Kome pomažu katalonske zastave u Vojvodini?

1
1422

Na sedištima političke stranke Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u petnaestak gradova u AP Vojvodini pored stranačkih zastava kao izraz podrške referendumu u Kataloniji izvešene su i katalonske zastave. Grafiti ispisani crnom bojom „Vojvodina = Katalonija“ u nedelju ujutro 1. oktobra 2017.g. osvanuli su u više mesta u Vojvodini, a pored njih je nacrtana i zastava Katalonije, ali sve bez potpisa autorâ. Grafite sličnog sadržaja već je pre nekog vremena ispisivala organizacija koja se javno predstavljala kao „Mlada Vojvodina“, a koja nije registrovana, niko ne zna ko su joj članovi i ko iza nje stoji i daje joj podršku?

Povodom stavljanja i zastava Katalonije na strankina sedišta predsednik LSV Nenad Čanak saopštio je da stranka podržava nameru građana Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti, šta ima indirektnu konotaciju sa sličnim razmišljanjima i političkim tendencijama u Vojvodini u odnosu na teritorijalni integritet Republike Srbije. No, neka nedavna politička dešavanja konkretno predsednički izbori, odmah otvaraju pitanje da li je Nenad Čanak u poređenju Vojvodine sa Katalonijom dosledan i iskren? Naime, kao šta je to javnosti dobro poznato, izbori za predsednika Republike Srbije 2. aprila 2017.g. nisu bili slobodni, prava opozicija bila je u apsolutno neravnopravnim uslovima za demokratsko izborno nadmetanje; mediji, birački spiskovi, birački odbori, RIK te ostala tela, kao i infrastruktura i logistika izbornog procesa bili su potpuno u rukama Srpske napredne stranke (SNS) i koalicionih partnera kao i kolaboracionističkih opozicionih stranaka. Ukratko, SNS je kontrolisala i podredila svojim interesima celi izborni proces, protivno demokratiji, zakonu i ravnopravnosti pravih opozicionih stranaka u izbornom nadmetanju. Tako da su ti izbori bili potpuno van i protiv svih demokratskih i civilizovanih standarda, te štaviše jednim delom čak i neregularni!

Uprkos tim belodanim činjenicama koje Republiku Srbiju srozavaju na nivo demokrature u kojoj su fer, pošteni i ravnopravni izbori priča za malu decu te prilika i sredstvo za SNS-ove medije a to je i javni servis RTS te botovi da manipulišu, obmanjuju i ponižavaju demokratsku i patriotsku javnost, član Lige socijaldemokrata Vojvodine u proširenom sastavu Republičke izborne komisije (RIK) glasao je da se prihvati izveštaj RIK-a o rezultatima izbora i na taj način su ti nedemokratski i necivilizovani te po mnogo čemu i neregularni izbori – legalizovani! Pa kakav i koliki kredibilitet u demokratskoj i patriotskoj javnosti nakon tog demokratocidnog glasanja mogu da imaju LSV i Nenad Čanak? Nikakav, šta su potvrdili i nizom drugih manje otvorenih a više prikrivenih kolaboracionističkih stavova i postupaka u odnosu na SNS i politiku aktuelne vlasti.

Da Vas podsetimo:  Opasna reč - Jugoslavija

Zbog svega toga odnosno u kontekstu svih prethodno navedenih validnih i relevantnih činjenica, svako ko ima zdrav razum, ne potcenjuje sopstvenu inteligenciju te ima i minimalno poštenja i ljudskosti u sebi; ne može da (po)veruje da su LSV i njen predsednik Nenad Čanak zastave Katalonije na svojim sedištima izvesili kao izraz i dokaz svoje iskrene i stvarne podrške njihovom referendumu o osamostaljenju od Kraljevine Španije, te indirektno nekim sličnim političkim i društvenim razmišljanjima i tendencijama u Vojvodini u odnosu na teritorijalni integritet Republike Srbije. Naime, bilo bi to u potpunoj suprotnosti sa politikom SNS i aktuelne vlasti koja je čak protiv i demokratske decentralizacije i deetatizacije; a koje bi društveno, ekonomski i privredno bila potrebne i korisne ne samo Vojvodini nego i celokupnoj Srbiji. Pa ako je LSV zaista protiv aktuelnog centralizma i etatizma, zašto je podržala indirektno i direktno Aleksandra Vučića i SNS na predsedničkim izborima? Bilo bi logično, politički obavezno i društveno odgovorno da LSV podržava i Ustavom RS obvezujuću politiku SNS-a i aktuelne vlasti protiv separitističkih i protivustavnih političkih razmišljanja i tendencija. No, podrškom zastavama i grafitima katalonskom referendumu o osamostaljenju LSV fingira odnosno lažno se javnosti predstavlja da je protiv aktuelne vlasti i Ustava RS, dok stvarno podržava aktuelnu vlast i SNS u sprovođenju centralističke i etatističke politike koja šteti razvoju demokratije, ekonomije i privrede u celoj Srbiji, a i provocira te stimuliše protivustavne te politički nerealne i potencijalno društveno opasne separatističke tendencije! Unionističke i separatističke politike se ponašaju kao voda u spojenim sudovima, zar ne?

LAŽNE ZASTAVE I GRAFITI LSV I NENADA ČANKA

Sve su to indikatori i dokazi da su aktuelne „katalonske zastave i grafiti“ upravo ono šta Englezi simbolično nazivaju „lažna zastava“ (false flag), sredstvo i način da se obmane i izmanipuliše demokratska i patriotska javnost i tu istu javnost okrene protiv onih političkih stranaka i društvenih grupa za koje se pretvorno i lažno zalažu LSV i Nenad Čanak. A to su oni koji ustavno traže demokratiji te ekonomskoj i društvenoj efikasnosti primereniju samostalnost lokalne samouprave u celoj Srbiji šta znači i u Vojvodini, ali ne i njeno osamostaljenje i odcepljenje od Republike Srbije! Svaka pa makar to bila i indirektna analogija između Katalonije i Vojvodine je veštačka i politikantska; neutemeljena na istorijskim i savremenim etničkim, društvenim, kulturnim i verskim činjenicama, čista je podvala i subverzija ovde konkretno LSV i Nenada Čanka promišljeno i planski u dnevnopolitičke i predizborne potrebe i ciljeve SNS-a i aktuelne vlasti!

Da Vas podsetimo:  Srpsko pravo i nemačka čizma

A koje su to dnevnopolitičke i predizborne potrebe i ciljevi SNS-a i aktuelne vlasti? Okupirati i usmeriti društvenu energiju, pažnju ali i odbrambenu agresiju protiv „separatista“ i protiv separatista (ima i takvih, fakat), da se nacija i celokupno društvo homogenizuju u otporu veštačkim i stvarnim separatistima te izmišljenim i stvarnim separatističkim političkim programima i namerama. A onda u tom i takvom političkom, društvenom i masovnopsihološkom stanju i atmosferi; za demokratiju i zdrav razum nema ni mesta, ni vremena ni potrebe! Kakve male plate i penzije, nizak životni standard, birokratija, apatija, neorganizovano zdravstvo, školstvo i komunalne usluge; Beograd i demokratija u vodi, dugovi i siromaštvo iznad vode, a voda do grla. Ko za to da ima vremena i da mari kada su država i otadžbina ugroženi od „separatista“ i separatista? Poziv i nije potreban da svi kao jedan dođu pod zastavu, ali ovoga puta lažnu SNS-ovu i aktuelne vlasti. Ali ko će to da vidi, shvati i razume kada nema slobodnih medija, kada političku, društvenu i ekonomsku stvarnost falsifikuju režimski mediji, te šta je još poraznije za Srbiju 21. stoleća, javni servis RTS koji to nije građanima nego stranci na vlasti, njenim koalicionim partnerima i kolaboracionističkim opozicionim strankama. I kome je to i takvo stanje u vremenu pred izbore u Beogradu, najpotrebnije i najkorisnije? Logičan i očekivan odgovor na to pitanje glasi: SNS-u i koaliciji, aktuelnoj vlasti i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću! I kada tome pride dođe još i (ad hoc?) zahlađenje odnosa i „verbalni rat“ sa Republikom Hrvatskom, puna šaka (predizborne) brade. I ne samo ovima u Beogradu, nego i onima u Zagrebu jer i oni imaju svoje „Agrokorove“ i „INA-e na vodi“ pa stoga arhineprijatelj sa Istoka uvek dobro dođe da odvuče pažnju javnosti sa gorućih problema i neuspeha vlasti. Upravo zbog toga su etički i moralni ponor, socijalna destruktivnost i nehumanost (zapadno)balkanske politike i politikanstva; nedostupni i nedokučivi percepciji, osećanjima i umu normalnog, moralnog i pristojnog čoveka!

Da Vas podsetimo:  OTVORENO PISMO

Parola „Katalonija = Vojvodina“ i katalonske zastave zbog već iznetih argumenata mogu da budu a to zaista i jesu samo i jedino provokacija i subverzija koje direktno i otvoreno sprovodi kolaboracionistički LSV, ali uz indirektnu i prikrivenu saradnju, podršku i pomoć SNS-a i aktuelne vlasti! Multinacionalna, multikonfesionalna i multikulturna Vojvodina (a koja to država i regija danas u Evropi nije?), zaista treba više upravne, finansijske i ostale samostalnosti, više uvažavanja i poštovanja vojvođanskog idenititeta njenih starosedilaca i „dođoša“; ali njenom narodu, narodnim manjinama, Lalama i lalama, snašama i salašima, putnicima namernicima i slučajnim prolaznicima, pecarošima, (krivo)lovcima, biciklistima, padobrancima, zaposlenim i nezaposlenim, umetnicima u pozorištu te akterima i statistima u životnom pozorištu; geopolitička separacija u smislu osamostaljenja i odcepljenja od Republike Srbije – životnu radost, sreću i spokoj doneti neće! Za sreću je potrebno mnogo više od države (uvek negde vreba neki čanak!). Vojvodina nije Katalonija (Vojvodina n/n Katalonija), Vojvodina je Vojvodina, Vojvođani su Vojvođani, svoji na svome u svojoj otadžbini i u svojoj državi – Republici Srbiji!

Branko V. Nikolić

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime