Šta znače promene u isplati PDV-a na bebi opremu

0
1496
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Najava da će povraćaj PDV na dečju opremu od leta biti automatski, odsnosno da će svi roditelji dobijati fiksni iznos od 50 evra uz roditeljski dodatak, otvara mnoga pitanja. Šta se događa u ovom vakuumu – poslednji rok za predaju računa za refundaciju bio je u februaru? Da li će roditeljski dodatak, pa samim tim i paušal za bebi opremu, biti isplaćivan retroaktivno za sve bebe rođene posle 1. januara 2018? Nadležni za sada ne daju gotovo nikakve odgovore, već najavljuju izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, iako novi zakon još nije ni stupio na snagu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio nove mere za podsticaj nataliteta, koje se mahom svode na povećanje roditeljskog dodatka i koje bi trebalo da stupe na snagu 1. jula 2018. kada počinje primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ovaj zakon donosi promene i kada je reč o povraćaju PDV-a na dečju opremu. Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da će taj povraćaj biti automatski, da roditelji više neće morati da sakupljaju račune i čekaju na refundaciju, već da će na to ime roditeljski dodatak biti uvećan za 50 evra.

„Od 1. jula vi automatski, uopšte se više ni ne prijavljujete, dobijate i tih dodatnih, nekih 50 evra na roditeljski dodatak što je do tada bio povraćaj PDV-a.“

U vezi sa tom izjavom ima nekoliko spornih momenata. Pre svega nije jasno šta se događa u ovom vakuumu – poslednji rok za predaju računa bio je u februaru, a nije jasno da li će ovih 50 evra, koje će roditelji dobijati “automatski” biti zapravo manje novca nego što su do sada dobijali.

Prvo, treba objasniti da će povraćaj PDV kakav je do sada postojao biti ukinut. Do sada su roditelji nakon kupovine opreme i hrane za decu imali pravo da dobiju natrag iznos PDV. Poreska uprava određivala je u toku godine periode kada je moguće priložiti sve fiskalne račune koje ste do tada skupili i nakon toga dobili biste rešenje u kome se priznaje ili ne priznaje refundacija i određuje iznos koji treba da dobijete.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji završilo 90 odsto struje izvezene iz Republike Srpske

Umesto ovakve olakšice za mlade roditelje, država je odlučila da, kako kaže, rastereti administraciju i umesto obrađivanja svakog pojedinačnog zahteva utvrdi jedinstveni paušal za dečiju opremu koji će se primati uz roditeljski dodatak. Tako se u novom Zakonu o finanasijskoj podršci porodicama sa decom navodi da će roditeljski dodatak biti uvećan za paušal za nabavku opreme za dete.

Dakle, radi se o paušalnom iznosu (istom iznosu za sve) koji dobijate od države, a ne o povraćaju novaca, kojim ste već nešto platili.

Šta je veće – povraćaj PDV ili novi paušal?

Gostujući na televiziji Pink premijerka je rekla da će taj paušal iznositi oko 50 evra. Novim zakonom je definisano da se iznos i način isplate roditeljskog dodatka (a samim tim i paušala koji će biti njegov deo) određuje rešenjem Vlade na predlog resornog ministra.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Istinomeru nije dostavilo ovo rešenje niti nas je obavestilo da li je ono uopšte i doneto, zbog čega nam ostaje samo da verujemo na reč premijerki da će paušal zaista biti 50 evra, što je za mnoge sporan iznos. Portal Bebac je odmah nakon premijerkine izjave u vezi sa automatskom refundacijom PDV reagovao saopštenjem, a kao jednu od zamerki naveo je upravo to da su roditelji do sada mogli da dobiju višesturko više novca na ime povraćaja PDV.

Prvobitna zamisao bila je da paušal bude u visini proseka dosadašnjeg iznosa povraćaja PDV, što su za Istinomer u oktobru 2016. godine objasnili iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čijem se čelu tada nalazila Ana Brnabić. Prilkom pisanja ovog teksta, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nisu nam odgovorili da li se pri ovakvoj ideji ostalo, ali su nam zato iz Ministarstva finansija dostavili broj donetih rešenja za povraćaj PDV u prethodne četiri godine, kao i ukupan iznos refundacije u tim godinama.

Da Vas podsetimo:  Osamnaest načina da se (ne) zaposlite u Srbiji

Prema ovim podacima, u 2014. godini prosečan iznos povraćaja na ime PDV-a bio je 5.306 dinara, u 2015. godini – 5.717 dinara, u 2016. godini – 6.033 dinara, a u 2017. godini – 6.175 dinara. Ukupan prosek (ukupno svi iznosi podeljeni sa svim rešenjima) iznosi 5.833 dinara, što je zaista u rangu pomenutih 50 evra.

Međutim, ono što se nikako ne sme izuzeti u ovom računu jeste to da roditelji u toku jedne godine uglavnom podnesu dva zahteva, jer postoje i dva roka kada se predaju do tada skupljeni računi. Dakle, roditelji za jedno dete najčešće predaju ukupno četiri zahteva – dva zahteva godišnje u toku prve dve detetove godine života. Ukoliko pri svakom zahtevu dobiju prosečnih 5.800, to je ukupno 23.200 dinara refundacije PDV.

S obzirom na to da, kako smo već napomenuli, način i iznos paušala nije definisan zakonom, niti nam je dostupno rešenje Vlade kojim se to utvrđuje, ne možemo još sa sigurnošću da govorimo koja će od ove dve pogodnosti više pomoći roditeljima.

Izmene novog zakona, upitni uslovi za dobijanje pomoći

Sa druge strane, čak i ono što je određeno zakonom već je pod znakom pitanja, jer i pre početka njegove primene iz resornog ministarstva u pisanom odgovoru Istinomeru kažu da spremaju Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i da će tek tada moći da se govori o konačnom rešenju.

Portal Yumama pisao je već o mogućim izmenama zakona i to u delu koji se tiče uslova za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak. Kako je prema novom zakonu paušal deo dodatka, eventualno pooštravanje uslova značajno bi moglo da smanji broj roditelja koji bi dobili ove vrste pomoći.

Da Vas podsetimo:  Srbija prošle godine potrošila pola milijarde evra na modernizaciju vojske

U sadašnjoj verziji novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, roditelji koji plaćaju porez na dohodak građana (imaju godišnje prihode tri puta veće od prosečnih) ili plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara, nemaju pravo na roditeljski dodatak.

Ograničenja postoje i za refundaciju PDV, pa tako ovo pravo ne mogu ostvariti oni roditelji koji su u prethodnoj godini ostvarilii ukupan prihod veći od 1.028.970 dinara ili plaćaju porez na imovinu vrednosti veće od 25.081.150 dinara.

Na ovaj način, granice su do sada bile postavljene dovoljno visoko da su ih ispunjavali gotovo svi roditelji. Sumnju da bi one mogle biti spuštene probudile su i najave predsednika Aleksandra Vučića da će roditeljski dodatak biti višestruko povećan.

Do kad je moguće refundirati PDV?

Predsednik Vučić je istom prilikom rekao da će uvećani roditeljski dodatak kao “stimulativnu meru“ primati sva deca rodjena od 1. janura 2018. godine. Kada će ovim roditeljima početi isplate, kada će predavati dokumentaciju, na koji će način će retroaktivno delovati zakon i njegovi podzakonski akti koji počinju da se primenjuju od 1. jula – nije najjasnije.

Ono što je za našu temu važno jeste da li će se i paušal, kao deo roditeljskog dodatka, primati takođe za svu decu od 1. januara. Ako je suditi po Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost koji je pripremilo Ministarstvo finansija – neće. Ukoliko ovaj nacrt bude usvojen, sva deca rođena zaključno sa 30. junom 2018. moći će da ostvare pravo na refundaciju PDV po dosadašnjim propisima.

Iako je u februaru, međutim, najavljena poslednja prilika za predaju fiskalnih računa za povraćaj PDV, izgleda da bi roditelji još trebalo da ih čuvaju.

Katarina Baletić

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime