Milanović, Hrvatska i civilizacija

0
965

milanovicAko imamo u vidu da je ministar Pavelić govorio da “trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati a trećinu pokatoličiti“, mora se priznati da nedavne izjave bivšeg ministra Milanovića predstavljaju ogroman civilizacijski pomak za Hrvatsku državu.

Stepinac je u istom vremenu govorio “ni u mora mjere, ni u Vlaha vjere“. Pre tog rata, ministar Mile Budak, Pavelićev nećak i lični lekar, u svojoj knjizi objavljenoj u SAD (“Hrvatski narod u borbi za samostalnu i nezavisnu Hrvatsku državu“) predviđa rat kao jedino rešenje za hrvatski narod. “Mi imamo ne samo pravo nego i dužnost tražiti od ovdašnjeg pravoslavnog življa da taj živalj uvidi što jest i da se prema tome snađe. Imamo pravo govoriti, ako je tko Srbin ima Srbiju, i to je njegova domovina“, govorio je ministar Mile Budak.

I pred početak prethodnog rata, tadašnji ministar odbrane Hrvatske u čuvenom tajnom snimku iz Starog Gradca, jasno je najavio “To neće biti rat. Da, da – nego će bit građanski rat u kome nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema djeci. U stan, jednostavno – bombe u stan porodični“. “Dođe se u stan, kurir, pojavi se na vratima – dum, dum! (…) Koji su najopasniji, mogu biti ubijeni na vratima. Nije u pitanju niti žena niti djeca, ništa to, to se ne pita“. “A Knin ćemo riješit tako što ćemo pokasapiti“. [1] [2]

Uzgred, u Hrvatskoj su tokom Drugog svetskog rata Srbi morali da nose oznaku “P“, kao znak da su pravoslavci, i nisu mogli da se kreću danju po Zagrebu, ni da koriste ćirilicu, koja je bila zabranjena. Danas su i tu uznapredovali. Samo je ćirilica zabranjena.

Zbog toga ne treba biti previše strog u osudi reči ministra Zorana Milanovića. To je samo nastavak tradicije, čime se on uostalom i diči, navodeći svoje pretke ustaše. I ovako blaža retorika, u odnosu na onu iz istorije, pokazatelj je da Hrvatski političari nezadrživo napreduju ka stvaranju Hrvatske civilizovane države. Sudeći po njegovim izjavama, koje su blaže, ali ipak ne previše, biće to dug, dug put. Ali svaki napredak je dobar, i to svakako treba pozdraviti.

Da Vas podsetimo:  Izraelska studija: Britanski soj virusa povećao broj ozbiljno obolelih

Evo na primer, ako uzmemo u obzir samo njegove izjave iz prethodne godine, vidi se očigledni civilizacijski napredak. Tada je u jeku izbegličke krize Srbiju nazvao “muhama“ a Hrvatsku “orao“ (“Orao ne lovi muhe. Mi smo orao“ [3]). Svoju potpunu nesposobnost da organizuje državu tako da kroz nju izbeglice prođu bezbedno, skrivao je tako što je optuživao Srbiju. Pa je tako Srbiju nazvao “slučajna država, neorganizovana“, “Nije članica Evropske unije i ne funkcioniše kao država“ [4]. I kao vrhunac, rekao je da “Mađarska gradi zid prema Srbima, prema barbarima“ [5]. I za kraj njegovih prošlogodišnjih bisera kojima je pravdao svoju očiglednu ministarsku nesposobnost, bio je i jedan humoristički – “Hrvatska je starija, pametnija“ [6].

Očigledno je da su njegove najnovije izjave pravi evolucioni skok, veliki korak ka civilizovanom ponašanju hrvatskih državnika. To što je rekao da je “Srbija šaka jada, mali narod“, nije čak ni samo duhovito, nego urnebesno smešno. Bivši premijer male države, sa malim balkanskim narodom, koji ima problem sa identitetom, sopstvenom istorijom, pa čak i jezikom, naziva Srbe malim narodom. Pa šta je to ako nije smešno? Kompleksi ne mogu da se sakriju, oni uvek izbijaju onda kad više ne mogu da se istrpe.

Hrvatska je nezavisnost proglasila 1992. godine i time ostvarila svoj “tisućlećni san“. Više je nego razumno bilo očekivati da nakon ostvarenja tog sna, a pogotovo nakon ulaska u Evropsku uniju, Hrvatska potpuno okrene leđa prošlosti i dojučerašnjem “agresoru“ i “okupatoru“. Ali njihovi političari i brojna udruženja se neprekidno osvrću u prošlost i stalno za sve okrivljuju Srbiju. Jedna razumna politika bi bila okretanje prema EU i budućnosti, i građenju što boljih odnosa sa susedima. Ali takva politika važi samo za one države koje su sigurne u sopstvenu istoriju, koje nemaju nerešene probleme i nedoumice iz prošlosti i koje slobodno mogu da gledaju u budućnost. One druge države se stalno okreću u prošlost, naročito u vreme izbora.

Da Vas podsetimo:  Čankov put od lidera DOS-a, preko Vučića i Mila, do Cetinjskog manastira. Ko te ne zna skupo bi te platio

I mislim da je u tome, u izborima, ključna stvar za tumačenje čitave ove najnovije ujdurme sa Milankovićem. I zbog toga verujem da ovi tajni snimci samo naizgled liče na tajne snimke ministra Špegelja. Jer, samo jedan od tih snimaka napravila je DB.

Pre svega, trebalo bi se zapitati zbog čega su se snimci pojavili baš u ovom trenutku? Ko ih je poslao, kad su na sastanku sa Milanovićem bili samo “branitelji“? Samo dan pre pojave tih snimaka, premijer Vučić je na konferenciji za štampu najavio da zvaničnici Srbije više neće odgovarati na provokacije iz Hrvatske. Zbog toga, kome je u interesu u Hrvatskoj da ipak izazove reagovanja u Srbiji? Ako bih morao da pogađam, najviše je verovatno da je objavljivanje snimka inicirao, ili barem aminovao, sam Milanković, baš da bi izazvao reakciju Srbije. Zbog toga što bi samo on imao najviše koristi od toga. Napadi iz Srbije na hrvatske političare pred izbore, automatski podižu rejting tih političara. Zbog toga se najiskrenije nadam da Srbija neće nasesti na tu provokaciju, kao što se nadam da će političari kao Milanković nakon izbora završiti na istom onom mestu u istoriji na kome su njegovi uzori i prethodnici.

Zoran Grbić

Vidovdan

[1] http://www.kurir.rs/ko-je-bio-martin-spegelj-hrvatski-general-koji-je-hteo-da-kolje-srbe-clanak-1362149

[2] http://www.kurir.rs/kako-smo-snimili-naoruzavanje-hrvata-imali-smo-spegelja-ali-ne-i-naredenje-da-ga-hapsimo-clanak-1365515

[3] http://www.blic.rs/vesti/drustvo/milanovic-hrvatska-je-orao-a-srbija-muva-orao-ne-lovi-muve/bjxsels

[4] http://www.blic.rs/vesti/politika/milanovic-nastavlja-da-provocira-srbija-je-slucajna-drzava/1ysvzxc

[5] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2049318/milanovic-srbe-nazvao-varvarima.html

[6] http://www.blic.rs/vesti/politika/milanovic-napada-i-vredja-hrvatska-je-starija-i-pametnija-a-srbi-su-varvari/zncbfmp

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime