Šta Srbi mogu da očekuju od Tonija Blera?

1
1007

9highres_00000403018320Sprega biznisa i politike dostiže svoj vrhunac u XXI veku. Kao dobar primer tog fenomena može se navesti bivši premijer Velike Britanije Toni Bler koji, kako prenose mediji, u bliskoj budućnosti može postati savetnik nove srpske vlade. Od kada je 2007. godine napustio kancelariju u Dauning-Stritu №10, on je uspeo da od svog imena stvori brend.

Aktivnosti koje preduzima Toni Bler u sferi ekonomskog i finansijskog konsaltinga, nakon napuštanja funkcije premijera, zaista su za priču. On se nalazi na čelu kompanije Tony Blair Associates koja vrši savetovanja, između ostalih, vlada Kuvajta, Brazila, Kolumbije, Kazahstana, kao i velikih finansijskih giganata kao što su: investicioni fond iz Abu Dabija Mubadala, američka banka JP Morgan, južnokorejska naftna kompanija UI Energy Corporation i osiguravajuće društvo Zurich Financial Services. Pri tom, Bler ostaje specijalni izaslanik „kvarteta“ EU, Rusije, SAD i UN za rešavanje bliskoistočne krize, aktivno koristeći političke veze u interesu sopstvenog biznisa.

Blerovo ime se posebno vezuje za poslove vezane za naftnu industriju. On je često bio kritikovan za lobiranje interesa zapadnih naftnih kopanija od trenutka invazije Iraka 2003. godine. Nakon povlačenja sa funkcije premijera 2007. godine, Bler je redovno posećivao Libiju, postavši „porodični prijatelj“ Moamera Gadafija. 2010. godine Gadafijev sin Sejf-el-Islam obelodanio je da je Toni Bler finansijski savetnik njegovog oca i državnog investicionog fonda Libyan Investment Authority, pod čijom kontrolom su se nalazili naftni aktivi zemlje. Kada se Gadafi našao u nemilosti zapadnih sila, Bler je, naravno, poricao da je uopšte radio za pukovnika, dok je njegov drugi klijent JP Morgan odmah uzeo učešće u opštem razvlačenju libijskih aktiva.

Ako je u Libiji radio u tajnosti, Bler je u Abu Dabi putovao ne samo u svojstvu mirovnog izaslanika već i kao savetnik za globalnu strategiju investicionog fonda Mubadala za šta je dobijao honorar u visini od 1 milion funti godišnje. On je pomogao fondu da dobije jedno iz najvećih naftnih polja u Iraku, istovremeno sklopivši posao sa Gvinejom, čiju vladu je takođe savetovao, za eksploataciju boksita i aluminijuma u vrednosti od 5 milijardi dolara. To je bio otvoreni konflikt interesa jer je u tim pregovorima predstavljao i kupca i prodavca. Taj fond je danas prisutan i u Srbiji…

Da Vas podsetimo:  Od rakija najviše pijemo šljivovicu i dunjevaču

Dobar primer konflikta interesa opisuje i događaj iz 2009. godine u Kataru. Bler je doputovao u ovu bliskoistočnu zemlju u svojstvu izaslanika „Kvarteta“. Na putovanju, Blera je pratila svita diplomata, kao i DŽonatan Pauel – stariji savetnik za komercijalna pitanja u konsultantskoj firmi Tony Blair Associates. Političar je od emira dobio ugovor za kritičku analizu ekonomskog plana Kuvajta Kuwait Vision 2035. Vrednost ugovora – 27 miliona funti.

U 2011. godini Toni Bler se pojavljuje i u bogatom naftom Kazahstanu. On se nalazio na čelu grupe savetnika predsednika Nursultana Nazarbajeva koji su se bavili ekonomskim reformama zemlje. Taj ugovor je koštao Kazahstance 16 miliona funti sterlinga (25,7 miliona dolara). Kako je pisao list The Times, Bler je trebao da utiče na Kazahstan da napusti Carinsku uniju.

Preko svoje dobrotvorne organizacije Africa Governance Initiative bivši premijer savetuje afričke zemlje u razvoju: Ruandu, Liberiju, Južni Sudan i Gvineju. Na crnom kontinentu putevi su mu se ukrstili sa Kinom, koja ja odavno zainteresovana za investiranje u Afriku. Bleru su čak predložili da postane stariji savetnik Excellence Club – elitne grupe poslovnih i političkih lidera, koji se nalazi u Pekingu.

Od prošle godine Bler savetuje i vladu Albanije u sprovođenju reformi na putu ka EU. To isto sada očekuju i u Srbiji. LJubopitljivo je, šta mogu da savetuju Englezi o ulasku u EU, pošto se sa pravom smatraju evroskepticima? Osim toga, u ovim zemljama nema nafte, što posebno interesuje Blera. Možda je njegovo prisustvo u Srbiji u interesu njegovih klijenata, kao što je fond Mubadala, sa kojim i premijer Aleksandar Vučić ima specijalne veze? Sve u svemu, sudeći po sličnim ugovorima koje je britanski političar ranije sklapao, njegovo savetovanje će koštati porezke obaveznike Srbije najmanje nekoliko miliona funti godišnje.

Da Vas podsetimo:  Hoće li Srbija otkupiti pečat Stefana Nemanje?

Milena Cmiljanić


serbian.ruvr.ru

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime