U zemljama regiona dvostruko viša nezaposlenost

0
358
Foto: YouTube Screenshot

Nivo nezaposlenosti u Crnoj Gori je dvostruko viši nego u Srbiji… Gotovo dvostruko više nezaposlenosti je u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i u Albaniji, izjavio je Aleksandar Vučić, u avgustu 2019. godine, gostujući na TV Pink.

Gostujući na TV Pink, Aleksandar Vučić je izjavio da je nivo nezaposlenosti u Crnoj Gori “dvostruko viši nego u Srbiji”, a u svom poređenju se osvrnuo i na ostale zemlje regiona (BiH, Severna Makedonija i Albanija), za koje je, takođe, tvrdio da imaju “gotovo dvostruko više nezaposlenosti”.

U cilju provere istinitosti njegove tvrdnje upoređeni su dostupni podaci o stopi nezaposlenosti u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji i Albaniji (za prvi kvartal 2019. godine).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 2019. godine iznosila 12,1%. U Crnoj Gori, za koju je Vučić kazao da ima “dvostruko višu nezaposlenost”, ta stopa za isti period bila tačno 15 procenata, odnosno, za skoro 3 odsto viša nego kod nas.

Gledajući, zatim, podatke za ostale zemlje, utvrđeno je da je Vučić “povećao” nivo nezaposlenosti i u drugim državama regiona.

U Bosni i Hercegovini stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 2019. godine, je bila 15,7 odsto, a u Severnoj Makedoniji 17,8 odsto. U Albaniji je nezaposlenost bila identična kao u Srbiji, odnosno 12,1 odsto.

Dakle, u Crnoj Gori je stopa nezaposlenosti bila viša nego kod nas za 3 odsto, u BiH 3,6 odsto, u Severenoj Makedoniji 5,7 odsto, a u Albaniji je bila ista kao kod nas.

Kao što vidimo, nijedna od nabrojanih zemalja nije imala dvostruko višu nezaposlenost od Srbije, pa je Aleksandar Vučić još jednom u nizu grubo slagao javnost

Ovo, inače, nije prvi put da predsednik Srbije iznosi krajnje neutemeljene tvrdnje dok poredi nezaposlenost Srbije i ostalih zemalja regiona.

Da Vas podsetimo:  Poseta Putina nije bila ni zakazana

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Izvor: Direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime