„Udar“ za unitarnu Bosnu

1
1749

Širom BiH došlo je do žestokih sukoba demonstranata i policije. Zapaljene su zgrade predsedništva BiH, vlada kantona Sarajevo, Tuzla i Zenica. Preko 200 ljudi je povređeno, a premijeri zeničkog i tuzlanskog kantona podneli su ostavke. Navodno socijalne nemire pokrenula je tzv grupa „Udar“, koje svoje stavove formulisala kroz fejsbuk statuse.

bosanski Udar

U „opštem pozivu“ svima da dignu ustanak protiv vlasti glavni cilj je „vraćanje Ustava Republike BiH iz 1993“, odnosno centralističkog ustava koji je donela islamistička partija Alije Izetbegovića u toku rata, a koji nikada suštinski nije zaživeo. Zahteva se unitarizacija zemlje, i suverenost Bošnjaka na „celoj teritoriji BiH“, dok postojanje Federacije BiH doživljavaju kao „rezervat“. Srbima se imputira učešće u genocidu, „za koji oni nisu krivi“, već njihove ratne vođe „četničkom propagandom „o Srbiji do Tokija““.

U Sarajevu jutros mirno, saniraju se posledice protesta

SARAJEVO – U Sarajevu je jutros mirno, oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posledica jučeranjih protesta, a gradski saobraćaj je u funkciji.

Zgrada posle pozara Sarejvo

Na zgradi Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH pričinjena je velika šteta u požaru koji su tokom protesta zapalili demonstranti. Izgorelo je i nekoliko vozila, javlja Fena.

Iz zgrade Kantona Sarajevo i jutros se vidi dim od jučerašnjeg požara koji su tokom protesta zapalili demonstranti.

ZgradaSarajevo 2

„Požar je uglavnom ugašen, ali još ima intervencije u zgradi. Razlog za to je stara gradnja zgrade”, izjavio je za Fenu dežurni dispečer Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Oko zgrade Kantona Sarajevo nalazi se veći broj vatrogasnih vozila.

Požar u zgradi Predsedništva BiH, koja je takođe bila na meti demonstranata, ugašen je.

Područje oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH, mestu jučerašnjih protesta, ograđeno je žutom trakom.

Da Vas podsetimo:  Nestali za 46.800 sekundi

NSPM

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

  1. Alija Izetbegović je izazvao rat i masovne žrtve, odbacujući Lisabonski sporazum koji je prethodno potpisao.Odbijanjem Kutiljerovog plana Alija Izetbegović je zemlju uveo u razaranja i krvave obračune….U Izetbegovićevoj Islamskoj deklaraciji jasno stoji, da muslimani ne mogu da žive zajedno sa nemuslimanima u istoj političkoj zajednici, tj. državi – drugim rečima, u muslimanskoj državi nema mesta za nemuslimane,jer to Kuran ne dozvoljava….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime