Onlajn fiskalne kase ponovo aktuelne

0
772

Uvodjenje fiskalnih onlajn kasa ponovo je bila aktuelna tema početkom marta ove godine. O ovoj prevari koja ima za cilj samo pljačkanje privrednika Koreni su objavili dva autorska teksta:

Nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije

Onlajn fiskalne kase

PBM i PBK 12895523_442076032652175_1681868067_nOba teksta nisu mnogo potresla eksperte Naleda koji po svaku cenu žele da se zamena starih kasa obavi u najkraćem roku. Da taj prevarantski projekat neće proći tako jednostavno, za divno čudo, pobrinuli su se predstavnici Fiskalnog saveta, svojom kritikom obrazloženom na punih šest strana u materijalu „Ocena fisaklne strategije za 2016. godinu i problemi u sprovođenju strukturnih reformi„ Od mnogobrojnih primedbi, najbitnije su: netransparentnost, izostanak debate, netačne analize postignutih rezultata istog sistema u drugim državama, tender koji je Poreska uprava raspisala još 2013.g. bez ikakvog osnova.

Nije se dugo čekalo na odgovo, zaštićeni nadobudni eksperti Naleda odgovorilu su na napade autorskim tekstom potpredsenice Upravnog odbora Ane Brnabić. Uvažena gospodja je, kao i u Nacionalnom programu, izgrešila totalno prilikom iznošenja argumenta. Neverovatna laž je da će fiskalne online kase „pomoći Poreskoj upravi da sa 500 inspektora pokrije 550 hiljada registrovanih i neregistrovanih radnji“. Kako je moguće da sada ima 500 inspektora, u vreme Ivana Simiča ih je bilo 600 ili 700 (svaki put je izgovoren drugi broj), uvodjenjem Objedinjene naplate trebalo je osloboditi dodatnih 400 do 600 službenika koji su trebali preći u terensku kontrolu, tako je obrazloženo uvodjenjem elektronske predaje obrazaca. Strašno je da NEKO kaže da ima 550 hiljada obveznika za kontrolu!!! Po podacima u APR-u ukupno ima oko 360 hiljada obveznika, od kojih paušalci, razna udruženja gradjana, slobodno se može reći da ne podležu kontroli. Realno gledano, kontroli je zanimljivo možda oko 150 hiljada privrednih subjekata, što ne znači da svi treba da budu kontrolisani. Obzirom da ima firmi koje 20 godina nisu imale kontrolu poreske službe, mozemo zaključiti da je i ovih 500 (sigurno netačan broj) inspektora sasvim dovoljno za kvalitetan rad poreske službe. Postavlja se pitanje zašto Naled koristi brojku od 550 hljada obveznika kada je trenutno aktivno oko 190 hiljada fiskalnih kasa, koje bi se novom fisaklizacijom zamenile?

Da Vas podsetimo:  Zašto je VučIću trebalo toliko vremena "Da iskočI iz kože"?

Odgovor je jednostavan: novi zakon bi propisao da SVI, ponavljam, SVI obveznici moraju imati online kase, samo tako bi uvoznički lobi ostvario punu zaradu!

Da bi izbegli odgovornost i kritike javnosti , predstavnici Naleda se ograđuju od izrade Nacionalnog programa napominjući da su nacrt uradila Vladina tela: Stručna grupa i Koordinaciono telo u kojima su bili pet ministara, predstavnici Poreske uprave, Uprave carina, Tržišne inspekcije, PKS, privrednici i mnogi drugi.

Pa da li je moguće da su svi prethodno navedeni radili na izradi ovog prevarantskog, pljačkaškog programa? U čije ime predlagači žele da opustoše privrednike za najmanje 500 miliona evra?

Kako je moguće da na programu rade baš oni koji su SIVU EKONOMIJU doveli do 50% ukupne srpske ekonomije? Kako mogu predstavnici Poreske uprave da učestvuju u izradi programa kada trenutno ne otkrivaju promet robe i usluga preko deset milijardi evra! Kako mogu predstavnici Carine da učestvuju u izradi programa, fiskalne online kase nemaju nikakve veze sa ovom službom , niti mogu da spreče šverc skoro 3 do 4 milijarde evra robe koja prodje „kroz ruke“ carinika neocarinjena. Ako je bilo ko zainteresovan za neuvodjenje reda u naplati poreza i izdavanje fiskalnih računa, to je Tržišna inspekcija, najkorumpiranija služba koja postoji u državnoj upravi! Koji to stručnjaci u PKS-u išta znaju o sivoj ekonomiji i mogu da učestvuju u izradi programa?

Gospođa Brnabić i Naled niti jednog trenutka ne kažu šta je garancija da će uvođenje fiskalnih online kasa obezbediti bolje rezultate nego prve kase uvedene davne 2002.godine – ako su prve imale loše rezultate, samo 40% obveznika je slalo izveštaje, za šta je isključivi krivac nerad Poreske uprave Srbije, ko to garantuje da će sada ova služba raditi bolje? NIKO!!!

Da Vas podsetimo:  KORONA CIRKUS: Srbija medicinski fenomen, o natalitetu brine Ana Brnabić

U diskusiji obe strane (i Naled i Fiskalni savet) pominju reforma poreske službe, još jedna prevara, koja će biti ali ko zna kada. I o tome sam pisaoranije. http://www.koreni.rs/reforma-poreske-uprave-srbije/

Kažu da postoji program za reformu napisan još pre dve godine, ne kažu ko je pisao taj program! Ovo je još jedna prevara onih koji žele da totalno unište poreski i privredni sistem Srbije. Reforma poreske službe se radi za samo pet dana, od ponedeljka do petka, dovođenjem samo pet stručnih rukovodioca, onih koji su u poreskom sistemu Srbije od 1990.g. pa sve do danas. I problem je rešen! Stvara se podloga za: bolju naplatu u ekspresno kratkom roku (samo tri meseca), smanjenje opterećenja zarada za trećinu, porez na dobit sa 15 na 10%, poreza na imovinu, kao i smanjenje mnogih drugih parafiskalnih nameta.

Prevaru sa uvodjenjem fiskalnih online kasa treba stopirati, zato što one ne mogu otkriti:

1. 700 hiljada radnika da rade na crno, utaje poreza i doprinosa dostižu 1,5 mlrd. evra
2. promet milijardu evra akcizne robe koja se plasira na crno, utaje dostižu 400 miliona evra.
3. tri do četiri milijrade evra šverc robe na Carini
4. preko 50 % brašna (500 hiljada tona) prodaje na crno
5. 55% građevinskog materijala prodatog na crno
6. 80% prometa kladionica i kockarnica na crno
7. uvoz tekstila iz Turske na crno
8. autobuski i kamionski prevoz (50% bez prijavljivanja prometa)
9. iznošenje 4 do 5 milijardi evra novca pranjem iz zemlje
10. i još mnogo toga…(estrada, turizam, ugostiteljstvo, grobarska komunalna ekonomija, zanatske usluge, softverske usluge)

Kao što se vidi iz prethodne analize, niti jedan pozitivan argument ne postoji za uvodjenje fiskalnih online kasa, navedenih deset tačaka je i više nego dovoljno kontra argumenata.

Da Vas podsetimo:  Ćuti dobro je, može i gore

Istih 10 tačaka govore nešto mnogo ozbiljnije, da SIVA EKONOMIJA uopšte ne postoji! Sve navedeno su, očigledno, nedozvoljene radnje kriminalizovanog dela birokratije, visoko organizovani kriminal uz podršku političara, možda i određenih stranaka, gde korist imaju zaštićenih privrednika (tajkuna).

Sadašnja Vlada po drugi put pokušava da pojača borbu protiv sive ekonomije, biće bezuspešna kao i prvi put kada je min. finansija Mladjan Dinkić propagarao (više nego lažnu) nultu toleranciju, koja je pogurala sivu ekonomiju za najmanje 10% uz pomoć, već pomenutog domaćeg Slovenca, Ivana Simiča.

A ZAŠTO ĆE BITI BEZUSPEŠNA BORBA? Baš zato što SIVA EKONOMIJA NE POSTOJI! Zato se ne možete izboriti protiv nečega što ne postoji, ne možete očekivati bolje rezultate u nepostojećoj borbi!

A šta postoji?

Na delu je najmanje tri decenije POLITIČKO BIROKRATSKA KRIMINALNA EKONOMIJA – PBM koja neće dozvoliti gubitak kriminalom ostvarenih prihoda!

Ovu ekonomiju sprovodi POLITIČKO BIROKRATSKA MAFIJA!

Da li je PBM i danas na delu?

Dragan Radović

Dragan Radović

…..NASTAVAK SLEDI…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime