U iščekivanju novog uređenja centra grada…

2
1593

Centar Leskovca definitivno i po treći put za sto godina počinje da poprima potpuno novi izgled, a urbanistička rešenja su opet podelila kako struku tako i same Leskovčane.

U vreme kada se priprema izgradnja prvog trga u Leskovcu, mnogi se sećaju starog Leskovca sa nostalgijom, dok se drugi sa nostalgijom sećaju svog grada iz onog komunističkog perioda, tvrdeći da je tada bio najlepši.

Treći, pak, kažu da je lepotu Leskovca ubilo savezničko bombardovanje 1944. godine kada je bukvalno sravnjen sa zemljom, a potom njegov provobitni izgled narušio komunističko-socrealistički arhitektonski stil.

Ipak, iz tog perioda ponosimo se građevinama poput Leskovačkog sajma – danas popularne “Šajkače”,  nostalgično se prisećamo popijene kafe na terasi hotela “Beograd”, a u to vreme formiran centralni gradksi park koji danas ne damo ni za živu glavu, bilo da žele da ga popločaju ili poseku neko drvo.

Zaista, na slikama koje smo dobili iz arhive Narodnog muzeja Leskovac, upravo taj Leskovac s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina dvadesetog veka izgleda, uređeno i živo.

Iako mnogi predstavljaju Leskovac kao grad koji  je u urbanističkom haosu, po rečima glavnog gradskog urbaniste, on je jedan od najneobičnijih u Srbiji.

“Malo više razvijene svesti o tome da zapravo živimo u gradu i poštovanje toga što imamo stvoriće nam potpuno novu sliku o Leskovcu”, navodi Ivana Joksimović.

Slaže se da je Leskovac nakon bombardovanja u Drugom svetskom ratu izgubio svu svoju lepotu, ali ne krivi posleratne urbaniste da su, kako mnogi tvrde, urbanistički „unakazili“ ovaj grad.

“Uglavnom su sva dela u arhitekturi nastala kao model jedne mode. Posle rata je naišla ta socrealistička faza izgradnje koja je bila prisutna u svim gradovima na teritoriji Srbije. To je neki kobizjeovski stil koji je prisutan svuda. Nije Leskovac toliko ružan grad. Vama se to samo čini”, kaže glavni gradski urbanista.

Da Vas podsetimo:  Sve više penzionera u Srbiji radi, procene i do 15 odsto
Trg Leskovac / Foto: printscreen ( jugmedia.rs )

Njoj je najlepši centar grada i tvrdi da će biti još lepši uređenjem gradskog trga, ali ima i stvari kojih se stidi i koje bi najradije srušila, da se ona pita…

“Zelena pijaca na Niškoj ulici je pravoi ruglo ovog grada. To nije Leskovac. To je jedno nametnuto rešenje 1993. godine, odraz jednog lošeg vremena i lošeg projektovanja”, zaključuje .

D. Marinković
Izvor: jugmedia.rs

2 KOMENTARA

  1. Povodom teksta: u iščekivanju uređenja novog centra grada.
    Preambiciozno i skupo, zar ne!?
    Čitajući lokalni portal:Jugmedia, a nadam se i da ću na Vašem cenjenom mom omiljenom portalu:Koreni.-Naime, Leskovac je dobio i četvrti simbol, ovoga puta je to čudo od plastike koštalo suma sumare:deset hiljade eura.Gradski oci su već dobrano odrešili kesu za još par simbola grada, sa onim srcem i LE, u boji crveno, plavo, belo.I to je koštalo šesnaest hiljada eura.Iste firme, za koje nikad nisam čuo;
    Auto stop inferiors, i Ilute, valjda ako dobro pročitah!?Leskovac je time dostojan metropole, i pozivaju građane da se brže bolje slikaju, uveče, je posebno lepo.Ono ima pomodara, ali i mnogima, poput mene, smeta.Mislim da je ovaj simbol da apsurd bude veći, trebao da bude postavljen, na lokaciji između „pokojnog hotela Beograd, i „pokojne Jugoplastike, u severnom bloku, u istom centru grada, na Bulevaru Oslobođenja, po znatno manjoj ceni i ne toliko atraktivnog, pa nek se oni koji prolaze kroz grad, oni iz okoline, i Beograđani, slikaju do mile volje.-Znam da je naprednjacima zasmetalo kada su „žuti sa tadašnjim gradonačelnikom Slobodanom Kocićem – Bojtom na bistu Tome Zdravkovića, potrošili četri hiljade eura, a izrađena je u čuvenoj livnici braće Jeremić, i ona najviše podseća na živog književnika i kulturnog urednika Dragana Radovića.A sad bi urbanisti da bistu čuvenog pevača i narodnog heroja Kostu Stamenkovića premeste na kej Veternice!?Da zelene površine pretvore u betonirane pejsaže jer su pametne glave“, tako zacrtale!?.I ovaj četvrti simbol sa punim imenom LESKOVAC, narušava arhitektonsku celinu, urbanistički ambijent, ZC Dezert, ako to oni to uopšte znaju, jer je ispred nosa, kafiću Rupa, i verskom objektu Svete Trojice, najvernijoj kopiji Kosovske Gračanice.I dođe, taj četvrti simbol kao na zadnjici, čir, za mir!?Dobro ako i Tominu bistu presele, na kej Veternice, ima simbolike, zbog zaljubljenih parova, i ljubitelja kapljice, ali ovako taj četvrti simbol je preskup, čini mi se za ovako siromašan grad na reci Veternici, a superlativ metropole, Leskovac, mislim da još ne zaslužuje!? Dragi Naprednjaci, usporite malo ?Dušan D.Dojčinović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime