Uspelo Vučićevo lobiranje za Porfirija

2
774

Aleksandar Vučić odlučio je da ni izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve neće proći bez njegovog uticaja, pa je tako danas za novog naslednika trona Svetog Save izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

Osim što je i sam lično lobirao pozivajući vladike ili odlazeći im lično u posetu, u kampanji za novog patrijarha je učestvovao i Nikola Selaković, njegov nekadašnji generalni sekretar, a sada ministar. Selaković ima uticaj na patrijarhovog sekretara Dejana Nakića koji direktno upravlja ogromnim novcem, a zadužen je i za kontakte sa državnim organima oko višemilionskih uplata Vlade Srbije. Nedavno je list Danas objavio da je upravo Nakić bez dozvole Sinoda uplatio 1.723.000 evra nemačkoj firmi za vrata na Hramu Svetog Save, što pokazuje kolika je moć Porfirijevog prijatelja u upravljanju novcem i uplatama bez odobrenja SPC.

Kako je pisao portal preokret.info, Vučić se opredelio da svu svoju energiju usmeri ka izboru Porfirija za patrijarha iz nekoliko razloga:

– Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je Vučićev bliski porodični prijatelj po majci iz Bečeja. Angelina je tamo rođena, kao i Porfirije (navodno su i dalji rođaci);

Porfirije je na dan sahrane patrijarha Irineja gostovao u „Hit tvitu“ FOTO: Printscreen

– Cela Srpska radikalna stranka je znala da Vučić godinama odlazi u Kovilj kod Porfirija na ispovest. Četiri meseca posle ubistva Ćuruvije je išao u Kovilj kod Porfirija da zaleči rane od medijskih napisa da je umešan u atentat. Porfirije zna neke njegove intimne tajne i duboko su povezani;

– Porfirije je osoba koja nije imala problem da učestvuje u mahinacijama, kao predsednik Radio difuzne agencije za elektronske medije REM pomogao je da B92 i TV Prva dobiju dozvolu da ih zakonski može posedovati isti vlasnik. U Kovilju su ga redovno posećivali grčki vlasnik Teo Kirjaku i tadašnja direktorka TV Prva Manja Grčić noseći mnogobrojne „donacije“. Kirjaku je svoje televizije u dogovoru sa Vučićem prodao SNS funkcionerima iz Niša kojima je Telekom isplatio 190 miliona evra za Kopernikus. U REM je Porfirije imao i visoku platu i nema podataka da je nešto donirao u humanitarne svrhe;

Da Vas podsetimo:  Čista mržnja: Kako je Srpkinja razotkrila na Vidovdan pravu prirodu lažnih humanista na Kosovu

– Najveći poverenik Porfirijev u SPC je sekretar pokojnog patrijarha Nakić. On je u dogovoru sa vlastima otvorio račun SPC u Alta banci (bivša Jumbes banka) koji su kupili vlasnici menjačnice. Takođe, SPC sav novac koji dobija u kešu u devizama menja u menjačnicama Alta. Inače, Nakićev poverenik je Stefan Šarić (Selakovićev duhovnik, kao i Cece Raznatović) koji je nedavno optužen u srpskim medijima za otmicu;

– O bliskosti Porfirija sa vlastima u Srbiji pokazatelj su i redovna gostovanja na TV Pink, koji je poznat po svojoj skandaloznoj uređivačkoj politici koja promoviše u rijalitima svaki mogući nemoral.

No, krenimo redom i opširnije.

SUMNJIV FINANSIJSKI USPON

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski široj javnosti postao je poznat kada je na predlog Demokratske stranke postao član REM-a, što je i tada bilo neobično, imajući u vidu činjenicu da je u pitanju sveštenik, pritom i monah. U REM je došao iz manastira Kovilj, gde ga je doveo duhovni otac Irinej Bulović, episkop bački.

Na pitanje kako je episkop, koga su jako često viđali da pije kafu sa suprugom bivšeg predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića, član REM-a iz vremena vladavine demokrata, postao glavni favorit naprednjaka i njihovog lidera, ovih dana je prilično lako dati odgovor, jer je imenovanjem Branka Radujka na mesto direktora Uprave carina aktuelizovana priča o „žutim preletačima“ u naprednjačke redove. Po istoj matrici Porfirije Perić, ali i duhovni otac mu Irinej Bulović, menjaju politički i stranački dres, preko noći i postaju glavne naprednjačke poluge u SPC.

Istine radi, Buloviću je to bio četvrti dres, jer je jednako služio i Slobodanu Miloševiću i svim predsednicima i premijerima nakon njega. Priča se da je Porfirije rođak Vučićeve majke, ali za tu informaciju nema valjane potvrde. Ne zna se da li je rođak Vučićevog oca, ali je poznato da je upravo sa Anđelkom Vučićem, obilazio brojne političke i privredne adrese skupljajući novac za „Privrednik“, društvo o kojem bi vredelo posebno pisati, odnosno istražiti tokove novca koji tim društvom idu.

Da Vas podsetimo:  Plišani bauk Rezolucije Evropskog parlamenta
Irinej Bulović FOTO: Printscreen/Youtube

PORFIRIJE – ZABRANJENA TEMA

Nakon REM-a, čuvene rakije iz Kovilja, privrednik je mitropolitu Porfiriju značajan izvor prihoda. Porfirije kažu nije gadljiv na raskoš. Naprotiv. Oni koji ga poznaju kažu da je od članstva u REM-u, novac postao vrlo važna stavka u životu ovog episkopa. O tome svedoče i vozila koja su u posedu mitropolije zagrebačko ljubljanske, vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra, o kojima tabloidi nikada nisu napisali ni reč, jer svaki urednik tabloida u Srbiji zna da je Porfirije zabranjena tema, a priča se da je neke teme, tj. neke napade na druge episkope u tabloidima inicirao lično on.

Nakon što je u javnosti procureo snimak predavanja sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta saznalo se da mitropolit Porfirije nema baš lepo mišljenje o braći na Kosovu i Metohiji, neke je pred studentima čak brutalno oklevetao, a što je važnije njegov stav o Kosovu i Metohiji, nije stav SPC. Nema bolje mišljenje ni o bratu u Slavoniji Jovanu (Ćulibrku), za koga otvoreno govori da je saradnik stranih obaveštajnih službi, što u različitim prilikama ponavlja lično i Aleksandar Vučić.

Mitropolitu Porfiriju nisu strane ni pretnje, o kojima je svedočio pred TV kamerama kurir Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, ali i profesor Sando, kome je Perić otvoreno pretio kako da glasa na fakultetu ili će doživeti sudbinu koju ne bi želeo.

Ali, Porfirije očito sve vreme ima snažnije argumente od znanja. U žižu javnosti ušao je nedavno kada je ničim izazvan stao u odbranu predsednika Srbije kojeg niko nije napao, i tako se pridružio još trojici episkopa koji su ubeđivali javnost da je napad na Vučića ravan Hristovom raspeću. Jeretičke izjave pojedinih episkopa nikada nisu došle na dnevni red Sinoda, jer njime godinama, što javno što tajno, upravlja Bulović, duhovni otac mitropolita Porfirija, i što je važnije operativac države u Crkvi.

Da Vas podsetimo:  Kamčenje milostinje
Novi patrijarh Porfirije Perić FOTO: Printscreen

Aktivnosti protiv drugih episkopa na društvenim mrežama, koji nisu na liniji SNS i njenog predsednika, tvrde upućeni, koordiniše Porfirije, koji direktno komanduje nekolicinom opskurnih portala i svim tabloidima u Srbiji. O njegovim ličnim vezama u glumačkom svetu i svetu medija priča se godinama, ali zbog statusa „belog medveda“ koji mu je lično dodelio Vučić javnost nema priliku niti da čuje niti da pročita išta mimo onoga što sam mitropolit Porfirije plasira.

Pre Vučića privatnost mu je čuvala pozicija u REM-u i bliskost sa vrhom Demokratske stranke. Porfirije Perić je zbog svega ovoga imao veliku prednost u odnosu na ostale kandidate za upražnjen presto, što se na kraju i obistinilo, te je izabran za novog patrijarha. Za javnost on svoju biografiju piše i frizira sam.

Aleksandar Vučić FOTO: Printscreen

Biografije drugih kandidata u SPC, kako se moglo videti iz tabloida, uveliko su pisale službe i njihovi spavači. Upravo je stvarna i „živopisna“ biografija mitropolita Porfirija, tvrde izvori iz SPC, ovog episkopa i dovela do Vučićevog favorita, kasnije i do novog patrijarha. Biografija nije baš primerena budućem patrijarhu, ali Vučić nije očekivao da SPC dobije dostojnog patrijarha.

Dobio je još jednog poslušnika! A najbolje su slušali oni čije biografije Vučić zna napamet.

Izvor: Direktno

2 KOMENTARA

 1. Ovaj vrlo ruzan clanak nije potpisan.
  Tesko je potpisati ovoliku gomilu lazi i optuzbi o tek izabranom patrijarhu.

  Sto se tice BLIZINE DRZAVE I CRKVE, to je stara i poznata istina, na celom svetu,
  u svim rezimima. Pa zar patrijarh Irinej nije odlikovao Vucica zato sto se za Kosovo bori kao lav ?

  Kao zagrebacki mitropolit, Porfirije Peric je verno i hrabro nosio pravoslavnu crkvu u vrlo teskim
  i nepovoljnim uslovima. Kao i pakracki vladika Jovan Culibrk. Obojica su uspeli da sagrade vrlo dobre odnose sa kolegama – katolickim biskupima.

 2. Dobro je za državu što su se sastali poglavar SPC i poglavar Srbije ΛV, koji je lobirao za njega, kako pišu novine i isplatilo mu se. sada su dva bosanca na čelu zemlje, crkve i države. Osim srdačnog razgovora i upućene čestitke, nakon toga ΛV trebao je da se ispoveda što je ispričao neistinu penzionerima da će dobiti paket sa vitaminima C, D i cinkom do Sretenja. Sretenje prođe, a penzioneri još čekaju predsednikov paket. On još tvrdi da penzioneri imaju penzije veće no ikad. Kad je osvojio vlast penzije, u proseku, su bile 70% od prosečne plate i menjale se dva puta godišnje, sada je taj procenat 46%. Još je uveo švajcarsku formulu nadanja, gde se penzije jednom godišnje menjaju i to za 50% od porast plate i 50% od inflacuje. Inflaciju su veštački sveli blizu nule (u 2020. iznosi svega 1,3%) i penzije realno ekonomski padaju sve niže i niže (penzije su porasle u 2021. za čitavih 5,9%). Naše plate i penzije su među najnižim u Evropi, mada ΛV i Mali misle da smo u vrhu, relativno da relativnije ne može biti. Narod ne zaboravlja ono “lažu te draga lažu”

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime