Zašto je poligraf bolji od Olje Bećković

0
908

draza-petrovic-kolumna-bulevar-poligraf-n1Ima jedan zanimljiv fenomen – svaki član Srpske napredne stranke pre bi gostovao na poligrafu nego u “Utisku nedelje”. Zato je “Utisak nedelje” ukinut kao jedan zastareli metod detektovanja istine i laži, jer je dr Nebojša Stefanović u međuvremenu otkrio očigledne prednosti poligrafa u odnosu na Olju Bećković

–Za razliku od gospođe Bećković, poligraf nije onako drzak i bezobrazan, ne upada u reč, ne spušta gledaocima slušalicu, ne smeje se cinično s prekrštenim nogama! Zatim, poligraf u goste zove samo vas, a ne zove i Jovu Bakića i onog namćora Žarkovića, od kojih ne mož’ da dođete do reči. Pre gostovanja na poligrafu ne ide ona odvratna pesma od Viva Vox koja je ciljano smišljena da vas dekoncentriše. Prilikom gostovanja na poligrafu nema dva bloka reklama od po 15 minuta. Poligraf ne traži da odgovorate složenim rečenicima, već traži samo da ili ne. Poligraf nema pojma šta je premijer Vučić radio pre pet, 10 ili 15 godina, poligraf ne skače sa teme na temu, poligraf baš briga da li se premijer Vučić drugi put oženio, da li ja imam prepisani doktorat, poligraf vas nikada ne pita koji je vaš utisak, a nije na listi. Pored toga, poligrafov otac nije autor poeme “Ćeraćemo se još”, već autor recitala “Detektovaćemo se još” — objasnio je Stefanović na Glavnom odboru Srpske napredne stranke.

Suštinska razlika između poligrafa i Olje Bećković, utvrđeno je na zatvorenom delu sednice, jeste što prilikom testiranja na poligrafu ne možeš da ispadneš glup pred milionskim auditorijumom, pa je GO SNS jednoglasno odlučio da je bolje biti nevin nasamo, nego glup na nacionalnoj frekvenciji.

I tako je poligraf postao zamena za “Utisak nedelje”, ko što je u vreme sankcija postojala zamena za kafu.

Da Vas podsetimo:  Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nemo

Uz to, zaključio je GO SNS, poligraf je dokaz da opozicija samo kuka o medijskoj blokadi dok je situacija na terenu drugačija. Dobro, ne zovu ih toliko često na televiziju, ali ih redovno zovu na poligraf, a niko neće da se odazove.

–Evo, ja bih se uvek rado odazvao pozivu na polimark… — rekao je Zoran Babić.

–Poligraf, Babiću. Polimark je marka majoneza, to, znaš, nije isto– šapnuo mu je ministar Selaković.

–Da, gospodo – ispravio se Babić – ja bih se uvek rado odazvao pozivu da gostujem na Polineziji…

–Poligraf, Babiću. Polinezija je skupina ostrva u Tihom okeanu, nema veze niti sa majonezom, niti sa detektorom laži – nastavio je da suflira Selaković.

–Dakle, gospodo – opet se ispravio Babić: “Ja nemam nikakav problem da se podvrgnem poligamiji, a opozicija ga očito ima!” — zaključio je on.

Uz aplauz prisutnih i coktanje ministra Selakovića.

Poligraf radi na struju koja je toliko slaba da ispitanik nije u stanju da je registruje, pa se očekuje da posle spektakularnog gostovanja Nikole Petrovića, direktora JP Elektromreže Srbije, detektor laži bude involviran u elektronergetski sistem naše zemlje. Njegova prednost je što ima manji napon od dalekovoda, a pritom niko u modernoj istoriji sveta nije pobedio dalekovod, ali su mnogi pobedili poligraf.

Doduše, pola Srpske napredne stranke bi se testiralo i na dalekovodu, ako partija tako odluči. Jedino bi većinom glasova odbili testiranje u Mensi.

Nikola Petrović je recimo, tokom svog spektakularnog gostovanja na poligrafu, sem detektora laži, uspešno prošao i detektor za metal na ulazu u MUP, ali nijedan srpski mediji nije objavio naslov “Petrović prošao detektor za metal”, što, priznaćete, uopšte nije lako, ali su svi publikovali: “Petrović prošao detektor laži”. Uz to, svi su tačno znali precizna pitanja koja su mu postavljena, što dokazuje da poligraf ne samo što je pouzdan aparat, već je isto tako i pouzdan izvor.

Da Vas podsetimo:  Savet za štampu: Za šest meseci Kodeks prekršen 5.551 put

Ministar Stefanović je, naime, rekao novinarima da ne sme da im kaže da li je Petrović prošao poligraf, pa ostaje sumnja da su informacije o istorijskoj pobedi Nikole Petrovića u vekovnoj borbi čoveka sa poligrafom, medijima dojavili ili Petrović ili poligraf.

Uglavnom, vest o tome da je Petrović prošao poligraf bila je tretirana ko vest da je Partizan prošao grupnu fazu Lige šampiona. Ostalo je samo da naprednjaci organizuju slavlje na ulicama, jer od vesti da je Petrović prošao poligraf veću radost im, izgleda, može pričiniti samo vest da Pajtić nije prošao električnu stolicu.

Pajtiću, istina, neko mora da je dojavio da između električne stolice i poligrafa nema neke suštinske razlike. Pa nedeljama uspešno odoleva pozivima da sedne na poligrafsku stolicu i odgovori na početno pitanje: “Da li ste vi lider Demokratske stranke?” Jer bi na njegov odgovor “da” i poslovično hladni poligraf preminuo usled infarkta.

Opozicija je, doduše, u nezgodnoj situaciji: stalno ponavljaju da se poligrafsko ispitivanje ne priznaje na sudu, ali to je opasnost u najavi, jer vlast može da se doseti da uvede neke nove metode. Recimo, da tera opoziciju da duva u “balon”, pošto se rezultati alkometra priznaju na sudu.

–Evo, gospodo, pogledajte! — vikaće radosno ministar Stefanović na konferenciji za štampu: “Rezultati duvanja u balon koji se priznaju na sudu pokazuju da Nikola Petrović ima rezultat 0,0, Pajtić ima 0,2, a Lidija Udovički ima 0,4! Mislim da su stvari jasne”.

Poligraf je postao najskuplja srpska reč, iako pola ovih što od jutarnjeg programa do “Laku noć, deco” na televiziji pričaju samo o poligrafu, garantovano misli da je to sprava za merenje dužine nogu, pošto stara srpska poslovica kaže: “U laži su kratke noge”.

Da Vas podsetimo:  Novinari NIN-a pokreću novi nedeljnik: Ovo su članovi redakcije koji su dali otkaze

–A poznato je da malo političara u našoj zemlji ima duge noge ko premijer Vučić, koji je visok 195 centimetara, a dužina nogu mu je bar 112 – samo što neko stručno ne objasni tehniku poligrafisanja.

Odluka vlasti da od svih dokazanih metoda utvrđivanja istine: Olje Bećković, sudećih sudija, Danice Vučenić ili Istinomera, izabere baš poligraf, jeste dokaz da je naša država trenutno u fazi: “Tehnika narodu”, što je bio ideološki slogan u socijalističkoj Jugoslaviji kada je široke narodne mase trebalo naučiti da umesto “smederevca” počnu da koriste električni šporet, umesto konja automobil, a umesto dobošara televizor. Jedino što će sada svako domaćinstvo, umesto televizora, morati da nabavi po jedan poligrafčić, jerbo ta revolucionarna spravica, kako stvari stoje, bolje radi od 15.000 zaposlenih u pravosuđu.

Ričard Helms, nekadašnji šef CIA, objasnio je 1978. godine da postoje pojedinci iz Istočne Evrope koji umeju u bilo koje doba dana i noći da prevare poligraf. “Pronašli smo mnogo istočnih Evropljana koji mogu da pobede poligraf a da ne trepnu, iako vi znate da lažu i imate i dokaze da lažu” – rekao je Helms.

CIA je izgleda još 1978. znala šta će se dešavati u Srbiji 2015. I posle neko nek kaže da CIA nije organizovala sve ovo što nam se dešava.

Mamicu im njihovu američku. I lažovsku!

Draža Petrović

N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime