Fragment F-117A koji je ustupljen Ruskom domu-ukraden je ratnoj jedinici (2)

0
564

Odakle Zoltanu Daniju taj ratni trofej?

Koliko je značajan zapis u realnom vremenu svedoče ratne zabeleške u službenoj radnoj beležnici  pretočene u ratni dnevnik “Smena“ koji je promovisan u Ruskom domu 10.12.2010.godine. Na stranici 97 službene radne beležnice zapisano je sledeće:

Citiram: „SUP mi je doneo delove oborenog aviona sutradan,a klasa Matijević prekosutra.Rekao mi je da je kod nekog ciganina „Ručka“ u Buđanovcima ostavio deo krila dužine 3m i izduvnik gasova za našu ratnu jedinicu. Premeštaj je bio vrlo brz. Za otprilike 2 sata sve je bilo izmešteno na novi VP u Prhovo.

Avion smo našli na 6 km visine.Usledio je protivraketni manevar i oboren je negde na 8 km visine.Ostali parametri nisu ni uočeni jer se radilo o sekundama. Ceo proces je trajao oko 23 sekunde. “

Stranica  97 službene ratne beležnice

Iz zapisa se nedvosmisleno vidi ko je, šta je, gde je i kod koga ostavljeno za  ratnu jedinicu. Narednih dana te ratne godine bivši komandant 3.rd PVO je pod izgovorom da ide u izviđanje narednog vatrenog položaja  vojnim motornim vozilom posetio Buđanovce i cigana Emira Ručka. Potpuno je svejedno da li je dobio ili oduzeo na prevaru pomenuti fragment ratnog trofeja jer ga je umesto u jedinicu odneo svojoj kući u selo Skorenovac. Teško je poverovati da se Ručko tek tako odrekao trofeja koji je posedovao, verovatnije  zvuči da se uplašio pojave oficira sa vojskom, pa ostaje pitanje da li bi mu dao da je znao da trofej samo menja vlasnika i da neće biti odnešen u ratnu jedinicu?  Bilo kako bilo 3.rd PVO je ostao bez ratnog trofeja koji mu je bio namenjen i koji je kao takav ustupljen Ruskom domu ni manje ni više nego iz garaže ili ličnog mizeja (spomen sobe)  bivšeg komandanta. Koja je pozadina dodvoravanja prvo Amerikancima bratimeći se sa pilotom koga smo oborili, a sada i Rusima treba svako sam za sebe da zaključi.

Da Vas podsetimo:  Ustavno priključenije ili poslednja avantura

Nejasno ostaje da li je Ruskom domu ustupljen trajno ili na određeno vreme deo oborenog američkog aviona F-117A? Ono što je izvesno je činjenica da je Ruski dom došao u posed ukradenog fragmenta nesuđenog vlasnika- ratne jedinice 3.rd PVO.

Fragment F-117A u garaži Zoltana Danija-foto Miroslav Gairoši

Ako se ne zna tačan dan otuđenja fragmenta aviona zna se da je 21.aprila 1999.godine takođe „išao u izviđanje“ ovaj put u sobu za mobilizaciju u komandu 3.rd PVO u kasarnu u Jakovu i kompjuter,monitor,skener i štampač iz nje odneo svojoj kući,a mi za potrebe jedinice po Beogradu tražili drugu opremu. Različitih „izviđanja“ u ratu je bilo još. Da li je u jedinici bio ozakonjen lopovluk i šta bi se desilo da je neko drugi to uradio? Sa ovim sam upoznao tadašnjeg komandanta 250.rbr PVO tada pukovnika, posle rata generala Miroslava Lazovića i ratnog zastupnika komandanta 250.raketne brigade načelnika štaba pukovnika Dragana Stankovića i niko nije reagovao. Toliko o komandnoj liniji 250.raketne brigade PVO.

Stranica 204 službene ratne beležnice

Objava na fejsbuk stranici Ruskog doma:

Ruski Dom u Beograd

25 maart om 11:07 •

Pukovnik Zoltan Dani ustupio je fragment oborenog za vreme NATO agresije na Jugoslaviju američkog borbenog aviona F-117 Ruskom Domu, gde će sutra biti održano predstavljanje ruskog izdanja knjige ,,Pad noćnog sokola“ autora Slaviše Golubovića.

Полковник Золтан Дани передал часть сбитого во время агрессии НАТО на Югославию американского самолета-невидимки F-117 в Русский Дом, где завтра пройдет презентация книги Славиши Голубовича „Падение ночного ястреба“ на русском языке. #Rossotrudnichestvo #Россотрудничество #rsgov #РусскийДомБелград #РускиДомБеоград

Izvor: https://ruskidom.rs/sr/2021/03/26/pad-no-nog-sokola-srpskim-srcem-i-ruskim-oruzh-em/

Pročitajte prvi deo: Fragment F-117A koji je ustupljen Ruskom domu-ukraden je ratnoj jedinici – Koreni


Ratni zamenik komandanta 3.rd PVO
potpukovnik u penziji
Đorđe Aničić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime