Zar opet Srbe na Srbe ili ko nas to zavađa

0
949

srbiČesto se neka strategija, situacija u društvu, kao i odnosi među pojedincima, najbolje može definisati, ili opisati poslovicama i izrekama: „Zavadi pa vladaj“ i „Put u pakao je popločan dobrim namjerama“.Dva događaja iz kojih mogu proizaći određeni procesi, na prvi pogled nemaju ničeg zajedničkog, međutim, po svom ishodištu i posljedicama su istovjetni. Riječ je o odluci Haškog tribunala da se dr Vojislav Šešelj pusti na privremenu slobodu i vrati u Srbiju, a drugi događaj je „suštinsko“ razilaženje dvije najjače političke stranke u Republici Srpskoj, SNSD-a i SDS-a.

Polazna strateška osnova u oba događaja jeste ideja „zavadi pa vladaj“. Stratezi su neuočljivi, odlični obmanjivači i iluzionisti, pa zato mogu zavaditi i „dva oka u glavi“. Nesumnjivo, da odluka Haškog tribunala ima humanu, pravnu, ali i političku dimenziju. Doktor Šešelj i njegova politička stranka ne bi trebali da upadnu u zamku i uđu u beskrupuloznu borbu protiv vlasti i SNS-a, bez obzira na njihovu dobru namjeru. Nekada je „put u pakao popločan dobrim namjerama“. Beskrupulozna borba, pa taman ona i imala za cilj samo disciplinovanje Vučića, mogla bi značiti ozbiljnu podjelu u društvu ostrašćenu mržnjom. To bi moglo dovesti do vrlo kompleksne situacije ili jednostavnije rečeno „neko je zamutio vodu“, a onda sve je moguće. Takvu situaciju, protivnici srpskih interesa mogu protumačiti na način da je Srbija slaba, ranjiva i da to iskoriste tako što će otvoriti pitanje tzv. Sandžaka, Juga Srbije pa i Vojvidine.

Zato je od presudne važnosti za Srbiju da vlast (predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik vlade Aleksandar Vučić) i s druge strana dr Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka, koliko je to moguće dostojanstveno, mudro i dobronamjerno spriječe sve moguće štetne aktivnosti po Srbiju, a koje su vođene idejom „zavadi pa vladaj“. Svakako, da je dr Šešelj i zbog svega onoga što je preživio u Haškom tribunalu zaslužio da mu se čestita, poželi dobrodošlica, kao i da pobijedi bolest.

Da Vas podsetimo:  Klinton ih voli mlade ili šta hoće „Vašington post”?

Što se tiče drugog događaja, moguće je da nevidljivi strateg sa idejom „zavadi pa vladaj“ stoji iza suprotstavljenih stavova SDS-a i SNSD-a, oko formiranja vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Da li se sprema proces suprotstavljanja dvije najjače političke opcije u Republici Srpskoj, kako bi se došlo u situaciju da se uz manje ili veće pritiske obezbijedi unitarizacija BiH i faktički nestanak RS? I to u istom periodu kada se na gore navedeni način pokušava destabilizovati i Srbija.

Koliko god rukovodstva SDS-a iSNSD-a imala dobru namjeru po pitanju Republike Srpske (a „put u pakao popločan dobrim namjerama“), ona ne mogu voditi bolju politiku pojedinačno, razjedinjeno i posvađano kao što to mogu sa usaglašenom politikom, jedinstveno i neposvađano.

Zato bi bilo važno da se zakonodavna i izvršna vlast u Republici Srpskoj što prije formira, da se pokaže da Srpska funkcioniše. Da se unese nova snaga u ekonomskom i svakom drugom smislu. A što se tiče formiranja zajedničkih organa BiH, to je manje bitno, i može trajati „koliko hoće“.

Dakle, preko oba navedena događaja, idejom „zavadi pa vladaj“ pokušava se ugroziti suštinski interes srpskog naroda. Zaštita tog interesa, kao i uvijek do sada, jeste u jedinstvu srpskih političara i naroda oko svih suštinskih pitanja.

Dane Čanković

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime