Udar na poslednji stub – Srpsku pravoslavnu crkvu

2
1436
Foto: pixabay.com

Zašto je SPC, sa svim svojim slabostima, toliko na tapetu medija? Jednostavno – Zato što je to JEDINA preostala institucija koja stoji na putu do apsolutne kolonizacije srpskog naroda

Brojimo dane kada se nalazimo u nezapamćenoj situaciji. Korona virus je za veoma kratko vreme sklonio u stranu onaj uobičajeni način života koji smo tako olako shvatali i naterao nas da se suočimo sa promenama ogromnih razmera. Mnogi od nas su zbunjeni, uplašeni za svoje i zdravlje svojih najmilijih, kao i suočeni sa opasnošću od gubitka posla i mišlju da mnoge stvari možda više nikada neće biti iste. U takvim uslovima mnogi se okreću Bogu, veri, i naravno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Međutim, skoro da ne prođe nijedan dan a da u medijima ne osvane neka priča koja prikazuje Srpsku Pravoslavnu Crkvu u krajnje negativnom kontekstu. Pre nekoliko dana bili smo svedoci ogromne halabuke koja se digla zbog načina na koji se vrši pričešće, pa je drugosrbijanski deo javnosti jedva dočekao novi povod da saspe paljbu po Crkvi. Lako se stiče utisak da se svako ko ne razume ni suštinu ni važnost pričešća oseća pozvanim da popljuje i Crkvu i vernike. Kafić-ateisti, Tviter-sekularci i pomodarski antiduhovnici, ubeđeni da je jedino njihovo (najčešće krajnje plitko i crno-belo) gledište ispravno, iako i o Crkvi i o korona virusu znaju samo ono što su pročitali u tabloidima između dva produžena espresa, ispoljavaju čist govor mržnje prema Crkvi, dok sa prezirom vređaju vernike i bagatelišu veru.

Međutim, ovo nije napis o pričešću, a ni o korona virusu. Obrazloženje i objašnjenje kako i zašto se neko pričešćuje, čak i u ovim opasnim okolnostima, želim da ostavim ljudima koji su daleko upućeniji na to od mene. Ovo je napis o naizgled tihom ratu koji je objavljen Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a koji ne jenjava već dugo.

Da Vas podsetimo:  Komunistučki zločin u manastiru o kome se ćuti

Ne treba mnogo razmišljati da bi se shvatilo da su čak i pre zlokobnog virusa propagandni pro-zapadni mediji tipa N1, Danas, Vreme, NIN, Blic, Kurir, Alo, itd, imali tendenciju da stavljaju u prvi plan blaćenje Crkve, iako gotovo uvek postoje neuporedivo važnije teme od realnog životnog značaja, koje često padaju u senku ili bivaju ignorisane. U pljuvanju SPC tabloidima zdušno pomaže tviteraški intelektualni plićak koji tobožnjim zgražavanjem ili ismejavanjem Crkve takve priče uporno drži pred očima javnosti. Tu dominira medijsko insistiranje na ideji o ličnom bogaćenju sveštenika na račun naroda, korupcija, pedofilija, dilovanje droge, pijanstva i bahanalije, i svakakva nemoralna dela, kao i mešanje Crkve u svakodnevni život građana. Naravno, u narodu koji jedva sastavlja kraj s krajem, i koji je mahom vaspitavan u komunizmu i njegovima kasnijim derivatima, sve ovo stvara ogromnu mržnju prema SPC i gađenje prema svemu što ona predstavlja. Slične udare možemo sve češće primetiti i u komšijskim državama, pre svega u ovoj i ovakvoj Crnoj Gori.

Ipak, treba postaviti pitanje – zašto se sve to dešava i zašto mediji te priče guraju u prvi plan? To da u SPC zaista postoji mnogo sveštenika koji nisu ni intelektualno ni moralno dorasli svom zvanju je apsolutna činjenica i bilo bi nepošteno tvrditi drugačije. Nažalost, ako računamo samo noviju istoriju, SPC je u poslednjih 75 godina prošla kroz ogromna iskušenja i probleme, pre svega sa komunizmom koji ju je tlačio na sve načine, a onda i sa decom i unucima tih komunista koji danas vladaju i rade na izdaji zemlje. Mnogo nečasnih i nepodobnih je prošlo kroz SPC, a neretko su sveštenici ubacivani i kao špijuni raznih službi. Takođe, veliki broj „moralno posrnulih“ ljudi, narkomana, pijanaca, psihički nestabilnih osoba je spas tražilo u religiji, pa su mnogi upisivali Bogoslovski fakultet. Zbog toga se i danas dešava da se među njima nađu oni kojima droga ili alkohol nisu strani. Lično, zaista nemam pravo nikome da sudim jer kao Hrišćanin prvi sam među grešnicima, ali nažalost istina jeste da je potrebna jedna velika i ozbiljna čistka da se SPC otarasi svih onih koji nezasluženo pripadaju njenom sveštenstvu.

Da Vas podsetimo:  MAKAR 50 RAZLOGA ZAŠTO JE DETINjSTVO NEKADA BILO SREĆNIJE

Međutim, mnogo je važno ne izgubiti iz vida činjenicu da je SPC bukvalno najveći razlog što mi kao narod danas postojimo. Da nije bilo institucije SPC koja je održavala duh, kulturu, obrazovanje, identitet, jedinstvo naroda kroz stravična vremena turske, austrougarske, komunističke, pa čak i trenutne evroatlantske okupacije, mi već odavno ne bismo postojali.

Ali – zašto je danas SPC, sa svim svojim slabostima, manama i nedostacima, baš toliko na tapetu medija? Jednostavno – Zato što je to JEDINA preostala institucija koja stoji na putu do totalne i apsolutne kolonizacije srpskog naroda na svim nivoima, kako kulturološki, tako i društveno-politički. Ako pogledamo, SVE ostale bitne institucije su ili ugašene, ili uništene, ili kompromitovane. Vojska je pod kontrolom NATO generala. SANU je upropašćena gotovo do besmisla, nacionalna kultura skoro uništena, sudstvo degradirano, a policiju bolje ni ne pominjati. Dakle, samo još kako-tako na putu stoji SPC, i zato je kolonizatorima važno da je ogade narodu, da je kompromituju, da je ponize i učine krajnje irelevantnom. Danas, kad smo na korak od izdaje Kosova, SPC jedina stoji kao prepreka na tom putu izdaje, i zato po planu kolonijalista mora biti ogađena narodu, jer ogadivši SPC ogadiće i Kosovo. A kad se to desi možemo zaista da zaboravimo da smo ikada postojali.

Svakako da ima sveštenika koji jesu zloupotrebili svoj poziv i podlegli profiterstvu, koji voze skupa kola. Ali, takođe, svako ko zna malo više o Crkvi zna i da je ogromna većina sveštenika zaista poštena, moralna i časna, i da mnogo čine za svoj narod. Naravno, u svakom pozivu ima negativnih primera. Kao što ima korumpiranih i loših lekara ili učitelja, tako ima i sveštenika. Ali da li to znači da zbog takvih treba okrenuti leđa medicini ili obrazovanju?

Da Vas podsetimo:  TOTALITARIZAM
Foto: printscreen (nova.rs)

No, podmukla kampanja protiv SPC evidentno biva sve jača, a narod koji nikada nije zapravo i na pravi način bio učen o veri, narod koji je često ne razume, koji velikim delom čine deca komunista, oni koji su u crkvu poslednji put ušli 1998. (ako su ikad), ili koji u neznanju ili iz pomodarstva slave Slavu, takav narod je lako ubediti i medijski oblikovati u šta god kolonizatori požele.

Dakle: da li je Crkva savršena i bezgrešna? Ne! Da li u SPC ima mnogo „kukolja koji bi trebalo očistiti“? Da! Da li SPC treba da mnogo poradi na sebi? Apsolutno! … ALI, da li treba nasedati na svaki medijski petparački senzacionalizam? Ne! Da li treba omalovažavati i pljuvati Crkvu na svakom koraku? Definitivno ne! Bez obzira da li je neko vernik ili ne, taj mora da shvati istorijski, kulturni i društveni značaj SPC kao institucije koja jedina još koliko-toliko može narod da drži ujedinjen i složan.

Kako smo krenuli, za koju deceniju zaista može da nas više nema. Ne samo kao naroda, već i kao ljudi.

Nikola Čobić
Izvor: stanjestvari.com

2 KOMENTARA

  1. Ne treba preterivati, nema nikakvog udara na SPC

    Tim pre sto je sinod SPC na vreme reagovao, regulisao bogosluzenja, definisao broj prisutnih vernika u crkvama i upozorio na mogucnost zaraze prilikom pricesca.

    Jedini problem je sto izvesni insistiraju da se ISTOM kasikicom da pricest u usta svih prisutnih.
    Sto je u vreme pandemije kriminal. Svakom pricesniku treba cista kasikica.

  2. Teško je procijeniti pravi odnos snaga u društvu. Odvojiti Formalno ponašanje i izjašnjavanje pojedinaca od onoga što isti iskreno misli i osjeća. Potpuno novo, fatalno zbunjujuće, za sve gradjane bilo koje drzave, bilo bi, da najviši politički vrh radi protiv Drzave i Naroda kojeg pretstavlja !! To se SRBIJI dogadja od poslije petooktobarskog prevrata !!!! Jednom riječi VELEIZDAJA !!! Rezultat VELEIZDAJE je upravo urušavanje svih institucija DRZAVE, prije svega SUDSTVA , sa naglaskom na USTAVNI SUD, školstva, zdravstva,kulture,……i tako redom !!! Sasvim je jasno da je PRAVOSLAVNA CRKVA objekt napada VELEIZDAJE , kao što je jasno i da je to vrlo tezak , nepokoriv protivnik!!! I nije bitno što rezimski časopisi pišu, bitno je kakva je kolektivna svijest NARODA. Siguran sam u patriotsku kolektivnu svijest ogromne većine !!!! Tačno je da NATO generali imaju isuviše veliki uvid i upliv u VOJSKU SRBIJE, ali šta misle i osjećaju generali, visoki oficiri, oficiri…………..i kako bi se ponašali u odredjenim situacijama, u to nije siguran niti predsjednik Vučko, pa je i njegovo veleizdajničko ponašanje obuzdano strahom i od ove neizvijesnosti. Isto vazi i za POLICIJU, Stalna smjena direktora škola i profesora, ukazuje na veliki otpor prema vlastima, dogadjaji na filozofskom, ali i ostalim fakultetima,debakl SANU i svega u svim sferama društvenog zivota!! Stoga se samo čini da je PRAVOSLAVNA CRKVA „poslijednja linija odbrane “ !!! SPC je , najjača , najorganizovanija, najutjecajnija, najsposobnija u potpunosti patriotska, nacionalno jasna i time najopasnija po VELEIZDAJNIKE i njihove mentore . Ova sramotna VELEIZDAJA traje već isuviše dugo, i krajnje je vrijeme da joj se stane na kraj, a uloga SPC , je kao i uvjek do sada , SPAS SRPSKOG NARODA I DRZAVE ,!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime