Predstavljaju nas kleptomani, kriminalci, poljoprivrednici…

2
2299

ehJniMM

Rade Bulatović, sadašnji ambasador Srbije u Ukrajini, a nedakašnji direktor BIA, bio je uhapšen u okviru akcije “Sablja”. Prema pisanju “B92″, Bulatović je posle ubistva Zorana Đinđića bio uhapšen pod sumnjom da je povezan sa glavnim organizatorima ubistva premijera. Ta sumnja nije dokazana, pa je nakon tri meseca provedena u pritvoru, pušten na slobodu.

Detaljnije o kriminalnom dosijeu Bulatovića možete pročitati u članku “Vremena”.

Danilo Pantović, sadašnji direktor Direkcije za Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP), a nekadašnji ambasador na Kubi, bio je umešan u aferu oko nezakonitog dodeljivanja državnih stanova. Hapšen je nakon petooktobarskih promena zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja ovlašćenja. Bio je istaknuti član Direkcije Jugoslovenske levice i predsednik Upravnog odbora “Diposa”.

Nikola Šaranović, sin jednog od braće Šaranović, poznatih crnogorskih kriminalaca, zaposlen je u MSP za vreme Vuka Drakovića, a onda mu je Vuk Jeremić omogućio da završi i Diplomatsku akademiju. Ivan Mrkić ga je čak i posalo na službu u ambasadu Srbije u Danskoj! Šaranović je nedavno, kako saznajemo, verovatno iz bezbednosnih razloga, sam napustio ambasadu u Kopenhagenu.

Njegov brat, Slobodan Šaranović, uhapšen je u aprilu mesecu ove godine zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu.

Kleptomanka

Prema našim saznanjima, Biljana Stanković Ivanić, poznata kao “kleptomanka” i dalje radi u ambasadi u Pekingu kao konzul. Nju je na tu funkciju postavio Vuk Jeremić. Naime, Stanković Ivanić je kao vicekonzul u Frankfurtu bila uhapšena jer je uhvaćena u krađi u jednoj od robnih kuća u tom nemačkom gradu. Ona je zbog tog skandala proterana iz Nemačke, a MSP nikada nije pokrenulo postupak protiv nje.

Razrešeni, ali i dalje na dužnosti

Prema našim saznanjima, u MSP postoji nekoliko slučajeva gde je Vlada dužnosti razrešila neke diplomate, ali oni nikada nisu vraćeni u Srbiju, već nastavljaju da primaju devizne plate.

Kako saznaje Teleprompter.rs, srpski ambasador u Iranu, Aleksandar Tasić, razrešen je dužnoti pre godinu i po dana, ali on i dalje obavlja poslove ambasadora u Teheranu. Prema pisanju “Večernjih novosti” od septembra meseca 2013. godine, dužnosti ambasadora na Kipru razrešen je Savo Đurica. Međutim, Đurica i dalje sedi u srpskoj ambasadi na Kipru i prima platu od 3.508 evra mesečno.

Konzuli muljaju sa pogrebnicima

Prema pisanju lista “Alo!” u maju ovu godine, porodice naših iseljenika koji umru u inostranstvu, a kojima je poslednja želja bila da budu sahranjeni u domovini, prinuđene su da plaćaju basnoslovne sume novca pogrebnim preduzećima za prevoz pokojnika do Srbije. Da zlo bude gore u “posao” su uključeni i pojedinci iz konzularnih predstavništava, koji ožalošćenoj rodbini nameću “proverene pogrebnike”, piše “Alo!”

Mrkić, Dačić i Jeremić načisto razorili srpsku diplomatiju

Kupali se u bazenu rezidencije

Vuk Jeremić je na mesto ambsadora u SAD postavio, kako tvrdi naš izvor, “probisveta iz srpske dijaspore u Čikagu”, Vladimira Petrovića. On je prvo bio zamenik ambasadora, a kasnije je zvanično preuzeo ambasadorsku funkciju.

Prema tvrdnjama našeg izvora, Petrović je u SAD “pobegao” zbog krivičnog progona. Takođe, prema pisanju “Kurira”, on se pre diplomatske karijere bavio manekenstvom, glumom, a statirao je u spotu već zaboravljene pevačice Kristine Rozić Mimi. Petrović se pojavljuje i u spotu za Mimin veliki hit iz davne 1994. godine “Budi malo muško”.

Da Vas podsetimo:  Članovi SNS-a iz javnog sektora u radno vreme na stranačkim akcijama

Izvor Teleprompter.rs blizak diplomatiji još navodi da Petrović nije završio fakultet, već višu školu kada je dobio zaposlenje u MSP kao diplomata, što nije dozvoljeno po zakonu. Naš izvor otkriva da je Jeremić Petrovića imenovao uz odobrenje Borisa Tadića.

Petrović je kasnije, iako je američki državljanim, na račun budžeta Srbije zakupio vilu od 13.000 evra mesečno, što je najskuplji zakup rezidencije u istoriji srpske diplomatije.

Izvor Teleprompter.rs tvrdi da radilo o duplim ugovorima, ali je Petrović uzimao bar polovinu iznosa na ruke. Naš izvor navodi da su to sve znali Boris Tadić, Vuk Jeremić i Borko Stefanović jer su “redovno dolazili u Vašington i kupali se u bazenu rezidencije, što znaju apsolutno svi zaposleni u ambasadi, koji su morali i da ih opslužuju”, otkriva naš izvor.

Prema pisanju “Blica” iz 2010. godine, Vlada Srbije za lobiranje u SAD plaćala je milion dolara godišnje firmi sumnjivog kredibiliteta “Advanced Practical Solutions LLC” iz Čikaga. Vlasnik te firme je Milan Petrović, saradnik Roda Blagojevića, bivšeg guvernera Ilinoisa, optuženog za korupciju.

U “tajnom” ugovoru, inače, piše da je glavni čovek za vezu sa Milanom Petrovićem ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović i da njemu lobista mora da dostavlja izveštaje o svom radu, pisao je tada “Blic”.

Naš izvor se pita zašto nikada nije izvršena istraga opljačkanog novca, zašto se krije da je Milan Petrović rođak Vladimira Popovića, zašto ne odgovaraju Vuk Jeremić i Boris Tadić jer su te malverzacije lično odobravali?

Naš izvor još navodi da Vuk Jeremić nikada nije opravdao 7,3 miliona dolara koje je Srbija platila za njegovo predsedavanje Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

– U svakom slučaju, nije bio potreban nijedan jedini dolar, jer je to mesto bilo simbolično, a Srbija ima ogromnu misiju pri UN kao i generani konzulat u Njujorku i još ambasadu u Vašingtonu i konzulat u Čikagu. Jeremić je tako obezbedio budžetski novac za narednih par godina, pa tako on i dalje sa suprugom Natašom živi u Njujorku i to neprekidno od 2012. godine, a samo povremeno svrati u Beograd, otkriva naš izvor.

Izvor navodi da je Jeremić u Njujork “potkupio” nekoliko ljudi.

– Jurišnika DS-a, Nikolu Jovanovića, koji se i dalje stalno pojavljuje u javnosti kao kritičar, komentator, analitičar, izdavač časopisa, a oduvek je bio običan partijski vojnik Demokratske stranke, za šta je nagrađen zaposlenjem u MSP i “šetnjom” po Njujorku koja je trajala godinu dana. Koliko mu je tačno od kolača od 7 miliona odvojio Jeremić, nikako se ne zna. Nikada ne dolazi u MSP, ali je i dalje zaposlen, ima zvanje ministra savetnika i prima platu, dodaje naš izvor.

Naš izvor još otkriva da je za finansijske malverzacije u Njujorku bila zadužena Vukova i Natašina kuma, Meri Stevanović, jedna od tri kume u MSP, koja je bila na izmišljenoj službi u Njujorku. “U međuvremenu je napustila MSP, verovatno više nema finansijskih problema”, navodi izvor Teleprompter.rs.

Da Vas podsetimo:  Mrtav, a preti

– Ostale dve kume, koje su takođe nezakonito i bez konkursa zaposlene, i dalje su u MSP na visokim diplomatskim mestima, iako nikad u životu nisu polagale nijedan diplomatski ispit niti imaju bilo kakvo iskustvo. Marina Marković je završila pun mandat u Londonu i sada radi u MSP u Beogradu. Maja Raković, treća kuma, je i dalje na diplomatskoj plati savetnika u ambasadi Srbije u Francuskoj, otkriva naš izvor.

Diplomatski sukob interesa

Kako saznajemo, Pavle Janković (G17+, a kasnije DS) i dalje radi u MSP, iako je zaposlen bez konkursa, nikad nije polagao nijedan ispit i ima spornu biografiju po svim osnovama.

Sporno je to što je radio za drugu državu (Australiju) i to u australijskoj ambasadi u Beogradu. Naš izvor kaže da je rad za drugu državu, u normalnim uslovima, doživotna diskvalifikacija za državnu funkciju, a naročito za diplomatiju i policiju.

– Janković ima visoko zvanje ministra savetnika i mesto direktora Direkcije za regionalnu saradnju. Bio je pomoćnik ministra odbrane. To mu je bilo prvo zaposlenje, a nejasno je da li ima bilo kakvu diplomu. U MSP su ga zaspolili Vuk Jeremić i Boris Tadić i to bez konkursa i poslali ga u ambasadu u Pariz, otkriva naš izvor blizak diplomatiji.

Poljoprivrednik ambasador

Blizak saradnik Zorana Vujića, poljoprivrednog inženjera (smer ratarstvo i povrtarstvo), i dalje ima zvanje ambasadora, čileansko i špansko državljanstvo i mesto direktora za EU. Ivan Mrkić ga je čak predložio za ambasadora pri NATO, što je izazvalo opšti šok.

– Tek je Ministarstvo odbrane u poslednjem trenutku zaustavilo ovu tešku budalaštinu. Osim toga, poljoprivrednik-ambasador je imao nejasnu ulogu svedoka u vezi sa samoubistvom ambasadora Branislava Milinkovića, navodi naš izvor.

MSP mu isterao brata zbog alkoholizma

Pavle Jankovic je u australijskoj ambasadi nasledio Dejana Šahovića, sadašnji glavni koordinator MSP i Vlade Srbije za predsedavanje Srbije OEBS-om. U MSP je zaposlio rođenog brata, Ivana Šahovića, koji je, zbog teškog alkoholizma, oteran iz MUP-a, saznaje Teleprompter.rs.

– Ivan Šahović nikad nije polagao nijedan diplomatski ispit ili jezik i u MSP je bio neupotrebljiv i sklon incidentima. Međutim, Ivan Mrkić ga je poslao na izmišljenu službu u Bugarsku, iako se to krije na sajtu MSP gde je objavljen spisak zaposlenih, kao da nije tamo i kao da ne prima deviznu platu, priča izvor Teleprompter.rs

Sumnjive bračne veze

Mnogi predstavnici Srbije žive u braku sa strancima, pa se čak i šalju u zemlje odakle su im supružnici, što može da predstavlja veliki bezbednosni problem, saznaje Teleprompter.rs iz izvora bliskih diplomatiji.

– Na primer, ambasador Goran Aleksić se tokom službe kao ambasador u Ukrajini oženio Ukrajinkom, što bi morao da bude razlog za otkaz i istragu. On i dalje mirno radi u MSP. Isti problem postoji i u Australiji, Indiji, Rumuniji, Švedskoj, Makedoniji… Međutim, pitanjima bezbednosti trebalo bi da se bavi novozaposleni Miloš Vlahović koji je nedavno prebačen iz MUP-a i to bez konkursa. Njemu je očuh defektolog-ambasador Aca Jovanović koji je takođe nelegalno i bez uslova ubačen u MSP. Sada su i očuh i pastorak diplomate MSP, iako ne poseduju nikakvo iskustvo, navodi izvor Teleprompter.rs.

Da Vas podsetimo:  Hajde da pričamo o komunalnim milicajcima

Istragom bi trebalo da se pozabavi i šef unutrašnje kontrole MSP, Dejan Marinković, ali, kako saznajemo, on se time ne bavi. Prema našim saznanjima, glavni inspektor Marinković je kadar Dragana Đilasa i DS-a, a u Narodnoj kancelariji Borisa Tadića nije samo radio, već je bio i direktor, i to posle Dragana Đilasa i Tatjane Pašić.

– Marinković je bio direktor Narodne kancelarije do 2012. godine kada je Tomislav Nikolić postao predsednik države i opravdano ukinuo besmislenu Kancelariju. Marinković je ostao bez posla, ali ga je Ivan Mrkić tajno i ilegalno zaposlio u MSP. Iako nikad nije polagao nijedan ispit, niti jezik, niti ima dan diplomatskog iskustva, Mrkić ga je postavio na osetljivo mesto glavnog inspektora, baš zato da se ne bi istraživao njihov kriminal. Međutim, iako je Ivica Dačić upoznat sa ovim velikim problemom, on odbija da smeni ovog “ilegalca”, a nedavno je odobrio i diplomatski pasoš Draganu Đilasu, tvrdi naš izvor iz diplomatije.

Đilasu ostaje diplomatski pasoš?

Početkom novembra meseca, MSP je označilo 58 diplomatskih pasoša nevažećim. Međutim, naš izvor dodaje da Draganu Đilasu ipak ostaje diplomatski pasoš.

– Možda ga neki i vrate, ali Đilasu ostaje. Možda ga vrati Miloš Aligrudić, ali ostaje zaposlena njegova supruga Gordana. Inače, u MSP radi i supruga Dušana Prorokovića, Jelena Proroković, zaposlena na konkursu. Bez konkursa i nezakonito zaposlena je supruga Vladimir Todorića, potpredsednika DS-a, Milica Todorić, kaže naš izvor.

Ko još radi u diplomatiji?

Prema rečima našeg izvora, u svojstu ambasadora predstavljaju nas šoferi, agronomi, šifranti, vezisti, DIF-ovci, psiholozi, itd.

Kako saznejmo, među predstavnicima Srbije ima čak i studenata koji još nisu ni fakultet završili.

– Ambasador u Parizu, Rajko Ristić, zaposlio je svog sina i to bez konkursa, bez ispita i bez radnog mesta. Ne zna se šta on tačno radi kao i pod kojim uslovima. Na diplomatskim radnim mestima rade i studenti! Na primer, Milica Tatalović, studentkinja i ćerka Mrkićevog vozača Tatalovića, koji je on već poslat na sledeću službu u Atinu, pa sada vozi kriminalca Branko Lazarevića, priča naš izvor.

Mnogo je i izgubljenih prolaznika u MSP koje je zaposlio uglavnom Mrkić.

U MSP rade i DIF-ovci kao što je Igor Marinković. Njega je ilegalno zaposlio ministar sporta i omladine Vanja Udovičić. “On je zaposlio i čuvenu “golišavu savetnicu” Vanju Hadžović, ali to Mrkić nikad nije smeo da prizna”, priča naš izvor.

Hadžovićeva je postala “poznata” kada su u javnost dospele njene golišave fotografije. Ona je tada radila u pres službi MSP, ali je, kako tvrdi, morala da da otkaz zbog medijskog linča.

Nastaviće se…

Teleprompter

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime