Sveto vodicom protiv satane

0
812

Posle skrnavljenja bezbožnika temelja crkve Svetog Nikole u Novom Brdu 1. avgusta

Paroh novobrdski protojerej Stevo Mitrić, je dan nakon što je služena rimokatolička misa na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u četvrtak 1. avgusta, posetio ovu crkvu, u petak 2. avgusta, i isprskao svetom vodom ostatke hrama Svetog Nikole, nakon katoličke mise predhodnog dana. Na ovaj način on je sa vernicima očistio skrnavljenje crkve predhodnog dana od ekumenista.

Pravoslavni vernici su metlama obrisali prostor gde su predstavnici katolicizma, rušitelji pravoslavlja, vere, kulture i civilizacije, predhodnog dana održali nekakvu katoličku misu na temeljima dokumentovane srpske svetinje.

Paroh novobrdski protojerej Stevo Mitrić, je naveo da već postoji zvanični stav Srpske pravoslavne crkve o služenju rimokatoličke mise na ostacima pravoslavne crkve u Novom Brdu i da on nema šta tome da doda.

Na pitanje da li će se tamo služiti pravoslvne liturgija, jer je u pitanju pravoslavni hram, kazao je da će se to dogoditi.

Prema podacima koji se mogu naći u studiji „Crkva Svetog Nikole- Katedrala grada Novog Brda“, koju je objavio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, crkva Svetog Nikole u Novom Brdu podignuta je 1370. godine, kao gradska katedrala Novog Brda, čiji je razvoj tada bio u usponu. Prvobitna akhitektrua hrama uklapala se u tokove srpske srednjevekovne sakralne arhitekture, što upućuje na zaključak da se radi o vladarskoj zadužbini. Pretpostavlja se da su njeni ktitori mogli da budu srpski kralj Vukašin ili srpski knez Lazar.

U vreme despota Stevana Lazarevića crkva Svetog Nikole je proširena na istočnoj stranu. Kad su osvojili Novo Brdo, 1. juna 1455. godine, Turci su je pretvorili u džamiju. Prema arheloškim istraživanjima, koji su izvedeni između 1957. i 1960.godine, potvrđeno je da je crkva Svetog Nikole bila pravoslvna.

Da Vas podsetimo:  Srpstvo u Crnoj Gori kroz vekove

Zoran Vlašković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime