Večeras na nebeskom repertoaru – spektakl

0
42

Večeras, 17. novembra i u noći kada prelazimo u 18. novembar dogodiće se pravi nebeski spektakl – kiša meteora po nazivu Leonidi. Ovaj meteorski pljusak događa se od 3. novembra do 3. decembra, ali će na vrhuncu biti 17. novembra kada se najviše povećavaju šanse da ugledate zvezdu padalicu, ako zagađenje bude minimalno.

Image by StockSnap from Pixabay

Ove padalice su čestice gasa i prašine koje rasejava kometa Tempel-Tutl. Kad god dođe blizu Sunca (a to se događa jednom u 33 godine ili 3 puta u 100 godina) kometa se pod uticajem Sunca delimično ruinira, raspada, i njeni pračici se rasejavaju oko nje. Svaki takav delić nastavlja svoj put oko Sunca, neki ispred, neki iza komete. Mnogi se razvlače duž kometine orbite praveći tako reku krhotina. Svake godine Zemlja prođe kroz tu reku i četice tada uleću u Zemljinu atmosferu i pale se. Obično ih je 10 do 15 na sat, piše portal „Statik astronomija“.

Leonidi su vrlo brzi meteori, najbrži među svim meteorskim pljuskovima. Kometa Tempel-Tutl se kreće retrogradno, suprotno od smera kretanja Zemlje, pa njene krhotine idu istim putem i istim smerom. Zbog toga se meteoroidi gotovo čeono sudaraju sa Zemljom. Brzina komete i njenih čestica je oko 42 km/č, a brzina Zemlje blizu 30 km/č i zbog suprotnih smerova kretanja te dve brzine se sabiraju te Leonidi uleću u našu atmosferu brzinom od oko 71 km/č (oko 255 000 kilmetara na sat). To je gotovo maksimalna brzina koju neko telo u Sunčevom sistemu može da razvije. Zbog ovako velike brzine Leonidi burno sagorevaju u atmosferi Zemlje i proizvode dugačak trag koji na nebu može da ostane i više minuta. Leonidi sagorevaju u beloj, zelenkastoj i plavičastoj boji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime