“SPS mora da ima kandidata”, reče Dačić i povuče se (opet) pred Vučićem

0
351
Ivica Dačić / Foto: printscren

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić smatra da je najbolje da vladajuća koalicija ima jednog predsedničkog kandidata na izborima 2022, posredno najavljujući da će i ovoga puta odustati od trke i podržati kandidaturu Vučića. Od nekadašnjeg Dačićevog čvrstog stava da se “zna ko će biti premijer” i da “SPS mora da ima predsedničkog kandidata” došlo se do sve slabije maskiranog povlačenja u senku SNS i Vučića.

Dačić naglašava da kada predlaže da 2022. godine vladajuća koalicija ima jednog predsedničkog kandidata “uopšte ne polazi od ličnog, već govori strateški”.

Sputnjik, 30. 11. 2020. godine
„Pa je l‘ neki misle da treba da kažem da imamo dva kandidata? Valjda je za sve bolje da imamo jednog. Kad neko reaguje na ono što govorim o potrebi strateškog razmišljanja za naredne izbore, zamolio bih da se ljudi malo izdignu iznad stranačkih interesa. To govorim i za moje ljude u SPS-u i za sve druge, koji veoma često na prvu loptu reaguju dosta negativno na sve ono što govorim, pa ispadne kao da se plašim kako će SPS proći na izborima, pa da zato to predlažem“, tvrdi Dačić.

On podseća da su predsednički i gradski izbori sigurni, ali da će najverovatnije biti i parlamentarnih, pa da njegova partija zajedno sa SNS-om mora ozbiljno da razmotri sve izazove koji ih čekaju.Veruje, ako postoji strateški dogovor, da će ga birači SPS svakako prihvatiti.

Foto: printscreen

Sputnjik, 30. 11. 2020. godine
„Šta znači strateški dogovor? Da to nije glasanje za SNS ili za Vučića, nego je to deo opšte politike koju vodi moja partija. I da je to glasanje i za SPS i za Ivicu Dačića. Ja to govorim upravo zbog toga što smatram da je valjda bitno da se sakupe svi glasovi na toj političkoj strani, a ne da se oni rasipaju.“

Međutim, pred izbore 2012. Dačić nije imao dilemu – iako je bio u koaliciji s Demokratskom strankom Borisa Tadića, odluka da koalicija SPS-Jedinstvena Srbija-PUPS ima kandidata za predsedničke izbore nije se dovodila u pitanje. “Mi jedva čekamo predsedničke izbore, ali upozoravamo Borisa Tadića – nema kalkulacije, neka se odmah raspišu predsednički izbori i neka podnese ostavku”rekao je tada Dačić. Naglasio je da se Srbija ne može podeliti na demokrate i naprednjake i da Tadić i Nikolić ne mogu da je podele kao „slavski kolač”.

Da Vas podsetimo:  Nova studija: Vakcine protiv COVID-a izazivaju smrtonosne napade kod dece

Dnevnik, 13. 3. 2012. godine
“On smatra da Tadić i Nikolić hoće da stvore dualizam, i da time pokazuju da su njihove stranke iste, ma šta govorili.”Neće moći. U Srbiji postoji snaga koja ne misli da sva vlast pripada moćnima i bogatima. Borimo se da pobedimo sve i jedva čekamo predsedničke izbore”, poručio je lider socijalista. „Mi jesmo u koaliciji sa Tadićem, ali želimo da ga pobedimo. Imaćemo svog predsedničkog kandidata i borimo se da pobedimo i DS i SNS, rekao je Dačić.”

Isticao je da je “logika da njegova stranka podrži kandidata druge stranke zamalo dovela do uništenja SPS-a”.

Novi magazin, 29. 3. 2012. godine
“Logika da mi podržavamo kandidata druge stranke zamalo je dovela do uništenja SPS-a. SPS je imao kandidata i kada je Milošević podržavao Šešelja. Na nivou koalicije smo se dogovorili da ću, ako budu raspisani predsednički izbori, ja biti kandidat. Nije logično da koalicija koja je treća po snazi u Srbiji nema predsedničkog kandidata.”

Takođe, napominjao je da nije dobro da se svi izbori održavaju u isto vreme, ali da će, ako je već tako, “izaći na crtu” Tadiću.

Danas, 5. 4. 2012. godine
“Sigurno ću se kandidovati za predsednika. Više puta sam govorio da nije dobro da u isto vreme budu održani svi izbori jer se time kandidati stavljaju u neravnopravan položaj. Ali ako je Tadić doneo takvu odluku, moram da je uvažim.”

Nakon tih izbora Dačić i SPS sklopili su koaliciju sa Vučićem i SNS-om, on je postao premijer i okuražen visokim pozicijama nije skrivao ambicije – sigurno će se kandidovati za predsednika na izborima 2017. godine. Naglasio je da “SPS mora da ima predsedničkog kandidata” i da je “pad SPS počeo kad je Milošević naložio da podrže Šešelja na predsedničkim izborima”.

Da Vas podsetimo:  OPERACIJA “MOJSIJE” – Srbija “postaje” novi Izrael

Nedeljnik, 5. 12. 2013. godine
“Sigurno ću se kandidovati ako tada (2017.) budem u politici. Bio sam treći na predsedničkim izborima, a SPS mora da ima predsedničkog kandidata. Pad SPS je počeo kad je Milošević naložio da podržimo Šešelja na predsedničkim izborima, a nije dao Mrkonjiću da se kandiduje. Mi Miloševića nismo poslušali, ali su Šešelja naši birači podržali.“

Ipak, kako su se približavali predsednički izbori, a u to vreme je, podsetimo, Aleksandar Vučić u više navrata tvrdio da mu “ne pada na pamet da se kandiduje za predsednika”, Dačić je već počeo da pravi odstupnicu.

Nagoveštavao je da SPS može da podrži kandidata SNS, ali ne svakog, na šta mu je ministarka i funkcionerka naprednjaka Zorana Mihajlović odbrusila da je on “poslednji čovek na svetu koji će se pitati o kandidatu SNS za predsednika Srbije”. Ona je tada navela da očekuje od svih koalicionih partnera u Vladi Srbije, pa i od Dačića, da podrže kandidata SNS koga odredi Vučić.

Dačić je kazao da nema nameru da se meša u to ko će biti predsednički kandidat SNS, ali da je svakako SPS taj koji odlučuje koga može da podrži kao eventualnog zajedničkog kandidata.

Tanjug, 9. 10. 2016. godine
“Zorana Mihajlović je poslednji čovek na svetu koga možemo podržati kao zajedničkog predsedničkog kandidata”, rekao je Dačić.

Krajem 2016. izjavio je da je SPS spremna za razgovore sa SNS oko zajedničkog kandidata, ali da neće podržati Tomislava Nikolića „na način na koji se kandidovao”. Dačić je naglasio da SPS i JS “po tradiciji” uvek imaju kandidata za predsednika Srbije, ali ukoliko postoji šira koalicija čiji su deo, onda su spremni da se razgovara o zajedničkom kandidatu.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo Nikoli Selakoviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Tanjug, 28. 12. 2016. godine
„Mi svakako ne možemo razgovarati da podržimo nekog kandidata, mi možemo da razgovaramo da imamo zajedničkog kandidata. Ako Aleksandar Vučić i SNS žele da o tome razgovaramo, mi ćemo o tome razgovarati kada oni misle da je za to došlo vreme. On (Nikolić) sada ne nastupa kao zajednički kandidat i sigurno da ga ne možemo podržati. Ako nema razgovora o zajedničkom kandidatu mi ćemo imati svog. Druga je stvar da Vučić želi da se kandiduje, on je lider koalicije i o njemu možemo da razgovaramo kao zajedničkom kandidatu”, rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

U februaru 2017. Glavni odbor SPS doneo je odluku da podrži kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Protiv toga glasala je samo članica GO Plamenka Laćarac.

N1, 18. 2. 2017. godine
‘Samo izražavam stav, verujem, velike većine članstva. U svemu do sada podržavam politiku predsednika stranke Ivice Dačića, i imamo poverenje u njegove političke odluke. Ali smatramo da je ovo pogrešno, da mi treba da budemo ono što jesmo, i da imamo svog kandidata. Mi smo socijalisti, ne mogu glasati ni za koga druga osim za svog sopstvenog kandidata. Ali, prošlost mi govori da kada se tako odlučivalo da je bilo na štetu partije. Isto tako predsednik Milošević je poručio da se glasa za Šešelja što je dovelo do velikog osipanja partije. I ovakva odluka će dovesti do raskola u partiji. Prosto sam glasala iz srca, nije protiv kandidature bilo koga, nego da mi ostanemo ono što jesmo’, navodi Laćarac.
Ovoga puta, Dačić je više od godinu dana pre izbora nagovestio odustajanje od trke. Ostaje da se vidi da li će se sa tim stavom ponovo (gotovo jednoglasno) složiti i Glavni odbor stranke ili su možda neki od članova došli do saznanja da je Plamenka Laćarac u februaru 2017. ipak bila u pravu.

Siniša Dedeić
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime