U Srbiji – ni hleba ni igara

0
725
Foto: printscreen (vidovdan.org)

ŠTUTGART   Kada je početkom drugog veka Nove ere  rimski pesnik Juvenal  osmislio satiričnu metaforu  „Hleba i cirkusa“ –latinski panem et circenses,  što je postalo pravilo tog doba kako se zamajava narod da se ne digne protiv vlasti, nije ni slutio da će vekovima kasnije pristigle  generacije  njegovu metaforu  prevesti u svakodnevnnicu- ali  kao metaforu  „Hleba i igara“.

Izmenjena Juvenalova metafora preživela  je   duže od 1800 godina.  Kao original „Hleba i cirkusa“  u život su je vratili srpski, kako ih gro Srba zove  Nazadnjaci –pardon, znate da mislim na tobože „Naprednjake“, predvođeni svojim „Voždom“ koji sve zna, sve  ume, sve može i za koga ne važe ni Ustav ni zakoni. Ponekad za AV, kako se  iz njegovih govorancija mogu  izvući zaključci, ne važe  ni zakoni prirode za koje bi vernici rekli da su to  i Božiji zakoni!  

Doduše odkada su ON i njegovi bukvalno uzjahali stanovnike Srbije, hleba, pomenutog u metafori koja je trebala da služi za zaluđivanje starih Rimljana,  je u Srbiji  za mnoge sve manje,  ali je zato cirkusa  sve više.

Zar vam, poštovani čitaoci KORENA, Vučićeve  brojne  konferencije za medije, još brojnija saopštenja i obraćanje javnosti, Njegova  kazivanja u bezbrojnim intervjuima isl.  ne liče na cirkuske predstave u kojima ON, kao glavni cirkusant,  obećava čuvena brda i doline?  Često drsko  lažući čak i  sopstvenih oko 26 do 27 odsto birača iz Biračkih spiskova koji su glasali za Njega. Uz to, ON  ruži narod, preti  i pljuje  neke novinare koji su se usudili da ga bar malo kritikuju!

Još veći cirkus smo videli oko sastavljanja tzv. nove vlade. Dugo nismo znali ni na čemu smo ni na koga ćemo pasti i ko bi, zelen i neiskusan, trebao da vodi neko od   ministarstava.  Kada se Vožd smilovao, valjda    umoran od brojnih intervencija  Velikih kao SAD, Rusija ili čak možda već i Kina, dozvolio je takozvanoj mandatarki,  za koju javnost ne zna da li se odrekla hrvatskog, američkog i ko zna još čiujeg držaljanstva i da li je uzela srpsko, da  narodu prenese  Njegove odluke kao tobože svoje, mandatarske. 

Bravo, kliktali su unezvereni od sreće  mnogi urednici novina i drugih  medija pod Njegovom čizmom, posebno onaj „tamburaš“ sa TV Pinka- vlada je formirana! Ushićenje je prošlo bez  neke ozbiljnije analize  medija  o stručnosti  novih ministara.  Vožd je rekao svoje, a mediji  -i nesrećna Ana Brnabić ni da pisnu. Sve  su prihvatili, zna se, o Njegovoj naredbi se ne diskutuje! Pojedini ministri  su „najureni“ iz  fotelja ali je zato nekolicina njih dobila možda  bolja mesta gde, verovatno, može  da se mazne po koji evrić više. Neke  je „ pogodila“  rotacija. Nažalost -narod  „rotaciju“  nije video   na policijskim vozilima koja su ih vozila u zatvor što se itekako priželjkivalo. Prevoženi su službenim  vozilima na  druga (ne)radna mesta.

Jednog njonju na mestu „važnog“ ministarstva, npr. odbrane, zamenio je drugi njonja i tako redom.  Čitavih 23 „srećnika“ će  se najmanje 18 meseci do sledećih od Njega već planiranih novih, protivustavnih izbora,  praviti da oni rukovode svojim resorima.  Iako i On, i Ana i ministri  ali  i srpski narod dobro znaju da svim resorima rukovodi i naređuje –samo ON!

Bez presedana u Evropi, AV je  u državi sa   7 miliona stanovnika  nadokačio na narodne jasle  čak 23 ministra. Poređenja radi, moćna Nemačka sa 82 miliona stanovnika ima samo 15 saveznih ministara! I sve funkcioniše.  

Nedavno sam imao  priliku da razgovaram sa mnogim prijateljima u Beogradu. Kažu, nije ih  strah što će tih 23 ministara,  po isto toliko zamenika ministara, pomoćnika, šefova kabineta, sekretarica, šofera –ali i svastika, šuraka i druge rodbine dobiti zvučne i dobro plaćene titule u ministarstvima. –Ali  to je sića u odnosu na to  koliko će se, pogotovo novi ministri u vladi,  kroz korupciju, nameštanje poslova uz ono u Srbiji klasično pitanje gde sam tu ja– napljačkati narodnih para. Ako se pogledaju –često nepotpune ili falširane „Imovinska karte“ dosadašnjih ministara, onda je i čuvenom „Malom Perici“ jasno  da  se ta imovina nije mogla steći samo od –u odnosu na EU- mizernih ministarskih plata!

Prijatelji mi kažu, a njihova mišljenja potvrđuje  dvoje, troje  novina  koje se još ne plaše Vučića i njegove kamarile, da je Srbija,  od dolaska Naprednjaka na vlast,postala  država sa najvećom korupcijom u Evropi i šire! I zaista, gde ima u modernoj Evropi toliko (fundiranih?) priča i pisanja o bogaćenjima porodica  AV, bratija Brnabić, Kisić-Tepavčević, Mali i drugih  čiji istaknuti članovi čine vlast ? Naravno  samo u Srbiji! Vlastodršci   ne odgovaraju  ni na zahteve Saveta Evrope,  EU ili OUN  za sputavanje korupcije, oštrog kažnjavanja pranja novca, lopovskog bogaćenja isl. Zašto i bi, pa neće valjda srpski vlastodršci da sebe i svoju rodbinu sami oteraju na robiju?

Kako izgleda, kada se budu namirili i novi vlastodršci,  hleba će biti  za obične smrtnike sve manje, ali zato cirkusa za sve nas  još više!  Valjda će tada prestati da u Srbiji važi pomenuta metafora  –umesto hleba, ostaće samo cirkus.

Da Vas podsetimo:  Srbija mora biti uništena

Najbolji primer za to je zaista pravi cirkus oko mera za navodno suzbijanje pandemije. Stručni štab tvrdi i zahteva jedno, ali onda dođe šef svih lekara specijalista, virusologa, epidemiooga idr. i ni da čuje za njihove zahteve o strožijim merama. A kada Vožd to neće, zašto bi narod slušao  nekakve preporuke nekoga Kona, i drugih korifeja?  Izgleda da su nekim političarima   važnije zarade često istaknutih mafijaša -vlasnika noćnih klubova, kafana,  kafića, kockarnica, teretana idr. ali  i drugih mesta masovih mogućnosti zaraze, nego zdravlje sugrađana. 

Po aktuelnoj vlasti izgleda da  se virus  do 21 čas  odmara i ne „napada“ ljude, ali u akciju kreće u 9 sati uveče. Zato je  naređeno da se pomenuti lokali zatvaraju od 21 čas.  Baš pravi cirkus! I gle čuda, upravo su  srpski moćnici  saznali da virus počinje svoj posao ne u 21 čas kako je naredio AV nego već u 18;00 sati.. Zato sledi buduće zatavarenje  čak i tržnih centara i drugih prodavnica već u 18 sati- glasi  nova naredba!  Ko zna, možda će već prekosutra i to biti promenjeno pa će uvesti i policijski čas. Srpski cirkus, ali bez hleba pomenutog u rimskoj metafori – koji će uskoro mnogima nedostajati.

Nekima lepo izgleda kada se na svim TV kanalima pojavi Vođa i kuka  o neposlušnom narodu koji se dobrovoljno izlaže  zarazi  jer striktnih zabrana sa njegove strane,  sličnih recimo onih  u Austriji,  nema. Zato su nam  bolnice prepune!  Svi znamo da, pogotovo Srbi slušaju samo onda ako su stroge naredbe propisane, a ne nekakve molbe. I ovde – cirkus, zar ne? 

Upravo dok ovo pišem gledam  na RTS  tužni ispraćaj posmrtnih ostataka patrijarha Irineja  i opelo u  Sabornoj crkvi u Beogradu. I pored svih opomena, episkopi, brojni sveštenici –skoro  svi do jednoga, tiskaju se jedan do drugoga, bez maski. Baš oni bi trebalo da budu primer svekolikom narodu koji prtati crkvenu ceremoniju –a oni bez zaštite!  O prisutnom narodu  ne treba ni govoriti- valjda samo svaki deseti, petnaesti se gura, malte ne lice zu lice uz duge,  sa propisanim maskama.  Crkva je, doduše, opominjala da se nose maske, ali uzalud. Ni sveštenstvo  ih ne nosi!  Izgleda da mi Srbi više volimo svakakve vrste  neposlušnosti koje liče na crirkus -nego da zaštitimo sebe!

Zato nam tako idie i ićiće  sve dok ne shvatimo da  za nas, za   minimalne uslove  preživljavanja, ne važi  više ni Juventalova metafora.  Vlast  nam uzima i  hleb i igre, jer nju interesuju samo njihove igrarije. A narod?  Verovatno ne znate   odgovor   jedanog nemačkog filozofa na pitanje kako je  kulturan narod koji je izrodio Getea, Šilera, Hegela, Ničea  idr. ali i naučnike svetskog glasa, „pao“ na Hitlera, čoveka bez  škole- uz to i stranca iz susedne Austrije?  Odgovor  glasi:  Svaki narod ima vladu (i vladare!)  koju zaslužuje. Pa, verovatno, tako i mi Srbi!

Da Vas podsetimo:  Odbrojavanje je otpočelo: 061?

Predrag Rakočević
P. Rakočević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime