Memorijalni centar u Skelanima

0
35
Foto: Z. Šaponjić

Skelani, mesna zajednica Srebrenice, mjesto koje je tri puta bilo opština, u vrijeme kraljevine Jugoslavije, pa posle Drugog svetskog rata do 1958. godine i ponovo od 1992. do 2000. godine. Sva tri puta uticajima bošnjačke politike uz pomoć međunarodnih uticaja ukinuta je opština Skelani a time i razvoj Skelana i ovog dijela Podrinja. Po poslednjem popisu iz 2013. godine u skelanskom kraju živi skoro polovina stanovništva opštine Srebrenica.

Skelani i rijeka Drina su najveća srpska grobnica u HH vijeku u ovom dijelu Podrinja. Istorija Skelana vezuje se i za ubistvo majora Koste Todorovića i mnoge solunce sa ovog prostora kojih je na Srebreničkom srezu bilo 595. U toku Drugog rata od strane NDH i Francetića legije na prostoru Skelana na Drini su bila masovna ubistava Srba tokom 1941. do 1945. godine. Masovna ubistava su bila u Klotijevcu, na Zgunji, na Lukovu, u Skelanima, u Crvici, Vranjkovini i sve do Fakovića. Ubijeno je 2.263 Srba od čega je 430 djece. Još sve grobnice masovnih stradanja Srba iz tog perioda nisu obilježene.

U zadnjem ratu opet masovna ubistava Ssrba na njihovim ognjištima, u i oko Skelana tokom 1992/3 god. Završna operacija etničkog čišćenja i protjerivanja Srba Skelanskog kraja desila se 16. januara 1993. godine napadima Armije BiH na Skelane i masovna ubistva na Skelanskom mostu.

Skelani danas značajno zaostaju u razvoju u odnosu na Potočare. U Skelanima u školi su 53 srpska đaka u Potočarima 138. U Potočarima ima bar 8 fabrika koje zapošljavaju oko 500 ljudi u privredi u Skelanima nema ni jedna fabrika. U Potočarima su napravljene stotine stambenih jedinica, u Skelanima samo jedna i to dok je bila opština. Ima niz argumenata zašto Skelani zaostaju u razvoju u odnosu na Potočare. Zato je Udruženje Most pokrenulo inicijativu da se u Skelanima pravi Memorijalni centar na osnovu Rezolucije koju je usvojila SO Srebrenica 2021. godine o zločinima nad srpskim narodom u HH vijeku na ovom prostoru. Skelanima treba i program obnove i razvoja koji treba poslati Vladi RS na razmatranje.

Da Vas podsetimo:  U OVOJ SKADARLIJSKOJ KAFANI GOSTOVALI I TITO I TINA TARNER

autor:DR RADOMIR PAVLOVIĆ

Udruženje Most Skelani

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime