U opštini Žabalj naplaćuju prekovremene sate, svete se uzbunjivaču koji neće

0
1289
Foto: printscreen

Svim radnicima opštinske uprave Žabalj, kojih ima preko 90, isplaćuju se naknade za prekovremeni rad, osim uzbunjivaču koji je ukazao na nezakonitosti u radu opštine, saznaje Pištaljka.

Uzbunjivač iz opštine Žabalj prijavio je da ga zlostavljaju na radnom mestu i da se isplatom fiktivnih prekovremenih radnih sati nanosi šteta budžetu opštine. On je Upravnoj inspekciji Ministarstva državne uprave prijavio da je opština Žabalj tokom poslednja četiri meseca prošle i pretprošle godine isplaćivala naknade za fiktivni prekovremeni rad svim radnicima opštinske uprave. Upravna inspekcija je nadzorom iz februara meseca ove godine potvrdila da svi zaposleni rade prekovremeno, ali je konstatovala da nema nezakonitosti. Inspekcija je u svom nalazu, koji je potpisao Aleksandar Đurić, ocenila da je samo uzbunjivač, koji jedini ne „radi“ prekovremeno jer ne želi da učestvuje u nezakonitim radnjama, „neažuran“ u poslu.

Pištaljka je pokušala da proveri navode uzbunjivača, ali se na telefon kancelarije načelnika opštinske uprave niko nije javljao tokom celog radnog vremena u jednom danu, a ni posle toga.

Osim što u vezi sa opštim prekovremenim radom žabaljskih „opštinara“ upravni inspektor nije našao ništa sporno, u svom nalazu je zaključio i da uzbunjivač nije izložen mobingu. Takav zaključak upravni inspektor Aleksanadar Đurić izveo je na osnovu elektronskog izveštaja koji su mu dostavili optuženi za zlostavljanje uzbunjivača, odnosno rukovodioci žabaljske opštine. Inspektor je, kako se navodi u dopisu uzbunjivaču, „uvidom i pravnom analizom“ spisa koje je dobio od čelnika opštine utvrdio „neažurnost u rešavanju pravnih i ostalih predmeta“ koji su dodeljeni uzbunjivaču.

„Što se tiče prekovremenog rada svi zaposleni u upravi Žabalj koristili su prekovremeni rad upravo zbog povećanog obima posla, te su na taj način, za razliku od Vas, uspeli da budu ažurni na rešavanju predmeta u svom profesionalnom radu“, navodi inspektor u dopisu uzbunjivaču.

Da Vas podsetimo:  Srbija oplakuje odlazak još jednog velikana: Korona odnela život čuvenog plastičnog hirurga

Za razliku od Upravnog inspektorata, Državna revizorska institucija je u izveštaju nakon kontrole pravilnosti poslovanja u Žablju 2017. godine zabeležila niz nezakonitosti među kojima i one vezane za prekovremeni rad. Utvrđeno je da je opština Žabalj 2016. godine isplatila 3,74 miliona dinara na ime prekovremenog rada, a da revizori na osnovu priložene dokumentacije nisu mogli da se uvere da je taj rad zaista i obavljen. Službenici iz Žablja su tada, kako je ustanovio revizor, mesečno prosečno radili 1327 sati prekovremeno. Uopštinskoj upravi Žablja je 2016. godine bilo 98 zaposlenih, od kojih je 6 bilo u mirovanju radnog odnosa, pa računica pokazuje da je svaki od njih u proseku imao 14,4 sata prekovremenog rada i zaradio nešto više od 40.000 dinara.

Po sistematizaciji radnih mesta objavljenoj na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žabalj, u upravi trenutno ima 93 radna mesta. Njihovim stvarno ostvarenim prekovremenim radom baviće se Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu, pošto je uzbunjivač podneo krivičnu prijavu. Kako kaže uzbunjivač iz Žablja, ko i koliko ostaje na poslu posle radnog vremena lako je utvrditi jer ulaze u opštinu nadziru kamere i postoje identifikatori prisustva.

Na telefon upravne inspekcije smeštene u Novom Sadu niko se ne javlja duže od nedelju dana pa smo ostali uskraćeni za komentar inspektora Aleksandra Đurića. Njegova načelnica Nada Hengl je na godišnjem odmoru, kako nas je obavestila u poruci.

Ni načelnik opštinske uprave Žablja Stevan Despotov nije hteo da govori za Pištaljku. Samo je izjavio da inspekcija nije našla nezakonitosti, već sitne nepravilnosti. Od novinara je tražio i da oda izvor, odnosno identitet uzbunjivača. Uzbunjivač iz Žablja navodi da je zbog svojih prijava izložen mobingu, diskriminaciji i poniženju.

Da Vas podsetimo:  Direktor niškog Kliničkog centra tužio Klinički centar
Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime