Da li je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ponovo izneo samo svoje privatno mišljenje ?

6
1412

Da li predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, gospodin Vladimir Kostić kad istupa na nekoj televiziji, može  da iznosi svoje lično mišljenje? Naravno da može i intervju koji je dao televiziju Newsmax adria je i bio upravo to, njegovo lično mišljenje o situaciji danas u Srbiji i svetu. Ono što je sporno u ovom intervjuu je njegov odgovor vladici Grigoriju, što se iz intervjua ne može izričito zaključiti i zbog toga predsednik SANU tvrdi da uopšte nije rekao to što mu se pripisuje. Naravno, ukoliko se ne zna da je doktoru Kostiću vladika Grigorije odgovorio da se ne slaže s njim da Kosovo nije srpsko i da što pre treba to shvatiti. https://www.standard.rs/2021/01/08/v-kostic-kosovo-nije-nase-to-sto-pre-treba-shvatiti/. Dakle, ovo je pitanje o kome se predsednik SANU u intervjuu nije decidno izrazio, ali se zna da se njegov odgovor vladici Grigoriju upravo odnosi na problem Kosova.

Srpska akademija nauka i umetnosti, se nikad javno ne izjašnjava o bitnim pitanjima važnim za Srbiju, pre svega o Kosovu i Metohiji, o  školstvu, koje nam je potpuno ubogaljeno samom činjenicom da nam udžbenike štampa i uređuje nemačka izdavačka kuća „Klet“.

Javna izjava predsednika SANU da Kosovo i Metohija su defakto izgubljeni koju je dao 2015. godine naišla je na odijum u srpskoj javnosti, a tadašnji predsednik Srbije, Toma Nikolić je tražio njegovu ostavku. Ostavku naravno nije dao, rekao je da je to njegovo lično mišljenje i na tome se sve završilo.

Posle 2015. godine,  predsednik SANU je privatno dao samo jedan intervju listu „Kurir“ s proleća 2020. kad je sa suprugom bio smešten u bolnicu zbog zaraze kovidom. Tu je pohvalio požrtvovanost svojih kolega u lečenju njega i supruge. I to je bilo zaista privatno!

Da Vas podsetimo:  Zašto je Aleksandar Vučić izbegao da potvrdno odgovori na pitanje da li je pogrom nad Srbima u NDH bio genocid?

Ove godine,  2021. Predsednik SANU poručuje vladici Grigoriju da se „ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski. Kosovo nije naše, to treba što pre shvatiti, ponavlja predsednik SANU Vladimir Kostić, povodom izjave vladike Grigorija da nije u pravu, Šta znači da se vladika „ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski? Da li se ovim „herojskim osećanjem“ podsmeva našoj narodnoj poeziji i junačkim pesmama, što je nepravedno ukinuto u školama?

Građane Srbije zanima da li je ovo mišljenje generalni stav SANU, da li je predsednik dobio mandat da  to  zajedničko  mišljenje iznese   pred televizijski auditorijum?  Ako je to njegovo lično mišljenje, a nalazi se na čelu jedne od najznačajnijih ustanovi u Srbiji, onda bi bilo razumno da podnese ostavku i da se povuče u miran penzionerski život i iz mira svoje radne sobe u vlastitom stanu, izjavljuje šta god hoće, pa i da je zemlja ravna ploča. Ovako, sa ovog mesta, on nema pravo da defetistički deluje i ide na ruku najvećoj izdaji u istoriji srpskog naroda koja se dešava od 2000, godine, naročito od 2012. do danas, a kulminirala je predajom elektroenergetskog sistema Srbije Kosovu i Metohiji. Za osam godina kako je na vlasti, predsednik SNS je sve  uradio da srpska pokrajina bude izvučena iz Srbije i postane država.  Radi upravo ono što su Tito i Kardelj zacrtali kao budućnost Kosovu i Metohiji kad su 1946. godine „pripojili“ srpsku teritoriju KiM Srbiji kao Autonomnu pokrajinu. Završava se njihov započeti, podmukli plan za rastakanje Srbije. Ako predsednik Srbije i njegova „elita“ imaju nameru da priznaju lažnu državu Kosovo i Metohije, onda su sve žrtve rata za Kosovo i Metohiju obesmišljene i bezvredne! U predsednikovu „elitu“ evo, uvrstio se i sam predsednik SANU!

Da Vas podsetimo:  Dijana Hrkalović: Kako je najmoćnija žena policije postala državni neprijatelj broj 1

Bilo bi korisno da predsednik SANU pogleda kako su od Srbije ukradene teritorije i pripojene Kosovu i Metohiji, prikazano je na donjoj slici. Vidi se koliko je Kosovo bilo 1946. Godine i kako su mu dodavane srpske i nešto manje crnogorske teritorije da bi se Srbija što više smanjila i kaznila.

Za gospodina predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti bi bilo lekovito da pogleda narastanje Kosova i Metohije posle „oslobođenja“ Srbije, a na njen uštrb!

http://www.koreni.rs/da-li-su-uzaludne-zrtve-rata-na-kosovu-i-metohiji/

Ne znam da li gospodin predsednik zna za ove karte , ali ako zna tim gore. Umesto da se zalaže da se na neki način Srbiji vrati ono što joj je oteto, a to nije mali deo teritrije, on se defetistički zalaže za otcepljenje i time daje vetar u leđa srpskoj odnarođenoj vlasti.

Srpska akademija nauka i umetnosti je izdala katalog  iz koga se vidi da su uradili zaista mnogo. NJihov  trogodišnji Katalog izdanja https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/12/katalog-izdanja-SANU-2020.pdf predstavlja izdavačku delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti od 2018. do 2020. godine. U navedenom periodu Srpska akademija nauka i umetnosti u Beogradu, sa ograncima SANU u Novom Sadu i Nišu, kao i Centrom za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, objavila je ukupno 161 publikaciju. Zaista su bili veoma zaposleni! Lepo i korisno, ali pomalo jalovo. Nikad se nisu javno oglasili ni po jednom pitanju važnom za opstanak Srbije, što je nedopustivo! Među objavljenim publikacijama je i ona o mini hidrocentralama. Da li se neko od akademika  u ime SANU na nekom okruglom stolu ili na nekoj konferenciji za štampu javno izjasnio o štetnosti takvih postrojenja? Da srpska javnost shvati koliko je to štetno po životnu sredinu? Među objavljenim monografijama nema one koja sadrži radove izlagane 2017. na Hemijskom fakultetu o zagađenju Srbije posle agresivnog bombardovanja NATO 1999. godine!

Da Vas podsetimo:  Čestitka za Vaskrs

Na kraju predsednik SANU poručuje vladici Grigoriju, koji ga je očigledno vrlo uznemirio,sledeće „I zato bih i hteo da kažem tom vladiki, pustite parole pod kojima se osećamo herojski i sigurno. Haj’te mi, ako Boga znate, da sednemo i da se dogovorimo šta je nama činiti u svetu koji se oko nas menja brzinom koju ne možemo da pratimo“. Zbog čega SANU nije ranije organizovala takav susret sa svim relevantnim snagama u Srbiji, onda kada je moglo nešto korisno da se uradi, mada ni sada nije kasno. Postoje u SANU veoma sukobljena, čak neprijateljska mišljenja među pojedinim akademicima, o čemu je svojevremeno pisao dvonedeljnik „Svedok“, tako da nije ni čudo što se iz Akademije ne može čuti nikakav zajednički zaključak ili predlog o tome šta nam valja činiti.

Gospodin predsednik Srpske akademije nauka  i umetnosti u javnosti nije i ne može biti privatna ličnost, on je predsednik jedne od najznačajnijih naučnih i kulturnih  ustanova u Srbiji i njegova reč se daleko čuje! NJegove izjave moraju biti upodobljene na  korist srpskom narodu, njegovoj kulturi, nauci, zdravstvu, školstvu i svim aktuelnim temama.

Dr Mirjana Anđelković Lukić

6 KOMENTARA

  1. Povodom Kosova, Vladimir Kostic je izneo SAMO SVOJE LICNO I PRIVATNO MISLJENJE – kao obican gradjanin.
    On je samo konstatovao sadasnju situaciju – da Srpske drzave i vlasti nema na Kosovu.

    Kumanovski, Dejtonski, Briselski i Vasingtonski sporazum potpisao je neko drugi U IME DRZAVE SRBIJE

  2. Необично је што се нико од наших академика није изјаснио поводом ове Костићеве изјаве. Значи ли то да је Костић рекао оно што и сама САНУ заступа? Све у свему један велики скандал и од Костића али и од осталих његових колега академаца које, све њих , МИ ПЛАЋАМО! Срам их било!

  3. Иде петиција за његову оставку! Чија је наша Академија наука? И чији је играч Костић? Кога заступа и да ли је добио паре да тако нешто прича?

  4. Izjava gosp. Vladimira Kostića je sramota i za njega samoga (trebalo bi da bude, ali taj izgleda ne zna šta reč sramota znači – nisu ga naučili u porodici ni u osnovnoj školi) i za SANU, kao i za celokupni inteletualni svet Srbije!

  5. Prethodni predsednik SANU bio je poznat kao cutolog …ali je govorio kad je imao licni interes. On i sin su projektovali preplacen most na Adi. Sadasnji predsednik SANU (Kostic) je izneo vise puta misljenje o Kosovu. On sada pise da je to ,,privatno,, misljenje (citaj isto je kao i prethodna objavljena zvanicna misljenja, odnosno njegovo i nekolicine akademika). Stampa je publikovala negativna i ostra reagovanja na njegovo ,,privatno,, misljenje . Predsednik SANU (Kostic) resio je da napise odgovor-javno. Odgovorio je poznatoj licnosti- Veljku Raznjatovicu (citaj bokser). Odabrao je SEBI RAVNOPRAVNOG da se razracuna. Obracun je izveden oruzjem- PEROM. Bas drugosrbijanski, mogao je da primeni i pisanje PETICIJE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime