Siniša je Veliki zato što je Vučić zakoniti naslednik Đinđića, da ne kažemo Čerčila

0
900

FoNet-MALI-NOVINARI„DOBAR dan“, kaže visok momak u izbledeloj jakni i sa malim ruksakom preko ramena. „Dobar dan“, odgovara žena u ozbiljnoj dobi sa skenerom kontrolora u ruci, u autobusu Gradskog saobraćaja. „Kako ste“, pita momak dok mu smešak preliva lice. „Dobro“, odgovara ona i onda ćuti. On kaže: „Nemam kartu“. Ona još poćuta. „Jesi li student“, pita. „Stažiram“, kaže momak i izgovori još neku reč kako je bio odličan student i da se to ne plaća, a osmeh pravednika mu ne silazi s lica. „Dobro“, kaže ona i nasmeši se. I ode dalje.

Šta da kaže kontrolor u Gradskom saobraćaju mladom biću bez para, dok po gradskim zidovima za gradonačelnika čita grafite „TAKO MALI A VEĆ ĐILAS“! Da zove komunalnu policiju da ga bije, kao da se palicom može iz nekog ko nema dinara iscediti za kaznu putnika bez karte gradskog prevoza? A ona radi za čoveka koji se „snašao“ i kupuje dvadeset četiri stana u Bugarskoj, čijem je porodičnom preduzeću dato džaba 10 hektara državne zemlje kod Vršca. A koji, kao svaki pošten političar, vodi krstaški rat protiv bivših pljačkaških privatizacija! I to, baš zato, što je on sve to namlatio u tom procesu. Baš zato! Da pokaže da nije srećan zbog toga, ali da je pljačkao po zakonu. Ili blizu zakonskog, u svakom slučaju.

I ne samo to – gradonačelnik glavnog grada Srbije registruje svoje firme na Devičanskim ostrvima, da svojoj zemlji ne bi plaćao porez. Kad nema poreza, gradski saobraćaj škripi. A Mali urgira da svi podanici plaćaju porez. Svi! Sem njega i njegovih.

I srpskoj vlasti uopšte ne smeta što gradonačelnik glavnog grada ne drži do toga da bi valjalo da parama, do kojih je došao „poštenim radom“, privatizujući bivši „Beopetrol“ na primer, posluje u zemlji porekla kapitala. Osim ako ne planira da posle bude predsednik mesne zajednice Devičanskih ostrva.

Vrh srpske vlasti dokazuje da je potpis kojim je potpisana kupovina bugarskih stambenih jedinica – falsifikovan. Jesu li to političari ili grafolozi? Šta je ovim ljudima cilj? Dobrobit naroda? Normalno. I tome su toliko posvećeni da Mali gradonačelnik zbog silnih obaveza nije stigao da od Agencije za borbu protiv korupcije zaišće saglasnost da dela sa dve firme sa Devičanskih ostrva. Dečko je čist kao devica.

Da Vas podsetimo:  „Zapadni Balkan“ – opaka jezička praksa

I oni koji su privatizovali, pljačkaški, kako ih je SNS ocenjivao posle svega, govorili su da je sve to za dobrobit naroda. Blago narodu na koga pada tolika dobrobit.

„Ja sam GLADAN“, napisao je na žutom kartonu čovek zarastao u bradu i čija košulja nije skoro bila u bubnju mašine za pranje veša. Sedi iznad Zelenog venca u plastičnoj stolici i čeka neki dinar. Reklo bi se – strašno! Ali pojava više nije tako retka da bi se čovek mogao čuditi. I kome je upućena poruka?

Naš gradonačelnik, koji nije usamljeni jahač srpske apokalipse – Mali je bio tu tek „mali od kužine“ – bejaše direktor Centra za tendere u Agenciji za privatizaciju i prodavao je velika državna preduzeća. (Čuj, prodavao!) I neki dobri direktor „Alfa Proteina“ kod Vršca reši da kupi tu firmu. I – normalno je da je tu sve bilo čista posla, pa je u to ime kupac Srđan Gajić namah poklonio firmi „Compost Group“ 10 hektara zemlje. U, bogati, strani investitor, rekao bi neki DS ili SNS ministar privrede. Svaka čast!

Ali, bejaše u pitanju Borislav Mali, otac Sinišin. I ovih dana, agencija KRIK javlja da „kompostovci“ nekim čudom „prema sudskim spisima, zemlju nikad nisu platili“. Posle se ispostavilo da je i privatizacija koju je Sinišin organ overio – nezakonita. Ali, zemlja vraćana nije.

Nezavisni sud u zemlji Srbiji je, najnormalnije, odlučio da se na bavi tim trivijalnostima, pa su Mali ostali izvan njihovog interesovanja. „Zemlju su iskoristili da pokrenu proizvodnju komposta – organske materije koja se koristi za uzgoj šampinjona. Porodica je, u međuvremenu, vlasništvo nad zemljom sakrila iza of-šor kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva – ,Alessio Investment Ltd. ’“

Mali i Veliki
Mali i Veliki

Eto, valjda je sad jasno i što je treći Mali, mlađi brat, bez nekog premišljanja pošao da pređe preko srpske žandarmerije kojoj je sa najvišeg mesta naređeno da nikog ne pušta da prođe. Zna on iz kuće da za njega zakoni ne važe. I da će se naći nezavisni sudija, koji će da kazni žandarme koji to još nisu shvatili. Ako se neki nezavisni sudija i usprotivi da sudi po tom Mali-zakonu, naći će se nezavisniji sudija da ispravi nezavisnog sudiju.

Da Vas podsetimo:  Zapad i autošovinisti su za Aidu, a mi Srbi treba da smo za Daru

Već čujem mrmljanje čitaoca: ma, gde ga nađe za 10 hektara zemlje! Jeste, to je verovatno tako mali posao za Malog da se on toga ne bi ni setio. Ali, u tome i jeste stvar. Da je onom dobrom čoveku koji se sada zove „Ja sam gladan“ dato 10 hektara, to bi bio njegov najveći posao i on bi ga se sećao do kraja života i sigurno, sigurno ne bi sve odletelo do Devičanskih ostrva. Ali, eto, ne bi taj čovek nikad ni postao gradonačelnik. Nema performanse. Nećemo se valjda vraćati u ono vreme kad je gradonačelnik Beograda bio Branko Pešić!

Taj ko danas ne zna gde su Devičanska ostrva i ko stvarno misli kao budala da je Srbija sigurna zemlja (kao što svakodnevno na svim kanalima vergla premijer) i vredna da se u njoj drži svoj novac – taj nema da plati ni za gradski prevoz. A nama trebaju uspešni ljudi. Trebaju nam oni koji Đilasove poslove rade bolje od Đilasa. Trebaju nam takvi koji će prodati „Telekom“ Srbije, pošto su uspeli da spreče Đilasovu hordu da ona to učini. Trebaju nam sposobniji od onih koji su nas doveli u ovu situaciju. Trebaju nam kumovi koji znaju kako se od EPS-a pravi FAP.

Naš jedini cilj je da Siniša postane – Veliki. Da pomognemo da SNS dovrši veliki projekat koji je započeo DS. I, kao što su na početku priznavali svi naši veliki liberali, demokrati i evrointegristi (a NATOisti će biti kad im se javi!), Vučić je zakoniti naslednik Đinđića, da ne kažemo Čerčila, jer to je bilo rezervisano za najkonvertita u novijoj srpskoj istoriji. Zaista, on to radi bolje od svih živkovića, čeda, mićunovića zajedno. Kad su pomislili da „su bolje svirali nego što su bili plaćeni“, oni su okrenuli ćurak naopako. Ali dockan.

Da Vas podsetimo:  Banđur o situaciji u SNS-u: Mojoj partiji potrebniji oni protiv kojih smo se borili

Liberalno-evrointegristički blok može i bez njih. Može i bez B92, i bez helsinških i drugih odbora. Mogao bi i bez Mila Đukanovića. Samo da Siniša Mali radi kako treba. I da svi sledbenici rade kako se od njih očekuje.

U Srbiji liberalizam nikad nije daleko dospeo, ali neoliberalizam cveta.

Šta zna onaj što se prekrstio u „Ja sam gladan“ gde su Devičanska ostrva. Kad se mali i veliki tamo sklone, on ih ne može naći. Nepismen je za sistem Mali&Co. Ali onaj dečko sa početka priče, koji zna da nema potrebe da se plaši ili stidi što nema kartu za gradski prevoz u gradu kojim upravlja čovek koji dela na Devičanskim ostrvima – e, taj može postati nezgodan. I kad ga vidiš, nije on ni mali. A izgleda tako da, kad bi se učlanio u vladajuću partiju i kupili mu italijansko odelo od 4000 evra (što sleduje sve jovičiće ili đuriće) i kad bi stavio gel na kosu – i Siniša Mali bi ga primao kao nekog ko bi mogao da bude uspešan, posebno ako bi se uposlio u čuvenoj firmi za pljačku naroda u kojoj Siniša bejaše direktor.

Znaju biti nezgodni ti mladi ljudi, kaže istorija. Ne vole da gladuju. A umeju da prepoznaju ko ih pravi gladnim. Učili su istoriju, čitali preambule ustava starih demokratskih zemalja gde se narodu obećavaju bratstvo, jednakost, sloboda, ljudsko dostojanstvo i nacionalna solidarnost.

Začas će neko od njih iskopati Džona Loka, na primer, koji veli: „Revolt is the right of the people“! Lok je to govorio za vlasti i režime koji se suviše udalje od naroda. Tada je pobuna naroda – metapravo. A nikakvi izbori koji neće ništa promeniti nisu prepreka za iskonsko ljudsko pravo.

slobodan reljic

Slobodan Reljić

Geopolitika broj 92

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime