O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (29)

1
1709

05.09.1996. Haški sud – „Ovčara“

ovcara-pakracka-poljana-4V u k o v a r (Tanjug) – predstavnik međunarodnog suda u Hagu američki lekar dr V. Haglund izjavio je danas u Vukovaru da je otkopavanje masovne grobnice na lokalitetu „Ovčara“ počelo i da će taj posao trajati šest nedelja.

Rekao je da se otkopavanje vrši na površini od pedesetak kvadratnih metara gde je, kako se pretpostavlja, zakopano između 170 i 260 Hrvata, ubijenih 20. novembra 1991. godine.

Saopštio ja da je utvrđeno da grobnica nije dirana od oktobra 1993. kada su poslednji put bili na tom lokalitetu predstavnici haškog tribunala. Patološka ispitivanja tela, koja ce eventualno biti pronađena u ovoj grobnici, biti obavljena u Zagrebu, pod nadzorom stručnjaka za ljudska prava. Iskopavanje i patološka ispitivanja pratiće predstavnici i srpske i hrvatske strane. Pravni savetnik haškog tribunala K. Vilijamson, koji rukovodi ovim iskopavanjem, naglasio je da je ekshumacija „Ovčare“ deo istrage protiv oficira bivše JNA, pukovnika M. Mrkšića, majora V. Šljivančanina i kapetana M. Radića, protiv kojih je Haški sud podigao optužnicu.

„Prema navodima optužnice, jedinice koje su bile pod njihovom komandom su 20. novembra 1991. odvele 260 ljudi iz vukovarske bolnice i, posle višečasovnog maltretiranja, pobile ih i zakopale na ovom lokalitetu“, rekao je Vilijamson.

Komentarišući informacije da u okolini Vukovara ima još masovnih grobnica, Vilijamson je rekao „da za to postoje određene indicije, ali da će Haški sud biti uključen u njihovo ispitivanje samo ukoliko budu deo neke optužnice“.

Na pitanje hoće li uporedo s otkopavanjem „Ovčare“ početi i otkopavanje srpskih masovnih grobnica u Hrvatskoj, on je rekao da će se to raditi uvek kad je to deo neke optužnice, dodavši „da je u oktobru 1993. godine, prema ranije postignutom dogovoru, istovremeno počelo otkopavanje „Ovčare“ i masovne grobnice u Pakračkoj poljani gde je pronađeno 19 srpskih leševa.

Da Vas podsetimo:  Šta smo Bogu skrivili

06.09.1996. SPC u Dubrovniku – eksplozija

Z a g r e b (Tanjug) – ispred Srpske pravoslavne crkve u samom centru Dubrovnika podmetnuta je bomba koja je eksplodirala juče u ranim jutarnjim časovima, saopštila je hrvatska policija.

Dubrovački paroh SPC R. Vukmirović upozorio je da je ovo četvrta eksplozija podmetnuta pod Pravoslavnu crkvu u Dubrovniku u poslednje četiri godine. Eksplozija nije izazvala veće materijalne štete na crkvi, ali su od snažne detonacije popucala stakla na okolnim zgradama.
Policija je, kao i u ranijim slučajevima, saopštila samo da je „istraga u toku“.

06.09.1996.
Brčko: RS – SAD

P a l e (Beta) – predsednik vlade RS G. Kličković razgovarao je juče na Palama sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara R. Perinom o procesu arbitraže za Brčko.

Premijer RS je nakon razgovora sa Perinom rekao da je reč o „novim američkim pritiscima kojim imaju za cilj izigravanje Dejtonskog sporazuma“.

„Pominje se mogućnost internacionalizacije Brčkog, odnosno dolazak snaga koje bi kontrolisale život u gradu“, rekao je Kličković i dodao da je američkom diplomati stavljeno do znanja da „o tome nema ni govora“.

„Svaki pokušaj da se dovede u pitanje Brčko ili srpska vlast u tom gradu, istovremeno bi značio otcepljenje RS iz sastava dejtonske Bosne“, zaključio je predsednik vlade RS.

Nastaviće se…

1 KOMENTAR

  1. Sto Zapad suti o SRBskim zrtvama ne treba nikoga da cudi. Zapad na celu sa rimskim Papom je glavni krivac za stradanje bogoljubivog i rodoljubivog SRBskog Naroda. Ali zasto vlasti danasnje SRBije takodje cuti o ZRTVAMA SRBa u zpapdnim zemljama Svetoga Save koje se spominju u Svetosavskoj Himni je stvar za duboko razmisljanje. Zbog cutanja SRBije o SRBskim ZRTVAMA svaki SRBin treba da se upita, da li je SRBija danas ostala jos uvijek SRBska: Pravoslavna i Svetosavska ili je SRBija mozda postala turska?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime