, pa birajte! Naravno americko trziste je ogromno, iransko malo i siromasno i ucene i pretnje postizu cilj. Ili, ako ne udarite sankcije Rusiji (EU drzave), vasa roba ne moze na americko trziste….i tako dalje, spisak je pgroman. Ako niste sa nama dobicete sankcije, pretnje, ucene, bombe po glavi, obojene revolucije….Gospodine vi ili ne pratite sta se u Svetu dogadja ili ste zaboravni, (svesno ili nenamerno?) da nas je Zapad (amerika) bombardovao 77 krvavih dana i noci svim najvecim postojecim otrovima, jer „ili ste sa nama ili protiv nas“, zar ne?

    • Gospođo,Angela,ne branite laž.Ukratko ću vam objasniti,šta mislim o Američkoj politici.Amerikanci su kao i ostali narodi,znači prosek,s tim što su u SAD na vlasti u ama baš svim porama vlasti jevreji,koji složićete se od ROKFELERA,PA KOMITETA TRISTA,PA FEDERALNIH REZERVI,vlasnici su jevreji,pa kisindžer,pa supruga bila hilari,isto tako,pa merkelova u Nemačkoj,da dalje ne nabrajam.E,oni su rešili preko soroša da nasele evropu i balkan arapima,nikako u druge arapske zemlje,da nasele arapima iz ostalih arapskih zemalja,već baš u evropu i balkan,tobože iz Sirije,mnogo lepe zemlje u kojoj je bio raj na zemlji,a koju su baš oni razbili.Ako je tamo bio problem,trebali su to rešiti sirijci,a ne da se drugi mešaju.Sledeće,u RS ubijen Srbin,a vlast je morala da uhapsi ubicu,nakon čega se ni slučajno ne bi dogodili nikakvi protesti,već bi pravda bila zadovoljena.Ovako se narod izaziva na protest zbog nečinjenja zakonom obaveznog postupanja.Da bi se vlast sakrila,ti isti protestanti,koje predvodi otac ubijenog mladića,nazivaju rušiteljima REPUBLIKE SRPSKE,e to je baš bezobrazluk,a opozicija koju opet sačinjavaju Srbi,naziva izdajničkom.Ta propaganda je poznata kao čista komunistička obmana,a baš se radi o SPS,preslikanom iz Srbije koja je u koaliciji sa komunistom dodikom.Oni koji ih brane su neposredni saradnici istih.Tačno je da je na žalost mnogo Srba stradalih braneći Srpski narod,ali je tačno i da je JNA,mogla sprečiti to krvoproliće,a zašto nije,pa poznato je ko je na vlasti u Srbiji od 1945.Setimo se samo koliko je Srba iz BIH posle rata pobeglo iz BIH,jer su oni koji su ih ubijali kao ustaše prešao na stranu pobednika pa ih ponovo jurio po BIH,ali sada nazivajući ih NARODNIM NEPRIJATELJIMA.Nije li to naj bolje opisao Momir Krsmanović.Da neće neko da tog mučenika Momira nazove razbijačem RS.Ta SDS,je nastala od Srba,u koju su brže bolje ulazili razni probisveti,ali je istina da i nju sačinjavaju Srbi,koje vi nazivate,neprijatelji republike srpske,zar mislite,da i vi nećete biti opozicija jednog dana.NISAM NIČIJI ČLAN,SAMO BRANIM ISTINU,I OCA UBIJENOG NAŠEG MLADOG SRBINA.

     • @srbo: gospodine, vi ste svasta nadrobili u vasem komentaru-odgovoru meni, predugacak komentar u kome je jedino jasno da ste vi tkz.“opozicija“ u Republici Srbskoj a ja licno sam apsolutno protiv anglosaksonske „opozicije“ koju vi podrzavate. Zalosno za jednog Srbina(??).

       • Ja sam Srbenda od glave do pete,a vi komunisti niste Srbi,vi ste se Srpstva odrekli i kao komunisti prihvatili komunistički internacionalizam,pa ste sebe nazivali jugoslovenima,a Srpstva ste se stideli,za vas su oni koji su javno sebe zvali Srbinom,bili sramni nacionalisti i šovinisti,neprijatelji bratstva-jedinstva.Hajde da vas malo podsetim na vaše komunističke izlive.MI IMAMO TRI NAJ VEĆA SINA,ENVER HODŽU,TITA I STALJINA.NE RAZUMEM U KOJE SE TO VI SRBE POKUŠAVATE UBACITI.

      • Nisam ja vama nikakva opozicija,već realno posmatram sa strane.Međutim vi ste inficirani komunističkim virusom,od koga vam nema leka u medicini.Ka neko razmišlja tuđom glavom,nema mu pomoći.Ne podržavam ja anglosaksonce nego ste vi nepismeni,a slepi.A žalosno je što ste vi komunista,e to je već teška upala mozga.

       • @srbo: doduse nosim naocare, ali nisam slepa! Taj David(pokojini) je bio narkoman, nije nista radio a dobro je ziveo?? Otac mu je kelner (posten zanat ako se radi posteno, takodje sumnjivog ponasanja), kako to da je imao dobar zivot?!? Naravno, kao i svaki narkoman i on je dilovao drogu, sto je naravno platio glavom. Ko se kriminalom bavi, kriminalci ce mu doci glave. Najverovatnije je to bio klasican obracun narko-biznisa. Iako nosim naocare, znam kako je izgledao! Nimalo normalno, niti potice iz normalne postene porodice. Zloupotrebljen/upotrebljen za prljave politicke igre tkz.“opozicije“ koju je stvorila britanska obavestajna sluzba za svoje geopoliticke ciljeve. Gospodine kupite naocare, da bi bolje videli realnu stvarnost. Veoma ste naivni!

        • Ne znam ko je,ali ako je tako,zar je moguće da toliko ljudi diluje drogu i da su izašli na ulicu da protestvuju.Koliko znam,oni nemaju pardona,za tako nešta,jer im je to konkurencija,znači nije tačno.Bez obzira na to,zašto odmah to nije izašlo u javnost,ako je tako,pa se sa time završilo.

  • „Младен“ је канда побркао лончиће. Нема везе, није први пут. А ни случајно…

   • Drago mi je da ima čitalaca Korena, koji misle svojom glavom.
    Ko je Dodik svi znamo, a znaju i Srbi u Republici Srpskoj.
    Nakon njegovog odlaska sa valsti neće se ništa loše desti u Repbulici Srpskoj. To zna i narod u Srpskoj.
    Vlast u svakoj zemlji mora da bude smenjiva. Vreme je da SDS dobije šansu da pokaže šta ume i zna.
    Korupcija je najveće zlo u Republici Srpskoj, a ne „strani“ faktor koji bi da „pravi haos“ i tobož ukida nadležnosti Repbulike Srpske.
    Nemogućnost da se reši ubistvo Davida Dragičevića do danas, dovoljan je dokaz zarobljenosti institucija Repbulike Srpske i njihove zavisnosti od kriminalnihg strkruta.
    Ko je za to odgovoran?
    Zapad ili Dodik?

    Da li će nakon smene Dodika na demokratskim izvorima život stati u Srpskoj?
    Da li Srbi u Srpskoj imaju pravo za bolji i dostojanstveniji život?
    Da li svi građani u Srpskoj moraju biti zaroboljenici jednog čoveka, koji ne bira sredstva da bi po svaku cenu ostao još 4 godine na vlasti?

    • Mladene,RS je preslikana vlast iz Srbije.KRIMINAL I SAMO KRIMINAL.Isto kao u Srbiji,kriminalci se šetaju,a osuđeni na zatvor,kao ne može policija da ih nađe a oni sa njima piju kafu.Država opljačkana,a ne zna se ko je opljačkao.Pojedinci,enormno bogati,a ne zna se kojim se to poslom bave,a narod sve siromašniji.Pljačkaši države se šetaju kao zaslužni građani,a biciklistu zaustave da mu naplate kaznu što nema svetlo na bicikli.Svakim danom se masovno mladi ljudi iseljavaju,ali baš u te zemlje,iz kojih ovi kažu da su došli špijuni,da ukinu RS.Sa ovom bandom u RS je sve preslikano kao u Srbiji,jer i ovi kažu,AKO PADNE OVA VLAST,ONDA JE SVE GOTOVO,NE,AKO OSTANE OVA VLAST,ONDA ĆE POLAKO SVE NESTATI.OVI ĆE DOVESTI ONE SA KOJIMA PLAŠE NAROD,JER NEĆE BITI SRBA,ZATO ŠTO SE SVE MLADO ISELI,BEŽEĆI OD OVIH,ŠTO TOBOŽE ČUVAJU RS.Ovi što se javljaju da podrže dodika i njegove komuniste,su po zadatku,a iz njinog tabora,ZNAČI DIREKTNI POMOĆNICI BRISANJA SRBA SA OVIH I TIH PROSTORA.

     • slazem se za kriminal i sve sto ide uz njega…i u RSK i U RS. ali, vreme jos nije sazrelo, i bojim se da uz svu dobru volji i zelje, strani faktor ce ubaciti svoje ljude. onda ce i kriminal ostati a RSK najverovatnije urusiti…jer previse je ocigledno, znakova je puno, i sumnjivih lica takodje u opoziciji koji bi nasledili Dodika …pozz

  • Iste parole o reci je OTPOR plasirao u Srbiji. Evo dokle smo dogurali skoro sve je prodato, ostaje EPS, vodovodi, izvorista vode….sta cemo posle? Ima da pasemo parole i mazemo ,,demokratske,,misli na ….???

 3. Odlican clanak gospodina Karganovica, koji inace pise odlicne analize, takodje dobro poznaje Republiku Srbsku. Pored njegove knjige „Rusenje Republike Srbske“, Teorija i tehnologija prevrata, treba procitati i knjigu „Mrezni ratovi“koju su napisali Rusi, poznati Aleksandar Dugin i Leonid Savin (prevedena na srbski). Moramo prepoznati savremene metode ratovanja velikih zapadnih sila da nas ne vode kao ovce na klanje!

  • Odličan KGB špijun.Trese se komunistička prevara u RS,pa ovaj da kao stane na stranu istine.istina je da po zadatku brani komunjare da se ne sazna da su ubili više Srba u Bosni nego ustaše.

 4. Jedno je jasno,nije sadašnja vlast,RS,već teritorija i Srbi koji u njoj žive.Da faktori sa zapada žele da dominiraju regionom nije ništa novo.Na izbore će izaći narod i glasati jednu od više opcija koju čine opet Srbi.Znači imate zadatak da branite samo postojeću vlast,a ona je imala zadatak da stvori pravnu državu u kojoj će vladavina prava biti iznad kriminala.Ovde se radi,jedino o hapšenju ubice jednog mladog Srbina i ništa više.Da su uhapsili tog ubicu,sve bi se završilo,demonstranti bi bili zadovoljeni pravdom,i više ne bi imali razlog za protest.Ovako vlast štiteći ubicu,produžava proteste i dovodi u pitanje pravni poredak.Biće da je u pitanju golo održavanje vlasti po svaku cenu,pa i potezanja opstanka države ,ako oni izgube vlast.Ništa čudno,sa obzirom,da tu vlast čine stari komunisti u ime SPS-prenesenim iz Srbije i neokomunista dodik.Samo oni poučeni komunističkom propagandom iz Srbije,povicima,AKO MI IZGUBIMO,IZGUBLJENA JE DRŽAVA,pokušavaju da sakriju svoju delatnost,a ta delatnost se ogleda u goloj vlasti i parama.Po mom mišljenju,u RS I DALJE NE POSTOJI NI JEDNA ČISTO PATRIOTSKA SRPSKA STRANKA KOJU SAČINJAVAJU SRBI KOJI SE NISU OKALJALI KOMUNISTIČKIM FEKALIJAMA.Ti Srbi su kao i u Srbiji,van vlasti,i dalje se vode kao NARODNI NEPRIJATELJI,PROTIVNICI BRATSTVA I JEDINSTVA.Svi ovi na sceni su komunisti,kojima se vlast ne ispušta,ne zbog naroda,već zbog gole vlasti i koristi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime