Tužna priča o imenovanju dva direktora u Valjevu

0
1143
Valjevo / Foto: printscreen (kolubarske.rs)

Gradjani Valjeva koji su pratili sednicu Skupštine nisu bili u mogućnosti da saznaju da je Skupština tog dana donela i odluku o imenovanju dva direktora čije će se plate finansirati od novca upravo pomenutih gradjana. Manir koji je uvela koalicija SNS-SPS da se o kadrovskim pitanjima glasa objedinjeno i bez čitanja tačaka pored gradjana Valjeva bez ove informacije ostavila je i veći deo odbornika koji su podigli ruku.

Da je vladajuća koalicija  „zalupila vrata“ demokratiji u valjevskoj Skupštini bilo je vidljivo od samog formiranja koalicije SNS- SPS. Težnja da gradjani ostanu neinformisani o odlukama koje se donose iako gradjani sprovodjenjje tih odluka finansiraju, kad je Skupština u pitanju, uglavnom se ogleda u pretrčavanju tačaka dnevnog reda, objedinjavanju istih , a slučaj kadrovskih pitanja više je nego očit. Praksa koju je koalicija uvela jeste da se u dostavljenom materijalu ne dostavlja tačka dnevnog reda vezana za kadrovska pitanja već da isti materijal za pomenutu tačku odbornici dobijaju na samom početku sednice Skupštine. Neinformisanost odornika bila je očita u trenutku kada su odbornici SPS-a glasali za izbacivanje svojih ljudi iz Upravnih odbora, a da nisu ni znali da se takva tačka uopšte nalazi u kadrovskim pitanjima.

Svojevremeno je na sednici Skupštine odbornik DS-a Duško Rakić , kada su u pitanju imenovanja direktora, rekao da je nelogično da Skupština ne vidi te ljude i praktično ne zna koga postavlja . Predsednik Skupštine Milorad Ilić bahato mu je sa mesta predsedavajućeg poručio: „Ne razumem o čemu pričate, nemojte molim vas, ovo je ozbiljna sednica, koga ćete vi da upoznavate, upoznavajte gde hoćete, nemojte bre, samo nemoj da upoznavate nikoga, ajde bre (ha ha)“, rekao je Ilić dok su pojedini odbornici vlasti pljeskali.

Da Vas podsetimo:  Kako je korporativna pohlepa podigla cene hrane u Srbiji: Ekonomista o „velikim i moćnim firmama“ koje ne daju da se inflacija smiri

Na poslednjoj sednici Skupštine koja je završena u rekordno kratkom roku tačka kadrovskih pitanja trajala je tek 30-tak sekundi . A u njoj verovali ili ne saržana je bila I odluka o imenovanju dva direktora , najpre Bojana Boškovića na mesto direktora Agrorazvoja , a potom I Miloša Smiljanića na mesto direktora Centra za negovanje tradicionalne culture Abrašević.

Foto: printscreen

Vamedia je u pripremi ovog teksta kontaktirala oko desetak odbornika što SNS-a što SPS-a, sa pitanjem da li je Miloš Smiljanić, koji je u ponedeljak častio kolege, postavljen za direktora ? Niko od upitanih nije znao odgovor. Neki odbornici bili su šta više decidni, da je to „zlurado poturanje“ i neistina .

Ipak , u materijalu naknadno podeljenom za tačku Kadrovska pitanja nalazi se imenovanje i Boškovića i Smiljanića. Gradjani Valjeva za sadržaj ove tačke dnevnog reda očito nisu imali priliku da saznaju.

Šta gradjani Valjeva nisu smeli da saznaju?

Kako se navodi u ovoj tački i odluci Upravni odbor CZNTK je objavio oglas 17. decembra 2019. godine u listu Danas za izbor direktora ove ustanove. Isti Upravni odbor potom donosi odluku da je Smiljanić ispunio tražene uslove i ujedno bio jedini prijavljeni kandidat. Da je Smiljanić bio jedini prijavljeni ne treba ni sumnjati jer informaciju o objavljenom oglasu niste mogli videti nigde izuzev u pomenutom oglasu.

Predlog za Smiljanićevo imenovaje UO CZNTK je potom dostavio Skupštini. Skupština je o ovoj tački glasala bez rasprave i objedinjeno sa ostalim tačkama u kadrovskim pitanjima.

Podsećamo da je Skupština grada, Miloša Smiljanića postavila na mesto vršioca dužnosti direktora 28.12. 2018. godine , a na pomenuto mesto došao je sa mesta direktora Centra za kulturu.

Za fukcionisanje CZNTK Abrašević grad je u prvoj godini od formiranja izdvojio čak 11 miliona dinara , u drugoj godini budžetom osam , ali je kako se može videti u Službenim glasnicima iz tekuće budžetske rezerve i aproprijacijama na račun ove ustanove uplaćeno još novca.

Da Vas podsetimo:  Izbori u decembru a tema – Kosovo

Dakle , gradjani Valjeva mogli su da izdvoje oko 20 miliona dinara za ovu Ustanovu , ali ne i da dobiju iinformaciju ko rukovodi njome.

U ovom trenutku suvišno bi bilo i pominjati da je nekada izbor ditektora ustanova i preduzeća u Skupštini bio svečan čin pri čemu su izabrani direktori imali mogućnost da se predstave gradjanima i odbornicima pa i kažu nešto o planovima rada.

Svetlo u gradskom parlamentu ugasila je koalicija naprednjaka i socijalista ne dozvolivši gradjanima da znaju ko i kako troši njihov novac. Dok se odbornici vladajuće koalicije hvale prihodima u budžetu, gradjani Valjeva novac revnosno uplaćuju , ali da li je nivo rada i usluge koju dobijaju za taj novac upravo to što plaćaju?

Možda u ovom trenutku treba čestitati novim direktorima na izboru jer ostaće upamćeni kao direktori čije je imenovanje sakriveno od javnosti i kao direktori koji su svoj mandat vezali za vreme potpunog mraka i netransparetnosti u radu.

Pa, čestitamo, upisali ste se u istoriju Valjeva.

Izvor: VAmedia.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime